Metas pagalvoti, kaip atnaujinsime braškyną

Metas pagalvoti, kaip atnaujinsime braškyną

Braškės nėra lepūs augalai, todėl gali nesunkiai prisitaikyti prie bet kokios dirvos.


Dažnas braškių augintojas, nuvalgęs paskutines metų derliaus uogas, svarsto, ką daryti su savo braškynu, jeigu jis nepateisino lūkesčių. Galbūt užveisti naują, juk braškių sodinimo laikas jau čia pat?


Laimius STRAŽNICKAS


Naujas braškynas


1992 m. specializuotą braškių veislininkystės ūkį įkūrusi Anykščių rajono Kavarsko seniūnijos ūkininkė Danguolė Lingienė sako, jog rudenį geriausia pradėti sodinti braškes antroje rugpjūčio pusėje ir baigti spalio pradžioje. Svarbiausia, kad būtų gerai išsivystę ūglių šaknys ir iki šalnų jie spėtų įsišaknyti naujoje vietoje.


Kada reikėtų atnaujinti savo braškyną? Pasak Anykščių rajono ūkininkės, jeigu braškės yra tinkamai prižiūrimos – laiku tręšiamos, rudenį nupjaunami uogų lapai, išpurenami tarpueiliai, – geru braškių derliumi tikrai galėsite džiaugtis mažiausiai septynerius metus. Tačiau jei braškių derlius menkas, uogas užpuolė ligos ar kenkėjai, pavyzdžiui, karkvabalių lervos, vertėtų pasirūpinti nauju braškynu kitoje vietoje.

REKLAMA


Laimė, braškės nėra lepūs augalai, todėl gali nesunkiai prisitaikyti prie bet kokios dirvos, nors geriausiai joms tinka atvira saulėta vieta ir derlingas, purus, laidus drėgmei, švelniai rūgštus ar neutralus, humusingas priesmėlis ar priemolis. Augalų nerekomenduojama sodinti įdubose, kur pavasarį telkšo vanduo. Tokiose vietose jie užmirksta, uogos pūva. Labai svarbu pasirinkti tinkamą tręšimo taktiką – derlingoje dirvoje augančių braškių negalima pertręšti, nes jų lapija ims sparčiai vešėti, o derlius bus menkas, gali įsimesti įvairios ligos.


Pati geriausia vieta braškėms sodinti yra ne lysvė ir ne vagelė, o tiesiog lygi vieta. Mat pasodinę iškilioje vietoje – lysvėje – braškes galime pasmerkti karščio kančioms, jeigu vėlyvą pavasarį ar vasaros pradžioje degina kaitri saulė.


Sodinti braškių daigų nereikia nei šachmatine tvarka, nei zigzagais. Geriausia tai daryti eilutėmis, daigus rikiuojant tokiais atstumais: 40 cm – tarp daigų ir 80 cm – tarp eilučių. Svarbiausias dalykas – susiruošus sodinti braškes reikia labai gerai paruošti dirvą, kad joje visiškai neliktų daugiamečių piktžolių šaknų.

REKLAMA


Metas pagalvoti, kaip atnaujinsime braškyną

„Pandora“ - labai vėlyvos veislės braškių uogos: gražios, stambios, skanios, tvirtos, tad tinkamos transportuoti.


Kokius daigus sodinti?


Jeigu nusprendėte užveisti braškyną naujoje vietoje, nesodinkite jame senų uogienojų užaugintų daigų, nes taip gero braškyno neįveisite – uogos gali būti mažos, jų nebus daug, be to, ir ligas galite pernešti į naują vietą. Geriausiai tinka dvejų metų braškių išauginti daigai. D. Lingienė pridūrė, kad jos veisliniame braškyne parduodami daigai yra tik pirmamečių braškių. „Mes pirmaisiais metais nuskiname visus žiedus, kad braškės galėtų išauginti tvirtus daigus“, – patikslino ūkininkė.


Veisiant naują braškyną labai svarbu daigų kokybė. Didelė rizika braškių daigus pirkti turguje, nes negalėsite patikrinti, nei kokio amžiaus braškių jie yra užauginti, nei kokios tai veislės daigai. Aišku, tokie daigai gali kainuoti ir po keliasdešimt centų, tačiau abejotina, ar iš tokių daigų užveistas braškynas teiks daug džiaugsmo. Todėl jeigu norite turėti gerų ir daug braškių, daigų ieškokite sertifikuotuose braškynuose. Geriausių patarimų ketinant įveisti naują braškyną ir renkantis veisles tikrai suteiks profesionalūs braškių augintojai.


Patyrusi braškių augintoja pataria nesodinti tik vienos veislės braškių. Šiandien yra gausybė braškių veislių, tad galima rasti įvairiu laiku derančių braškių: ankstyvų, vidutiniškai ankstyvų, vėlyvų... Turint omeny, kad vienos veislės augalai dera apie dešimt dienų, auginant vadinamuosius keturių derėjimų uogienojus, braškėmis galima mėgautis ilgiau nei mėnesį. Be mums įprastų, vieną kartą derančių, yra vis labiau populiarėjančių visą vasarą uogas vedančių remontantinių bei dviderlių braškių.


„Mano ilgametė patirtis rodo, jog ne visos veislės kasmet duoda vienodą derlių. Šiemet derlingumu pasižymėjo keliolika vienokių veislių braškių, tad kitąmet derlingi metai gali būti kitoms veislėms. Matyt, tai priklauso nuo gamtos sąlygų“, – pabrėžė D. Lingienė.


Metas pagalvoti, kaip atnaujinsime braškyną

Juokaujama, kad renkantis braškes reikia atminti vieną taisyklę: yra braškės sau ir yra braškės turgui…


Braškių veislės


Ūkininkė nesiryžo patarti, kokių veislių braškės yra atspariausios ligoms ir kokių veislių braškių uogos yra skaniausios. „Tai individualaus skonio reikalas. Vienam skani kuo saldesnė braškė, kitas nori rūgštesnės. Man skaniausios – saldžiarūgštės uogos. Be to, kasmet tos pačios veislės braškės gali būti skirtingo skonio. Jeigu saulės tais metais bus daugiau, braškės visuomet bus saldesnės, o jei saulė spindulių šykštėjo, uogos bus rūgštesnės ir norėsis jas pasaldinti cukrumi“, – aiškino pašnekovė.


Keliasdešimties veislių braškes savo ūkyje auginanti ūkininkė pridūrė, jog renkantis braškes reikia atminti vieną taisyklę: yra braškės sau ir yra braškės turgui…


*„Venta“ Vidutiniškai ankstyva lietuviška veislė, dažnai vadinama braškių karaliene. Tai labai derlinga, žiemos šalčiams atspari veislė. Šios veislės braškių uogos skinamos kasdien, yra didelės, išvaizdžios ir puikaus skonio. Tačiau jos netinkamos vežti į turgų, nes dėl plonos odelės greitai susitrina.
*„Saulenė“ Dar viena paminėtina lietuviška ankstyvoji veislė. Šių braškių uogos yra didelės, ovalios, lygiu ir blizgiu paviršiumi, tamsiai raudonos. Minkštimas – rūgščiai saldus, raudonas, sultingas ir tvirtas.
*„Florence“ Itin nereikli dirvai yra vidutiniškai ankstyva braškių veislė. Braškės atsparios ligoms, populiarios Skandinavijos ūkiuose, kur auginamos kaip vėlyvosios veislės braškės, pradedančios derėti liepos pradžioje. Uogos – vienodo dydžio, stambios.
*„Senga Sengana“ Išiskiria iš vėlyvųjų braškių veislių, labai derlinga. Šios veislės braškių uogos yra stambios ir vidutiniškai stambios, skanios, kvapios, labai tinka šaldyti. Nebijo šalčių, tačiau drėgną vasarą uogas užklumpa puviniai.
* „Pandora“ Labai vėlyvos veislės braškių uogos – gražios, stambios, skanios, tvirtos, tad tinkamos transportuoti. Jeigu rinksitės šią veislę, turite atminti, kad šioms braškėms reikalingos kitų veislių atstovės apdulkintojos, todėl šalia jų reikia auginti, pavyzdžiui, „Pegasus“ ar „Salsa“ braškių.
*„Vikat“ Lenkiškos vėyvosios veislės braškės gali užaugti neįtikėtino dydžio. Tai uogos milžinės. Ir jų pridera labai daug.







  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 13 (2024)

    Savaitė - Nr.: 13 (2024)



Daugiau >>