Kaip praktiškai įsirengti terasą?

Kaip praktiškai įsirengti terasą?


Atšilęs pavasariškas oras kviečia kuo daugiau laiko praleisti lauke. Gyvenantiems nuosavuose namuose arba turintiems sodybą – tai kiemo, terasos įsirengimo, atnaujinimo, paruošimo vasaros sezonui metas. Tinkamai įrengta, patogi ir funkcionali terasa yra bene svarbiausias kiemo akcentas.


„MOKI VEŽI“ ekspertai pasakoja, į ką svarbiausia atkreipti dėmesį įsirenginėjant ar atnaujinant terasą.


Planuojant terasos įrengimą būtina įvertinti savo poreikius ir galimybes bei, svarbiausia, atsižvelgti į terasos orientaciją pagal pasaulio kryptis. Rekomenduojama vengti šiaurinės pusės ir terasą įrengti pietinėje, kurioje šilumos bus daugiau ne tik vasarą, bet ir pavasarį ar ankstyvą rudenį. Tai leis terasos malonumais mėgautis ilgiau.


Įrengiant terasą taip pat reikėtų vengti vietų, kurias užstoja medžiai ar kiti namai, dėl kurių šilumos patekimas į terasą bus apribotas. Jeigu šalia eina gatvė ar visai netoliese yra įsikūrę kaimynai, norint turėti daugiau privatumo, tokią terasą gali tekti apsodinti tujomis ar aplink ją įrengti dekoratyvinę sienelę.

REKLAMA


Radus tinkama vietą, svarbu apgalvoti poreikius ir į juos atsižvelgus nuspręsti, kokio dydžio terasa jums reikalinga. Renkantis terasos dydį, ekspertai rekomenduoja atsižvelgti į tai, kokį baldų komplektą joje planuojate statyti ir ką norėsite joje veikti. Pavyzdžiui, ar tai bus vieta skirta poilsiui, ar šeimos ir draugų susitikimams, o gal maisto gaminimui.


Terasai įrengti rinkitės kokybiškas medžiagas


Renkantis medžiagas terasai, patariama tai daryti itin kruopščiai, mat nuo to priklausys terasos ilgaamžiškumas. Pirmiausia, atkreipkite dėmesį į tai, iš kokios medžiagos pagamintos terasinės lentos. Nors natūralios medienos, pavyzdžiui, spygliuočių medžių, lentos yra elastingos, o jomis malonu vaikščioti basomis, tokios lentos reikalauja daugiau priežiūros, reguliaraus impregnavimo ir dažymo.


Pasak ekspertų, dėl šių priežasčių pirkėjai vis dažniau renkasi medžio imitacijos plastikines lentas. Be to, nemažai renkasi terasoje įrengti akmens masės, klinkerio plytelių ar trinkelių dangą. Pastarosios yra lengvai prižiūrimos, tačiau svarbu perkant šias prekes atkreipti dėmesį į medžiagų atsparumo drėgmei ir temperatūros pokyčiams rodiklius.

REKLAMA


Įrengiant terasą svarbi ne tik jos danga, bet ir stogas. Jeigu ketinate įrengti uždarą terasą su stogeliu pasitikrinkite, ar stogas neapribos saulės šviesos patekimo į namus pro į terasą išeinančius langus ar duris. Puikiu sprendimu čia gali tapti sudedamas terasos stogas, kurį nesunku sutraukti ir paslėpti kai terasa yra nenaudojama, ar terasa iš stiklo, kurią galima naudoti ir šaltuoju metų laiku. Atvirą terasą nuo saulės spindulių ar lietaus taip pat gali pridengti skėčiai.


Padės sukurti jaukią ir malonią aplinką


Įrengus terasą, laikas ją užpildyti tinkamiausiu lauko baldų komplektu. Pavyzdžiui, mediniai baldai padeda sukurti jaukią ir šiltą atmosferą ir vis dar išlieka vienu Iš populiariausių pasirinkimų. Nepaisant to, jų priežiūrai reikės skirti daugiau laiko: lietuviškas klimatas daro didelę įtaką medinių baldų išvaizdai, veikiami drėgmės, gali prarasti savo pirminę spalvą ir papilkėti.


Dėl medinius baldus reikia reguliariai atnaujinti, aliejuoti, o šaltuoju metų laiku perkelti į vėsią ir sausą vietą bei uždengti iki kito sezono. Medinių lauko baldų atnaujinimą reikėtų atlikti bent du kartus į metus. Rekomenduojama prieš ir po sezono baldus nuplauti su soda ar ūkiniu muilu. Jei pastebėjote tamsių dėmių, jas pašalinti galite švitriniu popieriumi ar smėliu.


Ekspertai primena, kad medinių baldų griežtai negalima valyti metaliniais įrankiais, kadangi tokiu būdu pagreitinsite medžio irimo procesą. Jei medinių baldų priežiūrai daug laiko skirti negalite, patariama investuoti į baldus, kuriuos galima naudoti ir žiemą.



Ilgaamžis ir praktiškas sprendimas


Ieškantiems praktiško lauko baldų komplekto, ekspertai rekomenduoja įsigyti plastikinius terasos baldus. Tokio tipo baldai atrodo patraukliau, nors ir yra didesni už medinius ar metalinius baldus, tačiau gali sutalpinti didesnę į terasą užsukusių svečių kompaniją. Patogumo ir jaukumo suteikia ir nesunkiai priderinamos įvairių spalvų ir medžiagų pagalvėlės, uždangalai.


Plastikiniai lauko baldai išsiskiria ne tik praktiškumu, bet ir itin paprasta priežiūra. Ekspertai sako, kad tokius baldus užteks nuvalyti drėgna šluoste, nuplauti vandeniu ir nusausinti. Plastikiniai baldai taip pat gali būti paveikiami drėgmės, todėl ne sezono metu rekomenduojama juos laikyti sausoje vietoje ar lauke, jeigu baldai uždengti specialiais užvalkalais.


Nenorintiems daug laiko skirti baldų priežiūrai, rekomenduojama apsvarstyti galimybę įsigyti baldus iš termo medienos ar medienos ir plastiko kompozito. Toks pasirinkimas ypač tiks ieškantiems ilgaamžio ir daug priežiūros nereikalaujančio baldų komplekto.

Be to, terasą galite pagyvinti pakabindami krėslą ar pastatydami sūpynes, kurios greit taps populiariausiu terasos kampeliu ne tik vaikų, bet ir suaugusiųjų tarpe. Jeigu terasoje planuojate gaminti maistą, įrengti dujiniu, elektriniu ar kietu kuru kūrenamą kepsninę, plastikiniai baldai yra ir saugesni už medinius.


Metaliniai baldai – patvariausi


Ieškantiems išskirtinio stiliaus baldų ir norintiems terasą paversti kvapą gniaužiančia namų vieta, siūloma rinktis metalinius terasos baldus. Rėmus ir kitas metalines šių lauko baldų konstrukcijas dažnai papildo kitos medžiagos, tokios kaip tekstilė ar stiklas, kurios padeda sumažinti bendrą svorį ir sukuria unikalų ir ergonomišką dizainą.

REKLAMA


Metaliniai lauko baldai ne tik patvarūs, bet ir nereikalauja ypač didelės priežiūros. Įsigijus tokio tipo baldus, rekomenduojama juos ištrinti augaliniu aliejumi suvilgyta kempinėle, o vyrius, metalines pakabas, matomus varžtus, veržles ir sklendes sutepti specialia alyva. Taip baldui suteiksite atsparumą drėgmei, kuri gali paveikti baldo konstrukciją.


Vasarą rekomenduojama metalinius lauko baldus reguliariai nuplauti vandens ir muilo mišiniu ir įtrinti apsauginiu aliejumi. Ekspertai sako, kad tokius baldus galima palikti žiemoti lauke, tačiau nepamiršti nuo jų nuimti pagalvėlių ir kitų medžiaginių detalių.







  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 13 (2024)

    Savaitė - Nr.: 13 (2024)