Gėlių vandens paslaptys

Gėlių vandens paslaptys


Ne veltui sakoma, kad genialu tai, kas paprasta. Žodis „hidrolatas“ gal ir skamba kiek atgrasiai, tačiau iš tiesų tai tėra gėlių vanduo, kuris nuo seno buvo nepakeičiama priemonė grožiui puoselėti. Žinoma, kad gerų savybių gausų gėlių vandenį naudojo ir legendinio grožio Egipte gyvenusios deivės Nefertitė ir Kleoptra.

Meilė Taraškevičienė


Išsaugo vertingas savybes


Gėlių vanduo Lietuvoje – ne naujiena, tačiau, pasak prieš porą metų hidrolatus pradėjusios daryti įmonė „Kamainės žolynai“ įkūrėjos Vylmos Leliugienės, klausimų, koks tai produktas, dar sulaukiama nemažai. Tiems, kurie dar nežino, paaiškinsime, kad hidrolatas – tai kvapus vanduo, išgautas distiliuojant įvairius augalus 100 laipsnių temperatūroje arba garais. Tokio proceso metu distiliuotas vanduo virsta garais, o jie vėliau vėl kondensuojasi į vandenį. Pereidamas per augalą garų forma vanduo perima visas gerąsias augalo savybes ir netgi šiek tiek (apie 0,01–0,1 proc.) eterinio aliejaus, organinių augalinių rūgščių.

REKLAMA


V. Leliugienė hidrolatą gamina iš augalų, augančių toje vietovėje, kur yra sodyba. Tai nedidelis kaimelis Dzūkijoje, prie Kamainės upelio. „Hidrolatą gaminu iš pušų, eglių ūglių, dilgėlių, kiaulpienių, šermukšnių, ievų žiedų, aviečių šakelių, vaistinių taukių, kraujažolių, vingiorykščių, gauromečių, pelynų ir daugybės kitų augalų, – pasakoja verslininkė. – Galima distiliuoti augalų pumpurus, žiedus, ūglius, vaisius, žievę, šaknis.“


Kapsi po lašą


Gėlių vanduo gaminamas specialiame variniame inde – vadinamajame alembike arba stiklo ar nerūdijančiojo plieno distiliavimo aparate. Internetinės svetainės gamtoskvapai.lt kūrėja Aistra Kazlauskienė sako, kad distiliavimo aparatas gali būti skirtingų matmenų, tačiau optimaliausias augalų vandeniui distiliuoti namuose ir neužimantis daug vietos yra 5 l talpos. Labai gerai, jei komplekte yra varinis sietelis, apsaugantis ant jo dedamą žaliavą nuo prisvilimo.

REKLAMA


„Į alembiką pirmiausia įdedamas sietelis, paskui šviežia arba džiovinta žaliava ir užpilama šaltu vandeniu, – procesą aiškina pašnekovė. – Aparatas sandariai uždaromas, paruošiamas indas, kuriame bus renkamas hidrolatas, ir įjungiama kaitinimo funkcija. Susidarantys garai kyla vamzdeliu, kartu keliauja ir gėlių žiedų ar žolynų molekulės. Į vandens garus patenka ir truputį eterinių aliejų. Vėliau vamzdelis šaldomas, kad garai kondensuotųsi. Hidrolatas turi sodrų aromatą ir daugybę naudingų savybių, dažnai būdingų ir eteriniams aliejams. Hidrolato gali būti nuo bespalvio iki gelsvos, melsvos ir net rausvos spalvų – tai priklauso nuo distiliuojamo augalo.“


Žiemos dovanos – pušų spygliai ir pumpurai


Šiuo metu jau galima prisirinkti pušų spyglių arbatai, o kas turi vadinamąjį alembiką – ir hidrolatui pasigaminti. „Paprastosios pušys (Pinus sylvestris) žaliuoja visus metus ir džiugina mūsų akis žaluma net ir speiguotą žiemos dieną, – sako A. Kazlauskienė. – Vaistinei žaliavai pušų spyglius geriausia rinkti žiemą ir ankstyvą pavasarį, o pušų pumpurus – kovo mėnesį. Visa žaliava turėtų būti renkama nelietingą, saulėtą dieną.“


Pasak A. Kazlauskienės, pušų pumpurai taip pat neatsilieka – jie ypač tinkami naudoti užklupus peršalimui, kvėpavimo takų ligoms, slopina uždegiminius procesus, padeda susigrąžinti jėgas nusilpus organizmui. Iš pušų pumpurų galima virti sirupus, distiliuoti hidrolatą, naudoti juos arbatoms, inhaliacijoms. Pušų pumpurų ir pušų spyglių hidrolatai labai kvapūs, o jų panaudojimo galimybių yra itin daug. Tik pašnekovė įspėja, kad preparatai nerekomenduojami tiems, kurių kraujospūdis padidėjęs, kurie serga inkstų ar kepenų ligomis, taip pat tiems, kurie yra alergiški pušims.



„Prieš pradėdami ką nors naudoti visada pasitarkite su profesionalu“, – įspėja A. Kazlauskienė.


Pušų spyglių hidrolatas


Jis distiliuojamas iš pušų spyglių. Pririnkite kvapių pušų spyglių, juos susmulkinkite, sudėkite į distiliavimo aparatą, užpilkite vandeniu, sujunkite visas aparato dalis, pradėkite kaitinti ir laukite pirmųjų kvapių lašelių! Smulkintų pušų spyglių hidrolatas gali būti naudojamas orui gaivinti, odai drėkinti, kremams, losjonams, tonikams gaminti, ypač tinkamas naudoti peršalus, peršint gerklę.

Platus pritaikymas


Hidrolatas ramina, maitina, drėkina, gaivina, tonizuoja, švelniai dezinfekuoja odą, normalizuoja pH. Gėlių vandenį galima naudoti tiek skiestą, tiek gryną. Hidrolatai, kurių sudėtyje yra šiek tiek eterinio aliejaus, savybių nepraranda 0,5–1,5 metų. Kvapusis vanduo yra švelnus ir saugus naudoti, todėl jį gali rinktis bet kokio amžiaus moterys ir vyrai, jis tinkamas vaikams ir net kūdikiams.


Internetinės svetainės hidrolatai.lt įkūrėja gėlių vandenį pataria naudoti išradingai


1. Padeda išsaugoti ir atkurti tinkamą odos pH. Sveikos odos pH yra lengvai rūgštinis (4,5–6), o hidrolatų šis rodiklis yra artimas odos pH. Lengvai rūgštinė terpė pajėgi kovoti su bakterijomis, grybeliais ir teršalais. Hidrolatai gana sėkmingai padeda atkurti apsauginį odos sluoksnį.


2. Odos būklei gerti. Jei odos sausumo ar riebumo priežastys ne vidinės, hidrolatai gelbėja sprendžiant šią problemą, slopina uždegimus, ramina odą esant iššutimų, vabzdžių įkandimų, veikia kaip antioksidantas, lėtina senėjimo procesus, gerina bendrą odos būklę, tinka kompresams, kaukėms. Pavyzdžiui, ramunėlių hidrolate pamirkytus vatos diskelius galima uždėti ant akių ir laikyti apie 10 min. Tai padeda atsikratyti akių nuovargio, paakių patamsėjimo ar vadinamųjų maišelių. Hidrolatą galima maišyti su kosmetiniu moliu ir pasigaminti naudingą natūralią, greitai paruošiamą kaukę.

REKLAMA


3. Odai drėkinti. Užpurkšus hidrolato ant švarios odos, tepamas kremas ir aliejus. Paskleistas ant odos hidrolato ir aliejaus derinys kur kas geriau sudrėkina odą. Aliejų būtina tepti ant drėgnos odos – tuomet susidaro emulsija, kuri labai lengvai susigeria į odą. Tuomet oda gauna vertingų lipidų (riebalų), reikiamos drėgmės bei kitų naudingų medžiagų iš augalų vandens.


4. Odai tonizuoti. Užpurkšto ant odos hidrolato nevalykite – leiskite jam savaime nudžiūti. Procedūrą kartokite keliskart per dieną arba tuomet, kai jaučiamas poreikis.


5. Veidui valyti, prausti. Suvilgę odą hidrolatu ir nuvalę aliejumi išteptu vatos tamponėliu ją ne tik nuvalysite, bet ir sudrėkinsite. Hidrolatu veidą galima ir prausti. Be to, kartu su aliejuotu vatos tamponėliu jis tinka kosmetikai pašalinti. Nuvalius kosmetiką patariama odą nupurkšti hidrolatu. Jis turi natūraliai nudžiūti. Galima pasigaminti valiklį buteliuke: 70 proc. mėgstamo hidrolato sumaišykite su 30 proc. norimo aliejaus, prieš naudojimą buteliuką suplakite ir purkškite ant odos, o vėliau valykite vatos diskeliu.


6. Odai gaivinti. Hidrolatus reikia laikyti ne tik tamsiai, bet ir vėsiai. Taip laikomas gėlių vanduo – puiki atgaiva karštą vasaros dieną ar po saulės vonių. Jis tinka ir sušilusiai odai nuvalyti. Vėsiu hidrolatu galima nuraminti negiliai pažeistą odą po buitinių apsideginimų, taip pat gaivinti ir kvepinti pėdas.


7. Kosmetiniams ledukams gaminti. Užšaldykite hidrolatą formelėse. Ledo kubeliais švelniai perbraukus per odą sutraukiamos poros, odai suteikiama stangrumo, be to, tai ją grūdina.


8. Plaukų priežiūrai. Išplautus ir dar drėgnokus plaukus apipurkškite hidrolatu ir įtrinkite. Itin naudinga juo įtrinti plaukų galiukus. Hidrolatą galima naudoti kaip antistatiką elektrinantis plaukams ar formuojant šukuoseną, kad jie taptų paklusnesni. Hidrolatas teigiamai veikia plaukų riebalų pusiausvyrą, ilgainiui ir mažina riebalavimąsi. Taip pat hidrolatai naudojami plaukams apsaugoti nuo kaitinamojo poveikio juos tiesinant plaukų tiesintuvu.

REKLAMA


9. Burnos ertmei skalauti. Hidrolatai padeda palaikyti burnos higieną, suteikia jai gaivų kvapą.


10. Nosies landoms praplauti. Grįžus namo iš masinio susibūrimo vietų rekomenduojama ne tik nusiplauti rankas, bet ir praplauti nosies landas. Kaip papildomą priemonę nosiai pakartotinai praplauti galima naudoti ir hidrolatą: į jau išplautas nosies landas įpurkšti hidrolato, jei reikia – pravalyti jas ausų krapštukais. Kasdien plaudami nosį galime išvengti ne tik slogos, bet ir gripo, kitų infekcijų sukeltų ligų, nes iš oro patekę virusai negalės daugintis nosies ertmėje, o hidrolatai sudarys nepalankią jiems daugintis terpę.


11. Po skutimosi. Jautrią odą turintys vyrai po skutimosi vis dažniau naudoja gaivius ir kvapius, odos nedirginančius hidrolatus.


12. Patalpų oro gaivikliui gaminti. Natūralūs hidrolatai ar kelių mėgstamų hidrolatų mišinys gali būti naudojami patalpoms gaivinti. Jie taip pat gali būti naudojami ir kaip pagrindinis skystis stipriems eterinių aliejų gaivikliams sukurti, pavyzdžiui, toks gaiviklis gaunamas sumaišius 50 ml hidrolato, šaukštą spirito, po 10 lašų arbatmedžių, eukaliptų, citrinžolių eterinius aliejus. Prieš kiekvieną naudojimą reikia suplakti.


13. Patalynei kvepinti. Mėgstamo aromato hidrolatu nupurkšta patalynė, o ypač pagalvė, leis geriau atsipalaiduoti, lengviau užmigti.


14. Natūraliems kvepalams gaminti. Natūralių ingredientų pagrindu pagaminti kvepalai, kurių sudėtyje labai dažnai būna hidrolatai, ne tik skleidžia švelnų aromatą be aitrių, šaižių kvapų, bet ir sveikesni kvėpuoti tiek pačiam, tiek aplinkiniams, nedirgina kvėpavimo takų. Tai puiki alternatyva sintetiniams kvepalams. Šiuo metu labai plinta pomėgis patiems gamintis kvepalus, pasikliaunant savo intuicija, emocijomis, poreikiu.


15. Kvapų terapijai. Aromatinių lempų, garintuvų bei pirties procedūrų mėgėjai žino, kad hidrolatai kuo puikiausiai tinka aromatinei terapijai. Galima garinti gryną hidrolatą arba jį praskiesti, jei kvapas per daug intensyvus. Jie puikiai tinka gaiviai atmosferai sukurti, ramina meditacijų metu, paįvairina pirties procedūras, kurios gali tapti puikia inhaliacine terapija ir veikti raminamai.


Daugiau naudingų patarimų rasite žurnale „Namie ir Sode“.







  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 16 (2024)

    Savaitė - Nr.: 16 (2024)