Kaip tinkamai pasirūpinti augintiniu ištisus metus?

Kaip tinkamai pasirūpinti augintiniu ištisus metus?


Nors kalendorius dar tebeskaičiuoja žiemos mėnesių dienas, o orai neprimena artėjančio pavasario, veterinarinės farmacijos atstovė Afroditė Kanapinskienė sako, kad šiais metais gyvūnų augintojams itin aktualios dvi temos – privalomas gyvūnų ženklinimas ir parazitų prevencija.


Privalomas gyvūnų ženklinimas – jau šį pavasarį


Kasdien socialinėje erdvėje galime išvysti pagalbos prašymus surasti pabėgusį ir pasiklydusį augintinį ar pabėgusio augintinio savininką. Gyvūnų prieglaudų darbuotojams tikru iššūkiu tampa nepaženklintų gyvūnų savininkų paieškos, kuomet neįmanoma identifikuoti jų šeimininkų tapatybės ir rasti jų kontaktų. Gyvūnų prieglaudos tampa perpildytos, o tokių gyvūnų šeimininkus kamuoja nežinomybė kada ir ar apskritai augintinis grįš namo. Deja, iki šiol ne visi naudojasi tam tikromis paieškos platformomis, todėl savo augintinio galima ir nebesusigrąžinti.


Kaip to išvengti ateityje ir, galbūt, ženkliai padidinti galimybę savo augintinio neprarasti?


Vieni šeimininkai, suprasdami riziką prarasti savo gyvūnus, ženklina juos mikroschemomis, kiti tiesiog naudojasi sekimo prietaisais (GPS), o dar kiti tikisi, kad jiems taip niekada nenutiks. Vis dėlto, nuo šių metų gegužės 1 d., gyvūnų ženklinimas tampa privalomas visiems gyvūnų (šunų, kačių, šeškų) augintojams. Pagal 2021 m. balandžio mėnesį LR Seimo priimtą Gyvūnų gerovės ir apsaugos įstatymo pataisą, visi gyvūnai, gimę iki pataisos priėmimo datos, privalės būti paženklinti ir užregistruoti GAR (gyvūnų ir augintinių registre) iki 2022 m. gegužės 1 d. Gimę po pataisos įsigaliojimo datos – per 4 mėnesius nuo gimimo.

REKLAMA


„Pasirūpinti tinkamu gyvūno ženklinimu itin paprasta - ženklinimo paslaugas teikia kiekviena veterinarijos klinika, pati procedūra užtrunka vos kelias sekundes, o suleidžiama poodinė mikroschema yra ne didesnė kaip ryžio grūdas. Paženklinę savo augintinį galėsite jaustis daug ramiau, nes jam pasiklydus ir jį suradus, bet kurioje veterinarijos klinikoje ar prieglaudoje bus galima nuskenuoti mikroschemą ir aiškiai matyti visą informaciją apie šeimininką bei jo kontaktinę informaciją”, - pasakojo A. Kanapinskienė.


Paženklintas ir užregistruotas augintinis turės individualią atpažinimo priemonę, gyvūnui pasiklydus ar įvykus vagystei bus lengviau jį surasti ne tik Lietuvoje, bet ir kitose šalyse, taps lengviau ir paprasčiau keliauti su augintiniu. Visuotinis gyvūnų ženklinimas padės sumažinti bešeimininkių ir be priežiūros likusių gyvūnų populiaciją.


Artėjant pavasariui svarbu nepamiršti pasirūpinti augintinių sveikata


Šalia šių, svarbių gyvūnų gerovės pokyčių, labai svarbu nepamiršti pasirūpinti gyvūnų sveikata - apsauga nuo parazitų. Tai ypač aktualu kalbant apie erkes, kurios, esant permainingiems orams, gali išlikti aktyvios ir šaltuoju sezonu. Gyvūnų augintojai itin nemaloniai nustemba sužinoję, kad augintinis gali užsikrėsti parazitų platinamomis ligomis dar nenutirpus paskutiniam sniegui.

REKLAMA


Ne mažiau rūpesčių gyvūnų augintojams žiemos sezonu kelia ir blusos. Pastarosios labai mėgsta šiltas patalpas, todėl nereikėtų stebėtis, kad jų randame augintinio kailyje ir namų aplinkoje. Tad, pasak veterinarinės farmacijos atstovės Afroditės Kanapinskienės, apsauga nuo parazitų yra aktuali ištisus metus.


Šiandien apsaugos priemonių nuo parazitų yra pilnos parduotuvių lentynos: antkakliai, pakabukai, karoliai, lašai, tabletės ir kitokie preparatai. Tačiau ne visais atvejais jos yra veiksmingos.


„Reikia žinoti, kaip teisingai kiekvieną priemonę naudoti, kitu atveju ji ir gali būti neveiksminga. Pavyzdžiui, net ir užsegtas antkaklis dar negarantuoja gyvūno apsaugos. Būtina nuolat tikrinti, kad jis būtų arti odos ir nenuimamas visą veikimo laikotarpį. Jei antkaklis uždėtas neteisingai arba dėl tankaus ir ilgo gyvūno kailio neturi glaudaus kontakto su oda, jo veiksmingumas mažėja, veikliosios medžiagos mažiau pasiskirto po visą odą“, – pažymi veterinarinės farmacijos atstovė.


Anot A. Kanapinskienės, dėl paprasto ir patogaus naudojimo šiuo metu visame pasaulyje populiariausias antiparazitinis preparatas šunims yra tabletės.


„Tai, ko gero, pats inovatyviausias, veiksmingiausias ir saugus būdas apsaugoti šunį nuo blusų, erkių, erkučių, ir vidaus parazitų, o šeimininką – nuo papildomų rūpesčių. Preparato naudojimas itin paprastas, o efektyvumas labai didelis ir užtikrinantis gyvūnui aukštą apsaugą“, – sako A. Kanapinskienė.



Tuo tarpu katėms populiariausiu ir saugiausiu produktų išlieka lašiukai - pasaulio veterinarijos gydytojai jau pripažįsta, kad katėms suduodant tabletę jos patiria didžiulį stresą, kuris gali netgi gali baigtis katės mirtimi.


Pasak A. Kanapinskienės, katėms vis populiaresnė tampa kombinuota apsauga, kuomet viename aplikatoriuje yra suderintos kelios inovatyvios, veiksmingos ir saugios veikliosios medžiagos, veikiančios tiek išorės, tiek vidaus parazitus. Naudojant kombinuotą apsaugą nuo išorės ir vidaus parazitų katės patiria mažiau streso, nei naudojant dvi skirtingas priemones tam pačiam rezultatui pasiekti – viena ir baigta.


Visgi, renkantis preparatus, rekomenduojama visada pasikonsultuoti su veterinarijos gydytoju, kuris įvertinęs augintinio būklę, amžių ir svorį, paskirtų reikiamą preparatą.







  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 11 (2024)

    Savaitė - Nr.: 11 (2024)