Šunų ir kačių dantų priežiūra: norint išvengti pasekmių, dantis reikia valyti kasdien

Šunų ir kačių dantų priežiūra: norint išvengti pasekmių, dantis reikia valyti kasdien


Visi žinome, kad dantimis reikia rūpintis ir juos valyti kasdien. Tačiau ar kada susimąstėte, jog lygiai tokios pat rūpestingos priežiūros reikalauja ir keturkojų augintinių burnos ertmė? Apnašos, nemalonus kvapas, ankstyvas dantų šalinimas ir netgi nepakeliamas skausmas – viso to galima išvengti tinkamai pasirūpinus keturkojų burnos higiena.


Pasak PetCity klinikos gydytojos Gabrielės Pociūtės-Pipirienės, įsisenėjusios augintinių dantų problemos gali sukelti gleivinių eroziją, opas, lėtinį skausmą bei dantų netekimą. „Pažengus periodonto ligoms pradeda tirpti žandikaulio kaulas, galimi lūžiai ar skilimai. Pasitaiko atvejų, kuomet bakterijos iš burnos ertmės su kraujotaka patenka į kitus vidaus organus“, – teigia veterinarijos gydytoja.


Kačių ir šunų dantų valymas turėtų tapti kasdienine rutina

Veiksmingiausia priemonė norint palaikyti sveikus augintinių dantis yra kasdieninis jų valymas šepetėliu. Ir nors kai kuriems šeimininkams tai gali skambėti kaip misija „neįmanoma“, PetCity Klaipėda veterinarijos gydytojos G. Pociūtės-Pipirienės teigimu, augintinį galima pripratinti prie šio ritualo, tik tai reikėtų daryti palaipsniui:

REKLAMA


„Tiek šunims, tiek katėms dantų valymas šepetėliu ir specialia pasta yra veiksmingiausia profilaktinė priemonė norint palaikyti sveikus dantis ir burnos gleivinę.


Augintinį prie dantų valymo rutinos geriausia pradėti pratinti nuo pat įsigijimo. 3-4 mėn. amžiaus kačiukams ir šuniukams keičiasi pieniniai dantys į nuolatinius, todėl gyvūnui gali būti netgi visai malonu, kuomet jam masažuojamos niežtinčios dantenos. Be to, reguliariai tai darant pradės formuotis įprotis.“


Kaip pažymi specialistė, reikėtų rūpintis ne tik šunų, bet ir kačių dantimis. „Katėms dantų valymas yra lygiai taip pat reikalingas kaip ir šunims. Burnos ertmės ligos kačių tarpe yra sutinkamos kasdien. Net ir jaunos, iki dviejų metų amžiaus katės kenčia nuo gingivito. O šiek tiek vyresnėms katėms (iki 4 metų amžiaus) pasireiškia periodonto ligos, neretai sukeliančios lėtinį skausmą, nuo kurio itin suprastėja kačių gyvenimo kokybė“, – teigia vet. gydytoja Gabrielė Pociūtė-Pipirienė.

REKLAMA


Žmonėms skirta dantų pasta augintiniui netinka

Nors iš pradžių daugelis keturkojų būna ne itin patenkinti dantų valymo procedūra, ilgainiui šis procesas jiems ima pradėti visai patikti, kadangi specialiai augintiniams skirtos dantų pastos būna įvairių skonių, o kaip žinia, gardus maistas – vienas efektyviausių augintinių motyvatorių.


„Kad augintiniui procedūra būtų malonesnė ir teiktų kuo geresnes emocijas, dantų valymui naudojamos specialiai gyvūnams sukurtos pastos su skoniais.


Taip pat norint kad gyvūnas jaustųsi kuo komfortiškiau labai svarbu išsirinkti tinkamą dantų šepetėlį su minkštais šereliais. Be to, privalu atsižvelgti ir į augintinio dydį, kadangi mažų veislių šunims bei katėms reikalingi vieno danties arba labai maži, kūdikiams skirti šepetėliai – šios priemonės leis kokybiškai pasiekti kiekvieno danties paviršių ir tarpdančius“, – teigia PetCity Klaipėda klinikos gydytoja.


Tinkama dantų priežiūra gali užkirsti kelią pavojingoms ligoms

Kaip teigia PetCity klinikos veterinarijos gydytoja, dantų nepriežiūra gali nulemti ir ankstyvą dantų netekimą: „Taip gali nutikti prasidėjus infekcijai, kuomet yra pažeidžiami raiščiai, laikantys dantis. Po viso to seka parodontozė, susidaro kišenės, dantys pradeda klibėti.“


Be to, specialistė dalinasi, kad jos praktikoje dažnai pasitaiko atvejų, kuomet šeimininkai skundžiasi nemaloniu kvapu iš augintinio burnos.



„Šeimininkai neretai skundžiasi, jog iš augintinio nasrų sklinda nemalonus kvapas, kurio atsiradimo priežastis dažniausiai yra susikaupusios apnašos ant dantų. Iš bakterijų bei maisto likučių ant danties paviršiaus formuojasi bioplėvelė – apnašos, kurios palaipsniui kietėja ir sluoksniuojasi, kol galiausiai susiformuoja kieti akmenys. Viso to galima išvengti užsiimant kasdiene augintinių burnos ir dantų priežiūra“, – perspėja veterinarijos gydytoja.


„Tinkama profilaktika padeda apsaugoti augintinį nuo skausmo, nes tiek gingivitas, tiek periodonto ligos sukelia skausmą ir diskomfortą ypač tuomet, kai augintinis kramto ar laka vandenį, todėl atsisakymas ėsti gali būti ženklas, kad gyvūnas turi problemų su dantimis. Be to, sąžiningai valant augintiniui dantis, reikės rečiau lankytis pas veterinarijos gydytojus atlikti burnos higienos procedūrų“, – priduria pašnekovė.


Visgi jeigu pastebite, kad jūsų augintinis prarado apetitą, pradėjo sunkiau kramtyti, jam sklinda nemalonus kvapas iš nasrų, dantenos tapo paraudusios ar kraujuojančios, o dantys pradėjo klibėti, reikėtų nedelsiant kreiptis į veterinarijos gydytoją.


Profesionali dantų higiena reikalinga ir augintiniams

Nepaisant kruopščios dantų priežiūros, kaip ir mums žmonėms, taip ir keturkojams gyvūnams yra reikalinga profesionali, veterinarijos klinikoje atliekama dantų higiena. Kaip teigia G. Pociūtė-Pipirienė, šios procedūros dažnis priklauso nuo kiekvieno augintinio individualiai:


„Tai priklauso nuo daugelio skirtingų veiksnių: gyvūno rūšies, amžiaus, veislės, genetikos, mitybos, gyvenimo būdo bei kitų organizmo savybių. Pavyzdžiui, kai kuriems mažų veislių atstovams dantų higieną gali tekti atlikti 2 kartus per metus, o kitiems – kartą metuose, didesnių veislių šunims rekomenduojama šią procedūrą atlikti kas 3 metus.

REKLAMA


Augintinių dantų higiena privalo būti atliekama su anestezija

Viešojoje erdvėje vis pasigirsta diskusijų, neva, dantų higiena gali būti atliekama be anestezijos. Kaip teigia PetCity Klaipėda klinikos veterinarijos gydytoja, šis mitas yra klaidinantis:


„Dantų higiena privalo būti visuomet atliekama su anestezija, net ir tais atvejais, jeigu šeimininkui gali atrodyti, kad apnašų susikaupę visai nedaug. Profesionali burnos higiena atliekama pastebėjus susikaupusias apnašas ar susiformavusius akmenis, prasidėjus periodontitui, aišku, prieš tai įvertinus veterinarijos gydytojui augintinio burnos ertmę, nes indikacijų šiai procedūrai atlikti gali būti ne viena. Šios procedūros metu nuvalomos apnašos, apžiūrimos dantenos, įvertinamos kišenės, atliekamos rentgeno nuotraukos, jeigu reikalinga, pašalinami pažeisti dantys, nuvalomi dantys nupoliruojami specialia pasta. Visų šių paminėtų procedūrų atlikti be anestezijos būtų tiesiog neįmanoma.“


Kramtalai ir graužalai – papildoma, bet ne pagrindinė priemonė gerai dantų būklei palaikyti


„Kramtalai ir graužalai turėtų būti naudojami, kaip papildoma priemonė šalia dantų šepetėlio ir pastos, nes mechaniškai nuvalo tik dalį apnašų. Taip pat rekomenduoju rinktis įvairius tirpalus, kurie naudojami kartu su geriamu vandeniu – jie sumažina besidauginančių bakterijų kiekį burnoje.“, – sako PetCity klinikos gydytoja.


„Su kaulais rekomenduojama elgtis atsargiai, nes praktikoje vis dažniau tenka pastebėti lūžusius ar skilusius dantis“, – priduria vet. gydytoja Gabrielė Pociūtė-Pipirienė.







  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 13 (2024)

    Savaitė - Nr.: 13 (2024)