Bulvių daiginimas prieš sodinimą. Ką reikia žinoti?

Bulvių daiginimas prieš sodinimą. Ką reikia žinoti?


Atėjo balandis, ir visai nedaug laiko liko iki bulviasodžio. Geras bulvių derlius didžia dalimi priklausys nuo to, kaip paruošime bulves kelionei į dirvą. Bulvių daiginimas prieš sodinimą, kad jos greičiau augtų, vadinamas jarovizacija. Ką apie tai turime žinoti?


Nuolat visur skubantiems ir nieko nespėjantiems šiuolaikiniams daržininkams natūraliai kyla klausimas, kodėl prieš sodinant bulves reikia sudaiginti ir ar galima apseiti be jarovizacijos. Patyrusių žemės ūkio specialistų atsakymas tiesus ir aiškus: galima ir nedaiginti, tačiau tuomet ir rezultatas bus atitinkamas! Bulvės išdygsta bei auga ir nesudaigintos, tačiau derlius tuomet būna kaip anekdote: „Kiek bulvių pasodino, tiek ir nukasė – nė viena nepasimetė!“


Taigi paruošti bulves prieš sodinimą reikia. Pirmiausia dėl to, kad bulvių jarovizacijos metu paskatinami bulvių gumbuose vykstantys biologiniai procesai, dėl kurių jos išleidžia daigelius ir vėliau geriau įsišaknyja. Po jarovizacijos bulvės greičiau sudygsta, būna tvirtesnės ir sveikesnės. Antra, jarovizacijos metu galima atpažinti ligotus ir neproduktyvius gumbus. Jie dažnai visai neišleidžia daigelių arba ima pūti. Išrinkus blogus gumbus pasodinami tik tie, kurie gražiai ir vienodai sudygsta bei ateityje duoda gerą derlių.

REKLAMA


Kadangi yra keli jarovizacijos metodai, pasirinkus priimtiniausią nustatomas laikas jarovizacijai pradėti. Jai gali prireikti nuo 40 iki 3 dienų. Taip pat egzistuoja prieš pat sodinimą atliekama procedūra, kuriai naudojami įvairūs maitinamieji tirpalai arba pelenai. Tiesa, visi greitieji metodai ne tokie patikimi, todėl jais siūloma pasinaudoti tik vėluojantiems į nuvažiuojantį traukinį.


Koks būdas pasirenkamas, dažniausiai priklauso nuo daržininko galimybių bei turimų sąlygų. Pavyzdžiui, jei bulvių sėklų įsigyjama ar iš rūsio jos ištraukiamos prieš pat sodinimą, daiginti jų tiesiog nėra kada. Todėl, jei daržininkas visada taiko vieną būdą, jam nepakenktų žinoti apie kitas galimybes – nežinia, kada prireiks.


Kaip geriausiai daiginti bulves, skaitykite naujausiame žurnalo "Namie ir sode" numeryje.


Žurnalą NAMIE IR SODE galite ir užsiprenumeruoti.







  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 16 (2024)

    Savaitė - Nr.: 16 (2024)