Kaip iš sklypo išprašyti kurmius?

Kaip iš sklypo išprašyti kurmius?


Po žiemos nutirpus sniegui ne vienas sklypas pavasarį pasitinka išmargintas juodų kauburėlių. Čia įsisuko kurmis ar net keletas tokių draugužių. Kad ir kaip mylėtume gamtą, tokia kaimynystė nedžiugina nė vieno daržininko. Kaip mandagiai išprašyti nepageidaujamą svečią iš savo sklypo ir apsaugoti augalus bei žalią veją?


Rima Marcinkevičienė

Dirvoje yra gardumynų – bus ir kurmis!

Jei sklype apsigyveno kurmiai, vadinasi, jie aptiko derlingoje žemėje riebių ir gardžių sliekų, kuriais daržininkas dar visai neseniai taip džiaugėsi. Liūdniausia tai, kad kurmiai – labai atkaklūs gyvūnėliai, tad kartą pajutę sklypo privalumus taip lengvai nepasitrauks. Ir nors daržininkai neretai juokauja, kad, palyginti su siaubūnais kurkliais, ne vienus metus trunkanti kova su kurmiais atrodo kaip linksmas žaidimas (kurkliai veisiasi ten, kur nėra kurmių), vis dėlto ir kurmiai pridaro daugybę žalos.

REKLAMA


Rausdami požeminius tunelius kurmiai suardo viršutinį dirvos sluoksnį, apnuogina sodo ir daržo augalų šaknis, sutrikdo normalų augalų vystymąsi ir pakenkia jų sveikatai. Ką jau kalbėti apie gražią ir išpuoselėtą veją, kuriai neretas šeimininkas skyrė tiek daug jėgų ir laiko – po kurmio „pasivaikščiojimų“ ji tampa panaši į netvarkingai suartą lauką. Būtent dėl to net didžiausiems gamtos puoselėtojams trūksta kantrybė. Taigi, metas imtis ryžtingų veiksmų!


Nors labai tikėtina, kad po žiemos sklype darbuojasi vos vienas ar pora kurmių, apvaisinta kurmio patelė gali atsivesti net iki 9 palikuonių. Kurmių patelės vaikus veda maždaug gegužės mėnesį, todėl pavasaris yra tinkamiausias metas išprašyti kurmius iš savo sklypo. Tiesa, už 2–3 mėnesių jaunikliai suaugs, ribotame plote jiems pristigs maisto ir jie keliaus į kaimyninius plotus. Tačiau iškeliaudami dar paliks ne vieną kurmiarausį.


Priemonių kurmiams išvaryti yra įvairių: nuo švelnių ekologiškų iki gerokai drastiškesnių. Viskas priklauso nuo daržininko požiūrio ir to, kaip kurmiai spėjo įkyrėti.

REKLAMA


„Atsiprašau, paėjėkite į šalį“

Pradėti siūloma nuo mandagiai švelnių ir humaniškų priemonių, kuriomis naudojosi dar mūsų senoliai. Tai liaudiškos priemonės, kurios, beje, nėra jau tokios beviltiškos ir dažnai padeda atsikratyti įkyrių žemės rausėjų. Visas šias priemones daržininkai meiliai skirsto į dvi pagrindines grupes: bildukus ir smirdukus.


Bildukais stengiamasi išvaryti kurmius sukuriant nemalonų garsą, dirginantį gyvūnėlio nervų sistemą. Tuomet susinervinęs kurmis

Dalis šio straipsnio pasiekiama tik prenumeratos skaitytojams.







  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 30 (2024)

    Savaitė - Nr.: 30 (2024)