Ką nuveikti sode ir darže balandį?

Ką nuveikti sode ir darže balandį?


Balandžio mėnuo – tikras darbymetis, kai kiekvienam sodininkui svarbu rūpintis sėklomis, sodinukais bei derliaus planavimu. Nesate tikri, ar nieko nepamiršote ir jau suplanavote svarbiausias užduotis? Pasitikrinkite – apželdinimo kursų įkūrėja Lina Liubertaitė sudėliojo svarbiausius akcentus ir priminė, kokiems lauko darbams šiuo laikotarpiu vertėtų skirti daugiausia dėmesio.


Balandis – didžiųjų darbų sode ir darže mėnuo. Pasiekus pavasario vidurį dauguma sodininkų ir daržininkų, norinčių sulaukti puikaus derliaus, skuba sėti žemai temperatūrai atspariausias daržoves bei žalumynus – ridikėlius, ridikus, salotas, krapus, kopūstus, morkas, taip pat tvarko šiltnamį, tikrina, kaip peržiemojo augalai, geni ir skiepija vaismedžius, įdirba dirvą, kad ši būtų paruošta sodinimui bei rūpinasi veja ir dar daugybe kitų svarbių darbų.


Metas sodinti daržoves, gėles, prieskonius

Apželdinimo kursų „Geltonas karutis“ įkūrėjos Linos Liubertaitės teigimu, šis laikotarpis taip pat yra metas, kai sodo planavimas tampa svarbiausiu daugumos uždaviniu, o balandžio mėnuo žymi gėlių, daržovių bei prieskonių sodinimo pradžią.

REKLAMA


„Jei vis dar svarstote apie šių metų derlių, suspėti išauginti galite dar kone viską: daržoves, prieskonines žoleles, pasirūpinti žydinčiais gėlynais. Jei norite auginti pomidorus, bet jų dar nepasėjote, turėtumėte suskubti ir tuo pasirūpinti artimiausiomis dienomis“, – patarimais dalinasi L. Liubertaitė.


Ji atkreipia dėmesį, kad balandžio mėnesį saulės ir šilumos Lietuvoje sulaukiame vis daugiau, todėl daigus jau vertėtų pradėti pratinti ir prie lauko sąlygų. „Šiltomis dienomis paaugusius pomidorų daigus galima išnešti į šiltnamį ir palaikyti per visą dieną, o kai bus šiltesnė naktis – palikti ir per naktį. Atėjus laikui pomidorus sodinti šiltnamyje – vertėtų juos iš pradžių apdengti plėvele“, – sako Lina.


Tuo tarpu agurkus, anot jos, lietuviai įpratę sodinti kiek anksčiau, nors to daryti nerekomenduojama. „Agurkus, priešingai nei pomidorus, sodinti galima pradėti balandžio mėnesio pabaigoje ar netgi gegužės pradžioje. O juos sėjant vertėtų iš karto sėti į didelį vazoną, sodinant atskirai po vieną sėklą, kad perkeliant nebūtų pakenkta šaknims. Panašus principas galioja ir cukinijoms, moliūgams ir patisonams, kuriuos išdaiginus namuose jau gegužę galima perkelti į dirvą“, – pasakoja ekspertė.

REKLAMA


Sustabdykite piktžolių plitimą

Be anksčiau minėtų darbų, L. Liubertaitė primena, kad balandžio mėnesį rekomenduojama imtis ir piktžolių prevencijos darbų.


„Gamta neleidžia tuščiai stovėti žemei, tad jei paliekate atvirą gruntą, kuriame neauga augalai, tuščius dirvos plotus užkariauja piktžolės. Dabar puikus metas jų neužleisti ir išrauti, kad vėliau priežiūra būtų lengvesnė. Augalas, vykdydamas fotosintezę, per lapus papildo šaknis, o jei nėra lapų – nestiprėja ir šaknys. Tad laiku susilpninus tokias piktžoles kaip varputis ar garšva, užkirsite kelią joms plisti“, – dalinasi L. Liubertaitė ir priduria, kad apsisaugojimui nuo piktžolių gali padėti ir žemės mulčiavimas.


„Padengę žemę mulčiu neleisite plisti piktžolėms. Svarbu, kad jis būtų natūralus – tam puikiai tinka ir padžiūvusi nušienauta žolė, šiaudai, grikių lukštų mulčias, o ant takelių puikiai tinka ir pušų žievė“, – pataria ji.


Norintiems džiaugtis išpuoselėta veja

Į būtiniausių darbų sąrašą ekspertė ragina įtraukti ir vejos priežiūros darbus. Vienas iš pirmųjų ir svarbiausių žingsnių yra vejos skarifikavimas – senesnės pievos ir kitų organinių likučių pašalinimas, kuris leidžia įsiskverbti drėgmei į dirvą.


„Ankstyvą pavasarį – geriausia jau balandžio mėnesį – reikia imtis ir vejos paruošimo, atnaujinimo darbų. Skarifikavimas atliekamas su specialiu grėbliu įpjaunant žemę, o vėliau ją patręšiant. Žinoma, jei norite turėti natūralią pievą, galite jos netręšti, tačiau norintys pasiekti išpuoselėtos ir gražios vejos rezultatą, turėtų tai padaryti jau artimiausiu metu“, – sako L. Liubertaitė kartu pridurdama, kad vieno tręšimo pavasarį vejai neužtenka.



Apgalvokite ir gėlių kompozicijas

Kiekvienam sodui svarbu ne tik turėti gražią veją, bet taip pat ir apsvarstyti gėlių įtraukimą, jų kompozicijas. Pasak apželdinimo ekspertės, šiuo metu tarp pasirinkimų vyrauja daugiametės gėlės, kurios gali būti tvarus sprendimas. Tuo tarpu norintys džiaugtis greitu rezultatu renkasi vienmetes gėles.


„Vienmetės gėlės taip pat yra mėgstamos, iš kurių populiariausios ir lietuviams gerai žinomos – pelargonijos ir našlaitės. Pagrindinė to priežastis yra ta, kad jos suteikia rezultatą čia ir dabar, o tai itin paprasta norint sukurti kompozicijas vazonuose. Tai greitesnis ir efektingesnis sprendimas. Ankstyvą pavasarį jų sodinukų galima įsigyti už geresnę kainą, o žiedai džiugins visą sezoną, tad kviečiu suskubti ir kurti savo svajonių sodą jau dabar“, – pataria L. Liubertaitė.








  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 17 (2024)

    Savaitė - Nr.: 17 (2024)