Dažniausia inkstų liga – ūminis uždegimas

Dažniausia inkstų liga – ūminis uždegimas


Kovo 14-ąją minima Pasaulinė inkstų diena, jos tikslas – atkreipti visuomenės dėmesį į lėtinę inkstų ligą, mat, tyrimų duomenimis, kas dešimto pasaulio gyventojo inkstų funkcija yra pablogėjusi.


Pacientai, išgirdę medicininį lėtinės inkstų ligos terminą, dažnai nustemba, nes niekuo nesiskundžia ir nejunta jokių simptomų. Visuomenės žinios apie inkstų ligas, simptomus ir profilaktiką padeda gydytojams laiku diagnozuoti lėtinę inkstų ligą, sulėtinti ar net sustabdyti progresuojantį inkstų uždegimą.


Skirtingų ligų sukeltas inkstų pažeidimas


Yra daug ligų, kurios palaipsniui daro įtaką pablogėjusiai inkstų funkcijai ir ilgainiui sukelia inkstų nepakankamumą. Visų šių ligų padarinys gali būti lėtinė inkstų liga. Inkstus pažeidžia pasikartojančios šlapimo takų infekcijos, inkstų uždegimas (pielonefritas), aukštas arterinis kraujospūdis, cukrinis diabetas, sisteminės jungiamojo audinio ligos ir t. t. Anksti diagnozavus lėtinę inkstų ligą, galima sulėtinti arba net sustabdyti progresuojantį inkstų uždegimą.

REKLAMA


Klastinga liga užpuolė netikėtai


Klaipėdos rajone gyvenančiai Stasei Skuodienei inkstų geldelių uždegimas diagnozuotas sulaukus vos 25 metų. Ligos paūmėjimas įvyko po gimdymo, iki tol pacientė neturėjo jokių nusiskundimų. Vos grįžusi namo iš ligoninės, Stasė pareigingai laikėsi gydytojų nurodymų, pakeitė savo mitybą ir nuolat buvo prižiūrima gydytojų specialistų. „Į ligoninę pakliuvau sulaukusi daugiau nei 80-ies metų. Tuomet mano inkstų funkcija visiškai pablogėjo ir gydytojai paskyrė pakaitinę inkstų terapiją – hemodializę. Jau trejus metus tris kartus per savaitę vykstu į kliniką, kur man atliekama 4 valandas trunkanti dializės procedūra, – sako ponia Stasė. – Šiandien man 85-eri, esu laiminga, nes jaučiuosi puikiai. Mane nuolat prižiūri „Diaverum“ klinikos gydytojai nefrologai, atliekami nemokami tyrimai, o svarbiausia – kiekvieną dieną sulaukiu begalinio personalo dėmesio ir rūpesčio.“

REKLAMA


Svarbu gydytojui nustatyti diagnozę


„Ūminis inkstų uždegimas yra dažniausia visų pacientų amžiaus grupių inkstų liga, kuri dažniausiai prasideda staiga. Iš pradžių ligonis skundžiasi skausmingu ir dažnu šlapinimusi, pakyla temperatūra, pradeda skaudėti vieną ar abi juosmens puses, – sako gydytoja nefrologė, „Diaverum“ klinikų medicinos direktorė Jurgita Uogintaitė. – Itin svarbu, kad diagnozę nustatytų gydytojas, o šlapimo tyrimas, įskaitant pasėlį, būtų atliktas prieš pradedant gydymą antibiotikais. Kai pacientas kreipiasi į gydytoją reikiamu metu, gydymas yra pradedamas laiku, o ligonio būklė per kelias dienas labai pagerėja: nukrinta temperatūra, išnyksta skausmai ir pagerėja šlapimo tyrimas. Esant tam tikroms palankioms sąlygoms, pielonefritas yra linkęs kartotis, tad gali vystytis lėtinis pielonefritas ir lėtinis inkstų funkcijos nepakankamumas.“


Šeimos gydytojas, urologas ar nefrologas?


Pacientams vis dar kyla klausimų, kada kreiptis į šeimos gydytoją, o kada į gydytoją nefrologą ar urologą. „Inkstų uždegimas užklumpa staiga ir sukelia daug skausmo ir diskomforto, tad pravartu žinoti, kad inkstų uždegimą diagnozuoja ir gydo gydytojas nefrologas. Į urologus pacientai turėtų kreiptis sutrikus šlapimo nutekėjimui ar esant akmenligei. Jeigu pacientas patiria simptomus, tačiau yra neaišku, tai inkstų ar šlapimo pūslės uždegimas, jis drąsiai gali kreiptis į šeimos gydytoją, kuris skirs reikiamus tyrimus ir nukreips pas tinkamą gydytoją specialistą,“ – sako J. Uogintaitė.



Kaip išsaugoti sveikus inkstus?


„Norint išsaugoti sveikus inkstus, labai svarbu gerti pakankamai vandens, sveikai maitintis, palaikyti fizinį aktyvumą ir normalų kūno svorį, atsisakyti žalingų įpročių, sureguliuoti darbo ir poilsio režimą, kontroliuoti arterinį kraujospūdį, saikingai vartoti nereceptinius vaistus“, – sako gydytoja nefrologė. Anot J. Uogintaitės, svarbu paminėti, kad, norint išvengti komplikacijų, ligas diagnozuoti laiku ir užtikrinti tinkamą gydymą turi gydytojai specialistai, tad nereikėtų užsiimti savigyda.„Save reikia nepaprastai mylėti ir, kai užklumpa liga, ne kentėti, o laiku kreiptis į gydytojus“, – pataria S. Skuodienė.


Partnerių informacija.








  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 11 (2024)

    Savaitė - Nr.: 11 (2024)