Lietuva - difterijos rizikos šalis, medikai ragina pasiskiepyti

Lietuva - difterijos rizikos šalis, medikai ragina pasiskiepyti


Mažėjant vakcinacijos apimtims ir augant žmonių migracijai, kyla ypač didelė grėsmė, kad kils ir difterijos protrūkių, baiminasi medikai.


Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro (ULAC) medikai primena, kad pagal Nacionalinę imunoprofilaktikos programą vyresni nei 26 m. amžiaus asmenys nuo difterijos ir stabligės gali pasiskiepyti nemokamai. Dėl skiepų rekomenduojama kreiptis į savo šeimos gydytoją.


Dėl visuotinės vakcinacijos difterija ir stabligė Lietuvoje, kaip ir daugelyje išsivysčiusių šalių, pasireiškia tik pavieniu sergamumu, tačiau vis dar kelia grėsmę visuomenės sveikatai Europoje.


Pastaraisiais metais, ULAC duomenimis, toksigeninės difterijos atvejų buvo nustatyta Belgijoje, Ispanijoje, Jungtinėje Karalystėje, Nyderlanduose, Norvegijoje, Švedijoje. Latvijoje sergamumas difterija išlieka didžiausias visame Europos regione. Lietuva, kaip ir kitos Rytų Europos šalys, priskirta prie difterijos rizikos šalių. Per pastaruosius dešimt metų Lietuvoje registruoti trys difterijos atvejai: 2008 m. - 2 atvejai (iš jų 1 baigėsi mirtimi.) ir 2011 m. - vienas atvejis.

REKLAMA


Stabligė Lietuvoje, kaip ir daugelyje išsivysčiusių šalių, irgi kol kas pasireiškia pavieniais ligos atvejais. Nepaisant mažo sergamumo, stabligė pasižymi dideliu mirštamumu, perspėja ULAC specialistai. Kasmet Lietuvoje registruojami 2-3 stabligės atvejai, iš jų 1-2 baigiasi mirtimi. Literatūros šaltinių duomenimis, iki 20 proc. susirgusiųjų miršta, tuo tarpu Lietuvoje, remiantis statistiniais duomenimis, mirštamumas siekia iki 40 proc.


Per pastaruosius dešimt metų Lietuvoje buvo registruota 17 stabligės atvejų, iš jų - 8 mirties atvejai. Didžiąją dalį sergančiųjų sudarė 60 m. ir vyresni asmenys, kurie nebuvo skiepyti nuo stabligės ar jų imunizacijos būklė buvo nežinoma.


Riziką susirgti difterija ir stablige patiria neskiepyti nuo šių infekcijų, taip pat nepilnai paskiepyti asmenys ar gavusieji visą vakcinacijos kursą, tačiau kuriems laiku neįskiepyta palaikomoji vakcinos dozė.


Nesiskiepijant palaikomosiomis difterijos ir stabligės vakcinos dozėmis, suaugusieji tampa itin imlūs šioms infekcijoms. Tik visavertė imunizacija gali garantuoti patikimą ir ilgalaikę apsaugą nuo difterijos ir stabligės, sakoma ULAC pranešime.







  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 11 (2024)

    Savaitė - Nr.: 11 (2024)