15 didžiausių daigų auginimo klaidų

15 didžiausių daigų auginimo klaidų


Deja, mūsų klimato sąlygomis daugelio naudingų ir mėgstamų kultūrų negalime užsiauginti tiesiog į žemę pasėję sėklų – pirmiausia būtina išauginti daigų. Tad dabar visų daržininkų laukia gausybę emocijų suteikiantis procesas – sėja ir daigelių auginimas.


Rima Marcinkevičienė


Tam, kad vasaros pabaigoje galėtume džiaugtis daržovių gausa, pirmiausia turime užauginti stiprių ir sveikų daigų su gerai išsivysčiusia šaknų sistema, tvirtais stiebais. Tam tikrai nereikia būti profesionaliu specialistu, svarbiausia – turėti šiek tiek žinių, noro ir darbą atlikti su meile. Sakoma, kad augalai irgi jaučia, kai prie jų liečiasi mylinčios rankos. Na, o žinios padeda išvengti klaidų, galinčių pražudyti gležnus daigelius ir, žinoma, būsimą derlių. Nors iš klaidų mokomasi, geriau pasimokyti iš svetimų klaidų ir patiems jų nebedaryti.


1. Nekokybiškos sėklos
Esminę klaidą daržininkai neretai padaro dar nė nepradėję auginti daigų – prisiperka nekokybiškų sėklų. Dėl noro sutaupyti dažnai baigiasi liūdnai: iš prastų sėklų auga silpnučiai augalai arba išvis neauga. Taigi geriau pirkti žinomų gamintojų sėklas, ant kurių pakuotės visada nurodyta galiojimo data, serijos numeris, sėklų skaičius arba svoris ir pan.

REKLAMA


2. Daigams pražūtinga žemė
Daigams auginti netinkama žemė gali niekais paversti visą darbą. Neprotinga tiesiog prisikasti žemės iš daržo ir pasėti sėklas. Šioje žemėje tikrai gali būti įvairių užkratų ir infekcijos židinių, kurie nėra labai pavojingi sustiprėjusiems augalams, tačiau pražudo dygstančius daigelius.


Daigams auginti būtinas specialus gruntas. Jį galima paruošti ir patiems surinkus reikiamus ingredientus (velėninę žemę, durpes, kompostą ir t. t.) ir juos sumaišius tinkamomis proporcijomis. Žinoma, reikėtų pasidomėti, kaip ruošiami tokie mišiniai. Ko gero, paprasčiau nusipirkti jau paruoštų ir įvairioms kultūroms pritaikytų mišinių. Beje, bet kokį žemių mišinį, kuriame bus auginami daigai (net ir pirktinį), prieš naudojant rekomenduojama iš pradžių palaikyti šaltyje, o paskui sušildyti bent iki kambario temperatūros.


3. Netinkamas indas
Daigams skirtas indas turi padėti augti ir vystytis, todėl turi būti nei per didelis, nei per mažas, leisti augalo šaknims kvėpuoti, užtikrinti gerą drenažą ir pan. Netinkamame inde daug sėklų supūva dar neišdygusios, o išdygę augaliukai skursta negalėdami normaliai vystytis.

REKLAMA


4. Sėjai neparuoštos sėklos
Paruošti sėklas sėjai – gana svarbu, tačiau tam dažnai neskiriame pakankamai dėmesio. Paruošti sėjai yra svarbu pačių surinktas ir gamintojų specialiai neapdorotas sėklas. Tai susiję su galimais užkratais iš dirvos ir sėklų laikymo bei sandėliavimo sąlygomis.


5. Bandymas „pagerinti“ gamintojų apdorotas sėklas
To visiškai nereikia, gali labiau pakenkti nei padėti. Skaitykite gamintojų pateiktą informaciją ir nepersistenkite!


6. Sėjos ir daigų auginimo terminų nesilaikymas
Neretai daržininkai mano, kad rekomenduojami terminai – visai nesvarbu: pamanyk, pasėsi trimis savaitėmis anksčiau ar dviem vėliau! Netiesa. Iki galimo daigų sodinimo turi praeiti daigams subręsti reikalingas laikas. Tiek per jauni, tiek „perbrendę“ daigai blogiau prigyja ir duoda menkesnį derlių. Apie tai, kaip apskaičiuoti tinkamą sėjos laiką, rašėme (žr. Namie ir sode, Nr. 2 (50).


7. Per giliai įterptos sėklos
Per giliai įterptos sėklos dygsta itin sunkiai, daug jų žūsta. Pagrindinė taisyklė – sėklos įterpiamos į dirvą tokiu gyliu, kuris lygus dvigubam sėklos skersmeniui. Nevalia pamiršti, kad yra tokių kultūrų, kurių sėklos dygsta tik šviesoje, ir jų užpilti žemėmis išvis nereikia.


15 didžiausių daigų auginimo klaidų


8. Per tankiai pasėtos sėklos
Pasėjus per tankiai daigeliai ištįsta, negauna pakankamai maisto medžiagų ir būna silpnučiai. Be to, taip auginti daigai neatsparūs ligoms. Taigi sėdami atsižvelkite į tai, kiek erdvės kokiai kultūrai reikia.


9. Laistymas iškart pasėjus
Kai pasėjus sėklas iškart laistoma, sėklos drauge su vandeniu nukeliauja į dirvos gilumą, iškart atsiduria per giliai ir turi nedaug galimybių sėkmingai sudygti. Drėkinti dirvą reikia prieš sėjant kambario temperatūros vandeniu. Jei dirvos paviršių reikia sudrėkinti iškart pasėjus, tą galima daryti tik purkštuvėliu.


10. Tinkamų auginimo sąlygų nepaisymas
Pasėjus indus būtų gerai pridengti plėvele, kuri šildo ir neleidžia per greitai išgaruoti drėgmei. Pasirodžius daigams reikia reguliariai laistyti, kad dirvos paviršius neišdžiūtų. Per didelė drėgmė irgi kenksminga: gali pūti šaknys, užpulti grybinės ligos. Gležnus daigus būtina laistyti kambario temperatūros vandeniu – šaltas vanduo gali juos pražudyti.



Būtina sąlyga – pakankamas apšvietimas. Labai anksti pasirodžiusius daigus dar reikia apšviesti papildomai – vasario pabaigos ar kovo pradžios dienos pas mus, deja, dar per trumpos. Vėliau ideali vieta – pietinė palangė. Šviesos efektui sustiprinti daržininkai neretai sukonstruoja šviesą atspindinčius skydus, aptrauktus paprasčiausia folija.


Pasėjus sėklas nereikėtų indelių iškart statyti ant palangės – ten per šalta. Pradžioje reikia aukštesnės temperatūros (apie +25 °C), vėliau pakanka 20 °C. Prasikalus daigams nepakenktų, kad temperatūra būtų sumažinta iki 16–18 °C.


11. Nepakankamas maitinimas
Visus auginamus daigus reikėtų kelis kartus patręšti net tada, jei sėjote į įvairiomis medžiagomis praturtintą substratą. Ypač tai aktualu mažuose induose augantiems daigeliams. Nepamirškite, kad prieš laistant trąšomis daigus reikia palaistyti paprastu vandeniu.

12. Ligų ir profilaktikos nepaisymas

Vos pastebėjus, kad kažkas negerai, daigus būtina gydyti. Nepaisant ligų požymių, daigeliai paprastai žūva. Pirmiausia reikia rasti priežastį, dėl kurios juoduoja stiebas, gelsta lapeliai, daigas skursta. Kaip gelbėti tokius daigus – atskira tema. Tačiau priemonių padėti augalams tikrai yra.


13. Per vėlai išpikuoti daigai
Pikuoti daigus būtina laiku. Universali taisyklė: pikuoti, kai daigas užaugina antrą tikrąjį lapelį. Išpikuotas augalas iškart gauna didesnį augimo plotą ir daugiau maisto medžiagų. Išpikuotus daigus 2–3 dienas reikia saugoti nuo tiesioginių saulės spindulių, laistyti galima tik po 4–5 dienų, o tręšti – tik kai jie ims augti. Reikia nepamiršti, kad kai kuriems augalams pikavimas nerekomenduotinas – juos geriausia iškart auginti atskiruose indeliuose (pavyzdžiui, agurkus, paprikas).

REKLAMA


14. Negrūdinami daigai
Daigus grūdinti būtina. Tai daryti reikia palaipsniui, kasdien ilgiau laikant daigus gryname ore. Sveiki, tačiau negrūdinti daigai, pasodinti į gruntą, gali pateikti itin nemalonių staigmenų.


15. Peraugę daigai
Peraugę daigai paprasčiausiai silpsta, stiebai pasidaro trapūs ir gali nulūžti. Jei atsitiktų taip, kad daigai jau pasiekė brandą, reikalingą persodinti į gruntą, o dėl kokių nors priežasčių to padaryti neturite galimybės, paprasčiausia išeitis – juos truputį „pakankinti“: smarkiai apriboti laistymą ir pažeminti patalpos temperatūrą.


Daugiau svarbių, įdomių ir naudingų temų - žurnale NAMIE IR
SODE







  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 16 (2024)

    Savaitė - Nr.: 16 (2024)