Asmenybės: Maiklas Džeksonas vaikystėje buvo auklėjamas brutaliai

Asmenybės: Maiklas Džeksonas vaikystėje buvo auklėjamas brutaliai


Prieš 10 metų, 2009 m. birželio 25 d., Los Andželo bendruoju pagalbos centro telefonu 911 sulaukta skambučio. Skubios pagalbos prireikė 50-mečiam vyrui, o skambino jo asmeninis gydytojas. Vos po 3 min. 17 sek. atvykę medikai rado vyrą nekvėpuojantį, širdis jau buvo sustojusi. Pastangos jį gaivinti pakeliui į Kalifornijos universiteto medicinos centrą ir dar visą valandą po to baigėsi pralaimėjimu: konstatuota mirtis. Mirė viena žymiausių pasaulio popmuzikos žvaigždžių Maiklas Džeksonas.


Manvydas VITKŪNAS


Skambus popmuzikos karaliaus titulas M. Džeksonui prigijo dar esant gyvam. Vien prestižinių „Grammy“ apdovanojimų jis pelnė 18. Skaičiuojama, kad pasaulyje vien legaliai buvo parduota mažiausiai 750 mln. jo įrašų kopijų. Superžvaigžde tapęs dainininkas susikrovė turtus, bet jais niekada nesinaudojo tik savo malonumams. Jis užsiėmė labdaringa veikla, rėmė kone 40 humanitarinių organizacijų, įkūrė savo labdaros fondą „Heal the World“ ir skyrė paramai šimtus milijonų dolerių.

REKLAMA


Šeimos grupė


Maiklas Džozefas Džeksonas gimė Garyje netoli Čikagos (Indianos valstijoje) 1958 m. rugpjūčio 29 d. Šį miestą, kiek mažesnį už Panevėžį, ilgą laiką garsino kone vienintelis dalykas – milžiniškas metalurgijos kombinatas, priklausantis korporacijai „United States Steel“. 1949-aisiais čia įsikūrė M. Džeksono tėvai – afroamerikiečiai Džozefas Volteris Džeksonas ir Katerina Estera Džekson (mergautinė pavardė – Skruz). Vyras kurį laiką dirbo metalurgijos kombinate kranininku, laisvalaikiu muzikuodavo, o motina buvo namų šeimininkė, karštai tikinti Jehovos liudytoja (iki 1987 m. jo išpažinėju buvo ir M. Džeksonas) ir rūpinosi vis labiau augančia šeima: vienas po kito gimė net dešimt vaikų. 1950 m. pasaulį išvydo pirmagimė Rebė, vėliau – Džekis, Titas, Džermeinas, La Toja, Marlonas, Brendonas, Maiklas, Rendis ir Džanet (ji tapo antra pagal populiarumą iš šios šeimos kilusia scenos žvaigžde). Mažasis Brendonas mirė vos gimęs, o kiti vaikai užaugo ir visi tapo dainininkais bei muzikantais.

REKLAMA


Džeksonų atžalos muzikalumą paveldėjo iš tėvo, jaunystėje paragavusio profesionalaus boksininko, vėliau – kranininko duonos ir galiausiai užsiėmusio savo vaikų grupės kūrimu. Grupėje „The Jacksons“, vėliau pervadintoje „The Jackson 5“, daugiausia dainavo ir grojo šis penketukas: Džekis, Titas, Džermeinas, Marlonas ir Maiklas. Į muzikinę veiklą buvo įtrauktos ir kitos atžalos. Tėvas tapo savo vaikų grupės prodiuseriu.


Džo Džeksono pedagoginiai metodai pernelyg nestebino XX a. antrojoje pusėje, o XXI a. Džeksonas vyresnysis buvo viešai smerkiamas dėl elgesio su savo vaikais, kai pasirodė ne vienas gana skandalingas Maiklo ir kitų atžalų interviu. Paaiškėjo, kad tėvas nevengė fizinio ir emocinio smurto, o per savo vaikų repeticijas dažnai sėdėdavo ant kėdės su diržu rankoje, pasirengęs bet kada „padėti ištaisyti klaidą“. M. Džeksonas vėliau viename interviu pasakojo, kaip kartą naktį tėvas įlipo į jo miegamąjį pro langą, užsidėjęs šiurpią guminę kaukę, ir užpuolė sūnų baisiai staugdamas. Taip jis norėjo pamokyti vaiką, kad nakčiai reikia uždaryti langą, antraip į namus gali patekti svetimų asmenų. Maiklas po šio įvykio dar daug metų sapnavo košmarus. Pasakodamas apie santykius su tėvu, įvairių interviu metu Maiklas, jau suaugęs vyras, ne kartą verkė netgi televizijos studijoje. Antra vertus, jis taip pat sakė, kad griežtas auklėjimas jam labai padėjo kryptingai siekti užsibrėžto tikslo ir daug pasiekti gyvenime.



Grupėje „The Jackson 5“ Maiklas tapo pagrindiniu vokalistu. Žiūrovų akis taip pat traukė išskirtinė jo kūno plastika ir roboto šokio maniera. Bėgant metams jis itin ištobulino šiuos dalykus. Grupė rengė koncertus įvairiuose miestuose ir miesteliuose, nevengė pasirodyti ir dviprasmiškos reputacijos klubuose, kur dabar vaikų koncertas būtų sunkiai įsivaizduojamas (pavyzdžiui, „apšildydavo“ publiką striptizo klubuose).


Rūpinosi kitais


„The Jackson 5“ narių profesionalumas vis augo, o tėvas buvo išties neblogas vadybininkas. Jis pasirašė sutartį su garso įrašų studija „Motown Records“, pasirodė pirmieji grupės albumai. 1972 m. buvo išleista pirmoji solinė tuomet vos keturiolikmečio Maiklo Džeksono plokštelė „Got to Be There“. Dainos iš jos pateko į Jungtinių Amerikos Valstijų (JAV), Kanados, Jungtinės Karalystės populiariausių dainų sąrašus. Taip Maiklas pradėjo ir solinę karjerą, tačiau nepaliko ir tėvo suburtos šeimos grupės.


1978 m. Maiklas debiutavo filme – miuzikle „The Wiz“. Kuriant šį miuziklą Maiklas susipažino su režisieriumi ir prodiuseriu Kvinsiu Džonsu. Šis padėjo jam kopti muzikinės karjeros laiptais. Maiklas taip pat padėjo K. Džonsui pelnyti populiariausio pasaulyje muzikos albumo prodiuserio vardą. Tokiu albumu tapo 1982-aisiais pasirodęs M. Džeksono studijinis albumas „Thriller“. 1985 m. jis buvo įtrauktas į Gineso rekordų knygą kaip sėkmingiausiai parduodamas muzikos albumas. Iki 2001-ųjų buvo parduota 109 mln. jo kopijų.


XX a. devintasis dešimtmetis tapo M. Džeksono auksiniu laiku, kai dainininkas įkopė į savo populiarumo viršūnę. Tuo pat metu jis tapo žinomas ir kaip filantropas – uždirbdamas daug pinigų, nešykštėjo jų vargstantiesiems ir kenčiantiesiems. 1984 m. gegužę Baltuosiuose rūmuose JAV prezidentas Ronaldas Reiganas įteikė M. Džeksonui apdovanojimą už pagalbą žmonėms, bandantiems išsivaduoti iš priklausomybės nuo alkoholio ir narkotikų. Tais pačiais metais M. Džeksonas su komanda, kurioje buvo ir jo broliai, leidosi į pusmetį trukusias didžiąsias gastroles po JAV ir Kanadą, surengė 55 koncertus. Juose apsilankė daugiau nei 2 mln. žmonių, pavyko uždirbti net 75 mln. dolerių (tais laikais rekordinę sumą). 5 mln. dolerių Maiklas iškart skyrė labdarai.

REKLAMA


1985 m. pasaulį iki ašarų sujaudino M. Džeksono ir Lajonelio Ričio sukurta daina „We Are the World“. 45 dainininkai, susivieniję į megagrupę „United Support of Artists for Africa“ („Jungtinė artistų parama Afrikai“), arba „USA for Africa“, atliko šią dainą. Šis beprotiško populiarumo sulaukęs kūrinys buvo išleistas atskiru albumu, o už jį gautos lėšos (61,8 mln. dolerių) buvo skirtos badaujantiems Etiopijos žmonėms.


Albumai buvo leidžiami vienas po kito, dainininko populiarumas siekė kosmines aukštumas. Tuo pat metu žiniasklaidos dėmesį M. Džeksonas ėmė traukti ir dėl kitų priežasčių: jo asmeninis gyvenimas buvo gana paslaptingas, o išvaizda ėmė keistis. 1984-aisiais filmuodamasis kompanijos „Pepsi“ reklamoje dainininkas režisieriaus prašymu pernelyg ilgai užsibuvo prie pirotechninių priemonių. Maiklo plaukai užsidegė, jis nudegė galvos odą ir teko gydytis. Gavęs iš „Pepsi“ solidžią kompensaciją, atlikėjas atidarė savo vardu pavadintą vaikų nudegimų kliniką, iki šiol teikiančią pagalbą nelaimių ištiktiems mažiesiems pacientams. Tuo metu pats dainininkas vis labiau kentėjo nuo vitiligo (baltmės) – odos pigmentacijos sutrikimo, pasireiškiančio baltomis odos dėmėmis įvairiose kūno vietose dėl melanino stygiaus. Maiklas vartojo vis daugiau vaistų, naudojo daug grimo, saulėje dažnai prisidengdavo skėčiu. Dainininkas kategoriškai neigė kalbas, esą odą jis balina medicininėmis priemonėmis, taip siekdamas tapti „baltuoju žmogumi“.


Plastinės chirurgijos specialistai M. Džeksonui pakoregavo nosies, smakro formą (vėliau dėl nosies operacijų padarinių atlikėjas turėjo daug problemų), jis perėjo prie radikalios vegetarinės dietos. Visi šie pokyčiai buvo išsamiai aptarinėjami žiniasklaidoje, o popmuzikos karalius vis labiau ėmė vertinti privatumą, didesnę dalį laiko praleisdavo gerai saugomoje „Neverlando“ sodyboje netoli Santa Barbaros miesto Kalifornijoje. Čia jį lankė negausūs draugai (tarp jų – legendinė aktorė Elizabet Teilor), motina, o štai tėvo ir brolių apsaugininkams buvo nurodyta neįleisti.


Visą straipsnį rasite žurnale „Savaitė“, o daugiau įdomių istorijų – žurnale „Ar Žinai, Kad“.







  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 16 (2024)

    Savaitė - Nr.: 16 (2024)