Teisingumo ministro planuose - „virtualus kalėjimas“

Teisingumo ministro planuose - „virtualus kalėjimas“


Teisingumo ministras Elvinas Jankevičius, kalbėdamas apie, pasak jo, neefektyvią bausmių sistemą Lietuvoje, užsimena apie galimybę kurti alternatyvias bausmes. Viena jų - „virtualus kalėjimas“.


Ministras pabrėžė, kad Lietuvoje bausmių sistema efektyviai atlieka tik vieną iš dviejų funkcijų - izoliuoja pavojingus nusikaltėlius nuo visuomenės.


„Tačiau yra kita, ženkliai svarbesnė funkcija - tai yra pasitaisymo, resocializacijos funkcija, kad žmogus antrą kartą nebenusikalstų. Šioje vietoje mes turime problemų - net 62 procentai nuteistųjų nusikalsta pakartotinai ir tai yra pakankamai blogas rodiklis“, - „Žinių radijui“ ketvirtadienį kalbėjo E. Jankevičius.


Dėl to, sakė E. Jankevičius, reikia keisti visą bausmių sistemą. Pasak jo, būtų galima galvoti apie alternatyvių bausmių taikymą žmonėms, kurie nuteisti už nesunkius nusikaltimus ar nusikalsta pirmąjį kartą. Kaip viena tokių pavyzdžių ministras įvardino „virtualų kalėjimą“, kuris, pasak jo, sėkmingai taikomas Lenkijoje.

REKLAMA


„Lenkija turi tokį „virtualų kalėjimą“, kuriame kali 5000 kalinių, jie kali namuose su apykojėmis ir yra kontroliuojami, jei nesuklysiu, 67 pareigūnų. Tai yra nepaprastai maži kaštai, nes Lietuvoje šis santykis yra 1 su 2: du nusikaltę asmenys ir vienas pareigūnas“, - sakė E. Jankevičius.


Ministras sakė, kad kol kas sunku pasakyti, kada tokie kalėjimai galėtų atsirasti Lietuvoje.


„Šiais metais apie tai išsidiskutuosime ir bandysime po truputėlį įgyvendinti“, - kalbėjo jis.


Ministras akcentavo, kad tai tik vienas iš būdų resocializuoti nuteistuosius ir kad būtina kitomis priemonėmis stiprinti nuteistųjų resocializacijos galimybes. Pasak jo, esant silpnai resocializacijos programai, Lietuva pirmauja pagal kalinių skaičių Europos Sąjungoje.


„Mes esame pirmieji (pagal kalinių skaičių. - ELTA) ir tai yra labai bloga statistika. Didžiausias kalinių skaičius Europos Sąjungoje reiškia blogą resocializaciją. Kuomet yra perpildyti kalėjimai - tai tikrai nepadeda pasitaisyti, o tikslas ir yra, kad nusikaltęs žmogus pasitaisytų“, - apibendrino E. Jankevičius.







  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 17 (2024)

    Savaitė - Nr.: 17 (2024)