Vyresni nei 50 m. kviečiami mokytis verslumo

Vyresni nei 50 m. kviečiami mokytis verslumo


Balandžio 22 d. Inovacijų agentūra pradeda registraciją į trečius metus iš eilės vyksiančią verslumo įgūdžių programą „Startuok nuo 50+“. Ši programa skirta 50 m. ir vyresniems asmenims, nedrįstantiems pradėti savo verslo, arba tokį jau turintiems – atnaujinti savo verslumo žinias. „Startuok nuo 50+“ metu dalyviai ne tik sužinos daug naudingos ir aktualios informacijos, bet taip pat turės galimybę konsultuotis su patyrusiais mentoriais bei užmegzti vertingas verslo pažintis.


Programa gegužės mėnesį nemokamai vyks 6 miestuose – Birštone, Kėdainiuose, Panevėžyje, Rokiškyje, Visagine ir Utenoje veikiančiuose bendradarbystės centruose „Spiečius“, taip pat dėl itin didelio susidomėjimo šiais metais pirmą kartą bus formuojama ir nuotolinė grupė.


Inovacijų agentūros Pažangos departamento direktorės Patricijos Reut teigimu, vienas pagrindinių „Startuok nuo 50+“ programos tikslų – spręsti vyresnės amžiaus kategorijos žmonių verslumo problemą, kadangi 2023–2024 m. pradžioje atlikto Pasaulinio verslumo tyrimo duomenimis, verslą vyresniame amžiuje ryžtasi pradėti vos 4,8 proc. 35-64 m. amžiaus kategorijos žmonių, kai tuo tarpu 18-34 m. lietuvių verslumo aktyvumo rodiklis yra dvigubai didesnis ir siekia 11 proc.

REKLAMA


„Pasaulinis verslumo tyrimas atskleidžia, kad 35-64 amžiaus grupėje esantys lietuviai perpus rečiau kuria verslą nei 18-34 metų asmenys. Per kelias dešimtis metų sukaupta reikšminga gyvenimo ir profesinė patirtis bei suburtas platus kontaktų ratas – puiki atspirtis nuosavo verslo pradžiai. Vis tik akivaizdu, kad neretai vyresnio amžiaus žmones kausto įvairios baimės ir įsitikinimai, dėl kurių jie nesiryžta pradėti savo verslo, o tokį turėdami – neužsiima jo plėtra. Tad šios programos tikslas – išsklaidyti nepagrįstas baimes ir abejones, stabdančias vyresnio amžiaus žmones nuo savo idėjų realizavimo bei suteikti jiems svarbiausias teorines žinias ir praktinius įgūdžius. Tikiu, jog ši programa gali tapti ilgai laukto nuosavo verslo pradžia“, – sako P. Reut.


Ekspertės teigimu, Lietuvos vyresnių žmonių verslumo rodiklis atsilieka ir nuo kitų Baltijos šalių – štai Latvijoje jis siekia 11 proc., Estijoje – beveik 12 proc.

REKLAMA


Programos metu – ekspertų konsultacijos ir grįžtamasis ryšys

Kelių savaičių programoje – 5 mokymų sesijos, kurių metu ekspertai bei verslo lyderiai-mentoriai kalbės apie verslo idėjų potencialą, verslo modelius ir strategiją, finansų planavimą, rinkodaros pagrindus, klientų pritraukimo strategijas ir verslo partnerysčių kūrimą. Kiekvienos sesijos pabaigoje dalyvių lauks individualios konsultacijos – net 3 valandas rūpimus klausimus ir problemas jie galės spręsti drauge su specialistais.


„Startuok 50+“ ekspertai padės dalyviams pasitikrinti savo idėjas, įvertins jų potencialą individualių konsultacijų metu, o turintys verslą galės identifikuoti pagrindines problemas, su kuriomis tenka susidurti, ir drauge su patyrusia komanda ieškoti efektyviausių sprendimo būdų. Mokymuose dalyviai taip pat išmoks ištirti ir pasitikrinti rinką, įsivertinti verslo aplinką, konkurentus, susipažins su finansų valdymu, jų planavimu, sužinos, kaip organizuoti reklamos kampanijas bei kurti turinį, kuris pasiektų potencialius klientus“, – sako P. Reut ir teigia, kad programą vainikuos baigiamasis tinklaveikos renginys, kurio metu verslo lyderiai-mentoriai dalyviams suteiks grįžtamąjį ryšį bei patarimus, padėsiančius savarankiškai veikti toliau.


Suteikė ryžto ir motyvacijos veikti

Praėjusiais metais „Startuok nuo 50+“ dalyvavo 70 asmenų, tarp kurių – tiek turintys savo verslą, tiek dar tik svajojantys jį pradėti. Viena dalyvių – 59-erių Vida Kazlauskienė teigia, jog ši programa jai parodė, kad svajoti ir realizuoti savo idėjas – niekada nevėlu.



„Drąsiai galiu pasakyti, kad ši patirtis dalyvaujant verslumo įgūdžių programoje – neįkainojama. Buvau įsitikinusi, kad tokiame amžiuje jau nieko naujo nebeišmąstysi, kad nebeverta stengtis ir galbūt atėjo laikas užleisti vietą jaunesnei kartai, turinčiai daugiau ryžto ir idėjų. Tačiau netikėtai sulauktas „Spiečiaus“ mentorės Jūratės Kasperavičienės skambutis ir pasiūlymas sudalyvauti šioje programoje man tarsi suteikė antrą kvėpavimą ir pakėlė gyventi iš naujo – aš ir vėl kupina idėjų, noro daryti, siekti savo tikslų, o svarbiausia – išmokau ir vėl drąsiai svajoti, kurti“, – dalijasi V. Kazlauskienė.


Moteris kartu su šeima puoselėja kaimo turizmo sodybą „Sodžius“. Vis tik pasaulį netikėtai užklupusi koronaviruso pandemija tapo didžiuliu iššūkiu turizmo sektoriui, nuostolių neišvengė ir Vidos verslas – moteris teigia planavusi visiems laikams nutraukti savo veiklą.


„Po kovido tiesiogine ta žodžio prasme buvo štilius – neturėjome klientų, patyrėme nuostolių, buvome nusivylę ir nusiteikę, kad daugiau nebedirbsime. Tačiau kai sužinojau apie šiuos mokymus, pagalvojau, kad verta pabandyti – o gal kils kokių nors naujų idėjų, kaip pritraukti daugiau lankytojų, kaip įsivažiuoti ir dirbti toliau... Juk viskas keičiasi labai greitai – tų verslų daugėja, atsiranda naujos idėjos, tu turi nuo jų neatsilikti, o taip pat pasiūlyti kažką kitokio, kad žmonės rinktųsi tave“, – pasakoja V. Kazlauskienė.


Palaikanti bendruomenė ir vertingos pažintys

Jos teigimu, dalyvavimas „Startuok nuo 50+“ jai suteikė didžiulę naudą – verslininkė ne tik įgavo naudingų žinių, motyvacijos, bet taip pat surado palaikančią bendruomenę bei užmezgė vertingas pažintis.

REKLAMA


„Ši programa man padėjo svajonę paversti idėja, o tada – susidėlioti aiškų planą, kaip ją įgyvendinti. Mentorių dėka supratau pagrindines problemas bei radau joms sprendimus – būtent tas konkretizavimas, žingsniai, kurių reikia laikytis, visos informacijos sudėliojimas į „lentynas“ man ir padėjo. Dabar apie jokį veiklos nutraukimą net negalvoju – turiu daug naujų idėjų, planų, stengiuosi neatsilikti nuo jaunimo, domiuosi, kas jiems patinka, ko jiems reikia ir stengiuosi tai pritaikyti savo versle. Galiausiai nenuleisti rankų įkvėpė ir pačių mokytojų motyvacija – jie patys gyvena savo svajonėmis ir planais, o degančios jų akys neleido ir mūsų idėjoms užgesti“, – dalijasi moteris.


Nors programa jau baigėsi, Vida iki šiol skaito jų metu surinktą medžiagą bei peržiūrinėja planus, kuriuos sudarinėjo kartu su ekspertais – verslininkė džiaugiasi, kad beveik visus tikslus, kuriuos buvo užsibrėžusi, jau pavyko pasiekti. Vis tik tai, anot V. Kazlauskienės, tikrai nepabaiga – laukia naujos idėjos ir nauji planai.


Norintys dalyvauti programoje „Startuok nuo 50+“ savo prašymus gali teikti iki gegužės 3 dienos.







  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 18 (2024)

    Savaitė - Nr.: 18 (2024)