Ką vertėtų atsiminti persodinant daigus į dirvą?

Ką vertėtų atsiminti persodinant daigus į dirvą?


Šis pavasaris mus stebino kaip reta permainingais orais. Daugelis daržininkų nesilaikė įprasto sodinimo ritmo ir darbus dėl netikėtų snygio ar šalčio protrūkių atidėliojo. Tačiau didžiausio Baltijos šalyse šiltnamių komplekso „Kietaviškių gausa“ vyriausiasis agronomas ragina nieko nelaukus persodinti iki šiol ant palangių laikytus daigelius į šiltnamius bei drąsiai sėti kitas daržoves!


Šalnų pavojus jau praeityje


Gegužės mėnuo daugeliui sodininkų būna bene pats darbingiausias – mėnesio pradžioje įprasta persodinti pomidorų ir agurkų daigelius į šiltnamį bei sėti kitas daržo gėrybes. Deja, šiemet tokiu laiku dar iškrisdavo sniego, o oro temperatūra labiau primindavo žiemos orus nei vėlyvą pavasarį. Tačiau agronomas ramina, kad šalnos nebegresia, o iki šiol atidėjusiems sodo darbus pataria suskubti.


„Tie, kurie laikėsi įprasto sodinimo grafiko ir pirmąsias daržoves šiemet sodino balandžio mėnesį, tikėtina, kad susidūrė su rūpesčiais, kai daigeliai nušalo. Tad jei planuojate persodinti derlių iš naujo ar sėjos apskritai dar nepradėjote – tą daryti reikėtų nieko nelaukiant, nes dabar sėti galite jau visas daržoves“, – šypsosi N. Rakickas.

REKLAMA


Ką vertėtų atsiminti persodinant daigus į dirvą?


Grūdinkite daigelius


Patyrę sodininkai jau tikriausiai žino, kad prieš persodinant daigelius į šiltnamį, kurį laiką reikėtų juos „grūdinti“. Tai reiškia, kad daigus patartina pratinti prie lauko sąlygų ir permainingo oro pagal galimybes palaikant juos tiesioginiuose saulės spinduliuose ar prie atviro lango. Taip išauga tikimybė, kad daigeliai dirvoje sėkmingai prigis. Specialistas taip pat primena, kad persodinant pomidorus ir agurkus į šiltnamį, reikėtų atminti keletą taisyklių, padėsiančių užsitikrinti gausų derlių.


„Pirmiausia, derėtų atkreipti dėmesį į daigų sodinimo gylį: agurkų daigus patartina sodinti negiliai – tolygiai su šaknų paviršiumi. Tuo tarpu sodinant pomidorus reikėtų atsižvelgti į pomidoro daigo dydį: jei daigas aukštas – patartina jį sodinti giliau į žemę, mat taip jis išleis daugiau šaknų. Aukštą daigą taip pat galite šiek tiek „paguldyti“. Na, o jei daigelis nedidelis – tuomet į žemę jį sodinkite negiliai, panašiai, kaip ir agurkus. Ir aišku – nepamirškite pasodinę augalus juos gausiai palaistyti“, – primena N. Rakickas.


Kalbant apie daigų sodinimo tankumą, „Kietaviškių gausos“ agronomas akcentuoja, kad tarp augalų reikėtų išlaikyti optimalius tarpus, paliekant jiems pakankamai erdvės. Tad geriausia sodinti po 3-4 pomidorų daigelius viename kvadratiniame metre, tuo tarpu agurkus galima sodinti šiek tiek tankiau – iki 5 daigelių viename kvadratiniame metre.







  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 13 (2024)

    Savaitė - Nr.: 13 (2024)