Medikai įspėja: kai kurie kiaušinių dažymo būdai yra kenksmingi sveikatai

Medikai įspėja: kai kurie kiaušinių dažymo būdai yra kenksmingi sveikatai


Renkantis kiaušinių dažus, reikėtų atidžiai skaityti etiketes, įspėja medikai. Įvairūs tyrimai rodo, kad ne maistui skirti dažai gali būti pavojingi sveikatai ir net paskatinti rimtus susirgimus. Esą reikėtų pamiršti vis dar populiarius kiaušinių marginimo būdus tekstiliniais dažais, skutimosi putomis, nagų laku ar kitomis įmantriomis priemonėmis.


Vaistininkės Ingos Norkienės teigimu, visada išlieka rizika, kad kenksmingi sveikatai dažai įsigers į kiaušinio baltymą.


„Iš tiesų kiaušinio lukštas yra porėtas, be to, verdant kiaušinius, lukštas gali ir įtrūkti. Tiek per poras, tiek per įtrūkimus dažai ir juose esančios cheminės medžiagos pasiekia baltymą, kurį paskui prie Velykų stalo valgome“, - sako I.Norkienė.


Pasak specialistų, dažuose, kurie nėra skirti maistui, kaip pigmentai spalvai suteikti naudojamos sveikatai kenksmingos cheminės medžiagos. Juose gali būti anilino, sunkiųjų metalų, galinčių sukelti rimtų sveikatos sutrikimų.


I.Norkienės teigimu, ne maistui skirti dažai pavojingi ne tik patekę į organizmą, suvalgius jais dažytą kiaušinį, bet ir kiaušinius verdant su dažais. Jų garai esą gali sukelti alerginę reakciją. Vaistininkės teigimu, maistiniai dažai taip pat nėra sveikatai naudingas produktas. Ant kai kurių jų pakuočių galima rasti įspėjimą, kad dažai gali sukelti vaikų hiperaktyvumą. Visgi maistui skirti dažnai, pasak specialistės, sveikatai yra kur kas mažiau kenksmingi.


I.Norkienės teigimu, saugiausia marginti kiaušinius natūraliomis medžiagomis: svogūnų lukštais, raudonuoju kopūstu, ciberžole, burokėliu.







  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 11 (2024)

    Savaitė - Nr.: 11 (2024)