Ką mums nori pasakyti gurgiantis pilvas?

Ką mums nori pasakyti gurgiantis pilvas?

Įvairius garsus skrandyje girdime dėl dujų ir skysčių judėjimo žarnyne.


Jei pridėtume ausį prie pilvo, išgirstume, kad jis „kalba“. Žarnyne susitraukinėja raumenys, todėl pilve čiurlena, gurgia, urzgia. Tokie reiškiniai vyksta visų žmonių pilvuose, tik kartais garsai yra garsesni, o kartais tylesni. Skirtumus lemia fiziologija, mitybos įpročiai ir ligos.


Dalia VALENTIENĖ


Daugelis žmonių rytais girdi urzgiant tuščią skrandį, o jei neatsiranda laiko pavalgyti, keisti garsai iš pilvo gali skristi ir visą dieną. Pilvas gali gurguliuoti ir persivalgius, ypač jei prieš tai žmogus ilgai nevalgė. Stipresnius garsus pilve galima išgirsti ir suvalgius kokio nors sunkaus maisto. Pilvas gali pradėti urgzti ir susijaudinus, pavyzdžiui, prieš egzaminą, svarbų susitikimą dėl darbo arba net pasimatymą.


Pilvas gurguliuoja ir nuo tam tikrų produktų, gazuotų gėrimų arba alkoholio. Urzgiantis pilvas gali būti ir tam tikrų virškinamojo trakto bei žarnyno ligų, pavyzdžiui, lėtinio pankreatito, tulžies pūslės uždegimo, enterito ir kolito šalutinis simptomas. Garsiau pilvas pradeda „groti“ ir nėštumo metu padidėjus progesterono kiekiui. Šis hormonas atpalaiduoja vidinius raumenis, tad dujos ir skysčiai žarnyne juda laisviau.

REKLAMA


Medikų teigimu, būtent dėl dujų ir skysčių judėjimo žarnyne ir skrandyje girdime įvairius garsus. „Tiek skrandis, tiek žarnos yra sudaryti iš įvairių raumenų sluoksnių, kurie visada turi „darbo“, nuolat juda. Net tuščias skrandis nestovi kaip koks puodas ir nelaukia, kol žmogus į jį primes maisto ir duos „darbo“. Ne, skrandžio raumenys nuolat juda, nors žmonėms kartais atrodo, kad pilvas urzgia tik tada, kai žmogus yra alkanas. Garsų girdisi ir pavalgius, nes tuomet skrandis maistą maišo, virškina, stumia toliau į žarnyną. Lygiai tokie pat procesai vyksta ir žarnose, kurios susitraukinėja. Tad tai, ką mes girdime, yra mūsų skrandžio ir žarnyno veikla. Tai yra normalu. Jeigu būna taip, kaip aš vadinu, „kapų tyla“, kai ne tik plika ausim nieko negirdi, bet ir pridėjus stetoskopą nieko nesigirdi, tokia būklė vertinama kaip labai bloga ir grėsminga pacientui. O jei pilvas gurgia, juntama gyvybė, tuomet viskas gerai“, – teigia Kauno klinikų gastroenterologė Gintarė Dargienė.

REKLAMA


Pilvas „skundžiasi“ stresu


Vis dėlto tam tikri dalykai gali lemti garsesnį ir dažnesnį pilvo ir skrandžio urzgimą. Medikė teigia, kad dažniau pilvas gali gurgti dėl nereguliaraus maitinimosi, valgymo skubant, ryjant maistą dideliais kąsniais, kai kartu su maistu į skrandį patenka daugiau oro, o taip pat dėl streso ir nuovargio.


„Jeigu žmogų kartu su gurguliavimu vargina ir pilvo pūtimas, reikėtų atkreipti dėmesį, ar nėra taip, kad žmogus valgo greitai, kalbėdamas ir prisiryja daug oro. Daug virškinamojo trakto problemų kyla dėl to, kad žmonės skuba, lekia, valgo bet ką, bet kaip, nervinasi, patiria daug streso. Pavyzdžiui, kai kuriems studentams prieš egzaminus suaktyvėja peristaltika, o kartu ir žarnyno veikla, todėl pilvas ima stipriau gurguliuoti. Kai kurie žmonės iš susijaudinimo net pradeda viduriuoti“, – pasakoja gydytoja.


Koks maistas „erzina“


Specialistų teigimu, dujų kiekis žarnyne keičiasi priklausomai nuo to, ką valgome ir kaip deriname maisto produktus. Dujos, dėl kurių pilvas pradeda „muzikuoti“, kaupiasi dėl maisto rūgimo, baltymų puvimo arba biocheminių procesų virškinant. Pavyzdžiui, jei žmogus suvartoja per didelį kiekį angliavandenių, ypač daug augalinės ląstelienos turinčių vaisių, daržovių ar juodos duonos, dujų susidaro daugiau.


Dujų kaupimąsi skrandyje ir žarnyne skatina pienas ir jo produktai. „Gali būti ir taip, kad žmogus netoleruoja laktozės. Be to, ir su amžiumi laktozė toleruojama vis mažiau. Tokiais atvejais pučia pilvą, o kartais žmogus net viduriuoja“, – teigia gastroenterologė.



Jeigu norite, kad žarnyne nesikauptų dujos, nevalgykite kopūstų, ropių, ridikėlių, ridikų, svogūnų ir svogūnų laiškų, agurkų, pupelių, žirnių, vynuogių, arbūzų, slyvų, obuolių, razinų, bananų, miltinių patiekalų, medaus, šviežios duonos, riebios mėsos, dešros, obuolių, kriaušių, saldumynų ir gėrimų su saldikliais.
Maisto produktai, skatinantys perteklinį dujų kaupimąsi, kiekvieno žmogaus organizmą veikia skirtingai. Todėl naudinga savo organizmo būklę patyrinėti. Jei žmogui atrodo, kad dujos žarnyne kaupiasi netoleruojant kažkokį maistą, tuomet geriausia pabūti maisto „detektyvu“, t. y. pravartu pildyti maisto dienoraštį ir stebėti pojūčius suvalgius tam tikrų produktų – savijauta gerėja ar blogėja. „Turint konkrečius vertinimus, galima kreiptis į dietologą, kuris sudarytų jūsų mitybos raciono planą“, – pataria gydytoja.


Ne liga, bet gali būti simptomas


Pasak medikės, vien pilvo gurgėjimas nėra liga. „Jeigu sergama kokia nors rimta liga, žmogui ne tik urzgia, bet ir pučia, skauda pilvą arba vargina viduriavimas. Pilvą gali pūsti dėl dirgliosios žarnos sindromo, celiakijos ar kitų ligų“, – teigia gastroenterologė Gintarė Dargienė.


Esant dirgliosios žarnos sindromui paprastai pilvo pūtimas ir su juo susijęs pilvo jautrumas nakties metu nurimsta, o dieną vėl pasireiškia. Plonojoje žarnoje pradeda taip garsiai gurguliuoti, kad žmogui net sukelia socialinių keblumų.


Kartais neįprasti pilvo garsai būna susiję su disbakterioze, kuri atsiranda pavartojus antibiotikų, dėl kurių poveikio gali pakisti žarnyno mikroflora. Tačiau ir šiuo atveju kartu su pilvo gurgėjimu juntamas diskomfortas pilvo srityje, neretai ir skausmas, žmogus viduriuoja. Disbakteriozę sukelia patogeniniai mikrobai, kai žarnyne žymiai sumažėja „gerųjų“ mikrobų.

REKLAMA


Neįprastas, garsesnis gurgimas pilve pavalgius gali reikšti tai, kad yra virškinimo problemų, kad skrandyje arba žarnose maistas nėra tinkamai sudorojamas. Jeigu tai trunka ilgesnį laiką, gali išsivystyti gastritas ir skrandžio opa. Todėl reikėtų laiku kreiptis į gastroenterologą.


Intensyvesnis pilvo gurgimas, kai žmogus kartu ir viduriuoja, gali reikšti ir žarnyno infekciją, kurią paprastai sukelia netinkamai apdorotas ar pasenęs maistas. Jeigu būklė per keletą dienų nepagerėja žarnyną gydant absorbentais, sugeriančiais toksinus, taip pat reikėtų kreiptis į gydytoją, kuris paskirtų tinkamus vaistus.


Kaip išvengti pilvo gurgimo?


Tablečių, kurios „priverstų“ žarnyną veikti tyliau, nėra. Vienintelė išeitis – laikytis mitybos taisyklių.


* Maistą kramtyti sučiauptomis lūpomis, kad į burną patektų kuo mažiau oro, dėl kurio organizme kaupiasi dujos.
* Pupelės, kopūstai, šviežios daržovės ir vaisiai, pieno produktai ir švieži kepiniai gali sukelti garsus skrandyje ir žarnyne. Todėl prieš svarbų įvykį vertėtų susilaikyti nuo šių produktų arba bent jau jų valgyti labai nedaug.
* Pabandykite sumažinti suvartojamų cukraus pakaitalų kiekį. Šių medžiagų galima rasti daugelyje produktų: kramtomojoje gumoje, saldainiuose, gazuotuose gėrimuose, padažuose ir pan.
* Bet kokie gazuoti gėrimai – alus, mineralinis vanduo ar įvairūs gaivieji gėrimai –skatina dujų kaupimąsi žarnyne. Jeigu nenorite girdėti pilvo „griausmo“, vertėtų minėtų gėrimų nevartoti.
* Dujų kaupimuisi žarnyne didelės įtakos turi ir kofeinas. Be abejo, dažniausiai į organizmą jis patenka su kava. Jeigu pajutote, kad išgėrus kavos, o ypač ryte nevalgius, pilvas gurgia kaip pasiutęs, turėtumėte atsisakyti ne tik kavos, bet ir kofeino turinčio šokolado, arbatų, kitų produktų su kofeinu.
* Saikingas mankštinimasis gerina žarnyno peristaltiką ir padeda išvengti dujų kaupimosi – dujos iš žarnyno pasišalina tyliai, natūraliai.
* Žarnyno būklę gali pagerinti ir įvairių absorbentų, pavyzdžiui, aktyvintosios anglies, kuri padeda absorbuoti žarnyno toksinus, vartojimas.
* Suaktyvėjusius dujų procesus žarnyne ir skrandyje mažina ir vaistinių augalų – ramunėlių, mėtų, krapų, kmynų ir anyžių, valerijonų šaknų, petražolių sėklų – trauktinės. Jų reikėtų vartoti po 2 šaukštus 3 kartus per dieną. Tačiau, jei dėl gurgėjimo skrandyje ir žarnyne jums vis dėlto neramu, kreipkitės į gastroenterologą, kuris padės išsiaiškinti priežastis ir paskirs gydymą.







  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 16 (2024)

    Savaitė - Nr.: 16 (2024)