Gydytoja pataria: kaip gydytis ir ilsėtis peršalus?

Gydytoja pataria: kaip gydytis ir ilsėtis peršalus?


Į Lietuvą sugrįžus ne tik karantinui, bet ir sezoninėms peršalimo ligoms, pacientams neretai kyla klausimas, kaip apsisaugoti ir pasirūpinti savo sveikata. Vilniuje įsikūrusioje „MediCA klinika“ šeimos gydytoja Kornelija Pumputienė sako, kad laikantis kelių pagrindinių taisyklių galima sumažinti susirgimo sezoninėmis ligomis tikimybę.


Kaip atskirti peršalimą nuo gripo?


Šeimos gydytoja K. Pumputienė, paklausta, kaip atskirti peršalimą nuo, pavyzdžiui, gripo, paaiškina, kad pirmiausia reiktų atsižvelgti į tai, kaip greitai pasireiškia pirmieji ligos simptomai.


„Gripo atveju simptomų pasireiškimo pradžia yra staigi – prasideda karščiavimas, šaltkrėtis, bendras kūno silpnumas, raumenų bei galvos skausmai. Pacientai dažnai sako, kad jiems „laužo kaulus“, vargina sausas kosulys, sloga ir gerklės skausmas“, – vardija medikė.


Tuo tarpu, kalbant apie viršutinių kvėpavimo takų virusines infekcijas, kurias žmonės dažniausiai vadina peršalimo ligomis, jų pradžia yra ne tokia staigi. Infekcijos dažniausiai pasireiškia čiauduliu, sloga, gerklės perštėjimu ar skausmu, balso prikimimu.

REKLAMA


„Kūno temperatūra būna normali ar truputį padidėjusi, simptomai daugiau lokalūs, kosulys prasideda po slogos ir gali išlikti kitiems simptomams sumažėjus, žymiai retesni bendrieji negalavimo požymiai“, – paaiškina K. Pumputienė.


Ką daryti peršalus?


Pasak šeimos gydytojos, šildymo sezono metu išsausėjęs oras patalpose sausina mūsų kvėpavimo takų gleivinę, todėl virusams tampa paprasčiau patekti į organizmą. Jei pacientas susirgo viršutinių kvėpavimo takų virusu arba pasigavo viršutinių kvėpavimo takų infekciją, „MediCA klinika“ šeimos gydytoja pataria, kad palengvinti simptomus gali kelios efektyvios priemonės.


„Pajutus pirmuosius simptomus, paprasčiausios visiems prieinamos priemonės yra poilsio režimo ir skysčių kiekio užtikrinimas. Tačiau čia reikia imtis papildomų atsargumo priemonių – arbatos neturėtų būti itin karštos, kad dar labiau nepažeistų gleivinės. Populiarūs nosies purškalai, kurie sutraukia nosies gleivinę, rekomenduojami naudoti tik 2-3 paras – po to jie gali net prailginti slogą. Nosies plovimas su mažos koncentracijos druskos tirpalu taip pat gali palengvinti simptomus. Beje, tėvams patariu kuo anksčiau išmokyti vaikus išpūsti nosį – atrodo pats paprasčiausias dalykas, bet labai veiksmingas“, – patarimais dalijasi medikė.

REKLAMA


Kaip teigia pašnekovė, vaistų nereikėtų griebtis ir pakilus temperatūrai, nes tai yra normali organizmo reakcija į virusą. Paracetamolį ar ibuprofeną K. Pumputienė rekomenduoja gerti tik esant 38-38,5 ir aukštesnei kūno temperatūrai: „Žinoma, jei skauda galvą, nereiktų kankintis ir laukti kol „pakankamai“ sukarščiuosite. Tokiu atveju, išgerkite vaistų ir kuo daugiau ilsėkitės.“


Vis dėlto, peršalimui užsitęsus ilgiau ar jaučiantis itin prastai, gydytojos teigimu, į specialistus kreiptis reiktų nedelsiant.

Ką valgyti ir kaip ilsėtis susirgus?


Medikams nuolat pabrėžiant sveikos mitybos prevencinę naudą, jos nereiktų pamiršti ir peršalus. Visgi, pilnavertiškai maitinantis žmogus su maistu gauna visų reikalingų medžiagų ir vitaminų, išskyrus vitaminą D, kurį K. Pumputienė pataria papildomai vartoti visus metus.


Mokslininkai yra atlikę daug tyrimų su vaistažolėmis, pvz., ežiuole, vitaminu C, cinku, selenu ir kitais populiariais produktais, kurie galėtų palengvinti peršalimo ligų simptomus ir juos sutrumpinti. Vis dėlto, tokių preparatų gydomasis poveikis nėra iki galo nėra įrodytas.


„Tačiau šiandien mūsų imunitetui bene didžiausią neigiamą įtaką daro stresas. Tikriausiai esate pastebėję, kad peršalimo ligos puola, kai būnate įsitempę ir nepailsėję. Pajutę pirmus ligos simptomus, raskite laiko pasirūpinti savimi – kokybiškai pavalgykite, pailsėkite ir išsimiegokite. Rekomenduoju, užuot naršius internete ar žiūrėjus serialus, stabtelti ir tą laiką panaudoti pabuvimui su savimi, tikram kokybiškam poilsiui“, – mėgėjus sirgti prie televizoriaus ar telefono ekranų perspėja medikė.







  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 11 (2024)

    Savaitė - Nr.: 11 (2024)