Septyni patarimai sodui: kaip tvarkysime savo aplinką 2019 metais?

Septyni patarimai sodui: kaip tvarkysime savo aplinką 2019 metais?


Ar tvarkydami savo sodus, gėlynus, daržus irgi galime būti madingi? Aklai vaikytis madas tikrai nėra gerai, ypač kuriant ilgalaikį grožį aplink savo namus. Juk jaukiai aplinkai sukurti prireikia ne vienų metų, todėl kasmet išgirstamų naujienų nespėtume paisyti... Tačiau į kai ką atsižvelgti galima, ir tai nėra labai sudėtinga.


Rima Marcinkevičienė


Mada ir aplinkos dizainas


Mada neretai vadinama išpaikinta panele, kurios norai ir nuotaikos keičiasi nepaprastai greitai. Tačiau kardinalių mados pokyčių aplinkos dizaine būti negali, nes augalai auga daugelį metų, o aplinka formuojama pamažu ją tobulinant. Tad į naujausias tendencijas landšafto dizaino srityje reaguojama gerokai lėčiau nei drabužių ar avalynės. Vis dėlto kraštovaizdžio dizaineriai nuolat kuria, dalijasi savo idėjomis per įvairias parodas, festivalius ir seminarus, todėl įdomiausios naujienos netrunka pasklisti po visą pasaulį.


Taigi kas sodininkų, gėlininkų ir daržininkų laukia kitą – 2019-ųjų – sezoną? Kokios mados ir toliau sėkmingai karaliaus ir įtvirtins savo pozicijas? Kokių naujų supermadingų dalykų galima tikėtis? Ir, svarbiausia, kaip nesukeliant savo sklype revoliucijos patobulinti aplinką ir žengti koja kojon su gyvenimu?

REKLAMA


1. Nykstančios ribos tarp namo ir sodo


Į namus įžengianti gamta ir į sodo erdvę natūraliai išeinantis namų interjeras – tai vis dažniau dizainerių akcentuojama stilistinė idėja. Ji suteikia aplinkai originalaus jaukumo, o žmogui leidžia jaustis savimi ir atgauti jėgas po sunkių dienos darbų. Eksterjeras turi tarsi pratęsti interjerą, todėl dabar kuriant sodus stengiamasi galvoti apie juos kaip apie namų erdvės tęsinį. Tokiame lauko poilsio kampelyje galima valgyti, skaityti, gėrėtis aplinka ar džiaugtis žaidžiančiais vaikais. Ši koncepcija gali būti taikoma tiek dideliuose sklypuose, tiek mažuose, urbanistiniuose sodeliuose.


Kaip tai kuriama ir į kokius aspektus reikėtų atsižvelgti? Dizaineriai tai nusako labai paprasta formule: danga = grindys, lubos = dangus, sienos = tvoros ar kitokios pertvaros, apšvietimas lauke = apšvietimas viduje, baldai = sodo baldai. Taigi interjero ir eksterjero dangai ir lauke, ir viduje galima naudoti medį ar plyteles. Skirtingos dangos skaido erdvę į zonas, o vienodos jungia ją į vieną.

REKLAMA


Pavyzdžiui, grindų pratęsimas vizualiai bus sukurtas, jei net skirtingų medžiagų, bet tokių pačių matmenų lentos bus išklotos terasoje ta pačia kryptimi kaip ir kambaryje, iš kurio patenkama į terasą. Sode nėra apčiuopiamų lubų, tačiau augalija, arkomis ar pergolėmis aplink namus galima sukurti savotiškas sodo „lubas“, formuojančias įspūdingus šėšėlius ir suteikiančias jaukumo. Sienų funkciją sode gali atlikti gyvatvorės, ažūrinės sienelės, augalija ir jos salelės, kuokštinės dekoratyvinės žolės.


Taigi sodo formavimas panašus į interjero kūrimą. Net augalus galima rinktis kaip kambarinius: jei palangės nustatytos daugybe vazonėlių, augalų gausa kitapus palangės atsikartotų ir atskleistų šeimininkų pomėgius.

2. Savo charakterį ir emocijas turintis sodas


Su pirmąja tendencija glaudžiai susijusi antra šiandien populiari mintis: sodas turi būti šeimininkų gyvenimo būdo atspindys ir turėti savo charakterį. Savitumą paprasčiausia kurti augalais bei mažosios architektūros elementais: pavėsinėmis, suoleliais, šviestuvais ir t. t. Todėl tvarkant aplinką atsiranda vis daugiau jaukiose vietelėse pastatytų suoliukų, nedidelių originalių šviestuvų, patogių ir funkcionalių pavėsinių.


Dideli prabangūs lauko šviestuvai – jau praeitis. Dabar dėmesys sutelkiamas į neįkyrią, tačiau tinkamai nukreiptą šviesą, paryškinančią natūralų augalų bei landšafto grožį. Vis tvirtesnes pozicijas užkariauja spalvingi ir su aplinka kontrastuojantys lengvi sodo baldai. Tokius baldus lengva pernešti, o ryškūs ir drąsūs spalvų deriniai suteikia sodo erdvėms žaismingumo ir išskirtinumo.



3. Natūralumo siekis


Natūralumo ir ekologiškumo link artėjama jau ne pirmus metus ir ši tendencija vis stiprėja. Aktualios tampa labai paprastos formos, neapdorotus paviršius primenančios medžiagos, tiesias, taisyklingai apkarpytas gyvatvores keičia laisvai augantys natūralių formų augalai.


Tad natūralią gamtą primenantys sodai, aplinkai draugiškos ir ekologiškos medžiagos, daug toje klimato juostoje savaime augančių augalų, natūrali gamtos spalvų paletė – visa tai, atrodo, ilgam įsitvirtins kraštovaizdžio dizaine. Tai gali tapti vienu svarbiausių mūsų orientyrų puošiant ir gražinant savo sklypą.


4. Mažai priežiūros reikalaujanti aplinka


Vietiniai, natūraliai augantys augalai padeda įgyvendinti ir dar vieną siekį: sumažinti žmogaus laiko ir fizinių jėgų sąnaudas, taupyti vandenį ir kitus gamtos išteklius. Todėl mažai priežiūros reikalaujanti, tačiau jauki ir atpalaiduojanti aplinka tampa vis aktualesnė ir... madingesnė. Žinoma, tokio sklypo nederėtų tapatinti su neprižiūrėtu. Kiekvienam sodui, gėlynui ar daržui reikia dėmesio ir rūpinimosi, todėl ypač svarbu tokias vietas sukurti maksimaliai praktiškas ir patogias.


Nereiklūs ir nelepūs augalai toliau karaliaus mūsų soduose. Vis dažniau visiškai atsisakoma vienmečių augalų, o pasirenkami nuolat dekoratyviai atrodantys ir vienoje vietoje ilgus metus galintys augti augalai. Pasirinkimą lemia ir tokių augalų gebėjimas prisitaikyti prie aplinkos sąlygų, atsparumas ligoms bei kenkėjams, priežiūra be didelio vargo. Atrodo, šis požiūris greitai tikrai netaps senamadiškas.


Visą straipsnį ir daugiau įdomios informacijos rasite žurnale „Namie ir Sode“.








  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 17 (2024)

    Savaitė - Nr.: 17 (2024)