Daigų auginimas durpių tabletėse

Daigų auginimas durpių tabletėse


Daigams skirtos durpių tabletės naudojamos sėjant daržovių sėklas namų sąlygomis. Jose yra subalansuotas reikiamas kiekis trąšų ir mikroelementų, skatinančių sėklų dygimą ir stiprios šaknų sistemos susiformavimą, palengvinančių augalo prisitaikymą po persodinimo į atvirą gruntą.


Durpių tablečių sudėtis


Daugelis sodininkų teigia, kad auginti daigus durpių tabletėse yra kur kas efektyviau, patogiau ir paprasčiau negu dėžutėse. Be to, nebereikia jokių trąšų. Durpių tabletę sudaro presuotos durpės ir preparatai, greitinantys daigų daigumą ir padedantys susiformuoti stipriai šaknų sistemai. Be to, į daigams skirtų durpių tablečių sudėtį įeina įvairių mikroelementų, maistingųjų medžiagų, kurios padeda geriau sudygti daržovėms – jos sudygsta greičiau ir daigumas paprastai būna100 proc.


Durpių tabletėse galima daiginti ne tik daržovių, bet ir lauko gėlių sėklas. Šios tabletės tinka ir skaistažiedžių (chrizantemų), rožių daigams. Be to, tabletėse gerai įsišaknija tokie kambariniai augalai kaip sanpaulijos, kurias galima dauginti lapeliais.

REKLAMA


Kaip naudoti durpių tabletes


Vienoje kiekvienos tabletės pusėje yra nedidelė įduba. Įdėkite tabletę į dubenėlį įduba į viršų ir palaistykite kambario temperatūros vandeniu. Maždaug po 5 min. tabletė visiškai sugeria reikiamą vandens kiekį ir išbrinksta padidėdama kokius 5 kartus (tik į aukštį – skersmuo nesikeičia), pasidaro tarsi nedidelė durpių stiklinaitė.


Likusį vandenį išpilkite, o „stiklinaitę“ pastatykite į lėkštelę, kad vanduo laistant neišbėgtų ant palangės. Kai taip pasiruošite visas durpes, pasėkite į jas sėklas: tiesiog ant viršaus uždėkite sėklą ir dar užberkite šiek tiek tų pačių durpių.


Pasėję sėklas, iš viršaus visą turimą mini plantaciją uždenkite plėvele, taip sukurdami šiltnamio efektą, kad daržovių sėklos greičiau sudygtų. Maždaug po 5 dienų pasirodys daigai – juk durpių tablečių sudėtis užtikrina 100 proc. sėklų daigumą. Pradeda intensyviai vystytis šaknų sistema, pagreitėja paties augalo augimas. Kai šaknelės ima lįsti į išorę, tai reiškia, kad atėjo metas daigus išsodinti į šiltnamį, o jeigu leidžia oro sąlygos – į atvirą gruntą. Persodinti reikia su visa „stiklinaite“, kuri kartu yra ir dirvos trąša. Nepažeista šaknų sistema pamažu perauga durpių vazonėlio ribas į aplinkinį gruntą.

REKLAMA


Durpių tabletėje užauginti augalai būna pastebimai stambesni, anksčiau pradeda žydėti, gausiau dera. Manoma, kad taip yra dėl gerai išsivysčiusios šaknų sistemos, kuriai augti ir vystytis palankias sąlygas sudarė durpių tabletėje esančios medžiagos.


Norėdami pasidauginti kambarinių gėlių sanpaulijų, nuskinkite lapelį ir į pasiruoštą durpių „stiklinaitę“ įkiškite visą kotelį iki pat lapo pagrindo. Taip šios gėlės greičiau įsišaknija ir netrukus išaugina visą kerą.


Parengta pagal žurnalą "Namie ir sode"







  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 16 (2024)

    Savaitė - Nr.: 16 (2024)