Rozmarinai – prieskoniai su charakteriu

Rozmarinai – prieskoniai su charakteriu


Rozmarinai yra ne tik išskirtiniai prieskoniai, bet ir gražūs, malonų aromatą skleidžiantys augalai. Be to, jie valo (naikina bakterijas) ir gaivina kambario orą.


Ina Matuzaitė


Išvertus iš lotynų kalbos, rozmarino pavadinimas reiškia jūros rasą arba jūros gaivumą. Senovės graikams šis augalas buvo talismanas, atnešantis laimę, išsaugantis jaunystę, atbaidantis piktąsias dvasias. XIX a. Europoje rozmarinai buvo naudojami kaip uostomasis tabakas peršalus.


Šie prieskoniai itin mėgstami Viduržemio jūros regiono kulinarų. Jie tinka žuvų ir jūros gėrybių, mėsos patiekalams gardinti, naudojami kepant pyragus. Šviežios kvepiančios jų šakelės net neprilygsta džiovintiems pirktiniams pakuotėse, todėl reikėtų pamėginti jų užsiauginti patiems.


Rozmarinus geriausia auginti vazonuose. Vasarą juos reikėtų išnešti į lauką, o rudenį parsinešti atgal į namus. Gamtoje yra gana daug rozmarinų veislių, tačiau namuose auginti iš jų tinka tik viena – kvapieji rozmarinai. Jų daigelių galima nusipirkti tiek specializuotose sodo ir daržo, tiek paprastose parduotuvėse. Netoli Druskininkų, Grūte, gyvenančių gėlininkų sodyboje teko matyti daugybę metų dideliame vazone augantį rozmariną. Žiemą augalas laikomas šildomame šiltnamyje, o atėjus pavasariui ir prasidėjus vegetacijai skabomi jo auginiai ir sodinami į lysves. Taip šie augalai dauginami. Pirmus metus lauke augusius rozmarinus rudenį reikėtų susodinti į erdvius indus ir statyti namuose ant palangės. Rozmarinai turi šakotą šaknų sistemą, kuriai reikia daug vietos, todėl būtina užtikrinti gerą drenažą. Tinkamiausias neutralus arba šiek tiek šarminis substratas. Rozmarinus būtina nuolat tręšti: vasarą, kai auga dirvoje, – kartą per dvi savaites, o žiemą – kartą per mėnesį, bet ne dažniau.

REKLAMA


Vazonus geriausia pastatyti ant gerai apšviestos pietinės ar rytinės palangės. Norint, kad rozmarinai leistų sultingus lapelius, būtina šviesa ir oras, todėl žiemą kambarį vertėtų nuolat pravėdinti. Tik atminkite: rozmarinai nemėgsta staigių temperatūros pokyčių. Žiemą šiems augalams tinkamiausia temperatūra – 11–13 °C šilumos. Pernelyg šiltai žiemoję rozmarinai vasarą nepražysta. Be to, laikomi šiltame kambaryje augalai pradeda džiūti, meta lapelius ir galiausiai žūsta. Žiemą verta pabandyti šiuos augalus palaikyti žemesnėje temperatūroje, pavyzdžiui, prie šaltesnio lango.


Rozmarinai turi specifinį kvapą, primenantį kamparą, jie yra šiek tiek kartaus skonio, todėl šie prieskoniai puikiai tinka daržovių, tokių kaip baklažanai, grybai, pupelės, kopūstai, patiekalams gardinti. Rozmarinai taip pat suteikia išskirtinį aromatą mėsos patiekalams, sriuboms, padažams, vaisių salotoms. Jei į arbatą įdėsite šiek tiek rozmarino, gėrimas įgis nepakartojamą skonį. Rozmarinai yra ne tik puikūs prieskoniai, bet ir vaistai. Jų lapeliuose yra vertingo aliejaus, kuriame yra dervų, eterinių aliejų ir, svarbiausia, kamparo. Dėl šios priežasties rozmarinai naudojami įvairių rūšių spazmams ir uždegiminei reakcijai slopinti. Tai puikūs diuretikai ir atsikosėjimą skatinantys vaistai. Rozmarinai vartojami sergant širdies ir kraujagyslių, kepenų, virškinamojo trakto, tulžies pūslės ligomis, kenčiant nuo nemigos ir kt.








  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 16 (2024)

    Savaitė - Nr.: 16 (2024)