Ir vandenį gerti reikia mokėti

Ir vandenį gerti reikia mokėti

Išgerti stiklinę vandens iš karto pavalgius, ypač daug ir sočiai, nėra sveika


Dažnai girdime, kad per parą žmogui reikia išgerti 1,5–2 litrus vandens. Tačiau ar žinome, kuriuo metu – prieš valgį, valgio metu ar pavalgius – jį gerti sveikiausia ir kada vandens reikėtų atsisakyti? Pabandykime išsiaiškinti.


Mėta INKĖ


Atsikėlus – stiklinė vandens


Kokie požymiai išduoda, kad mums trūksta vandens? Tai džiūstanti burna, blogas jos kvapas, galvos skausmai, sausa, šerpetojanti oda, besikartojantis kojų mėšlungis, karščiavimas, šaltkrėtis ir pan.

Kaip tinkamai papildyti organizmo vandens atsargas? Mitybos specialistai pataria kas rytą išgerti stiklinę šilto vandens – taip pasijusite žvalesni, dings sausumo pojūtis burnoje. Teigiama, kad rytais tuščiu skrandžiu išgeriant iki litro vandens galima apmalšinti galvos skausmus, pašalinti širdies veiklos sutrikimus, atsikratyti viduriavimo, išvengti vidurių užkietėjimo, palengvinti bronchito, astmos, inkstų, šlapimo takų, gerklės ir akių ligų eigą. Pabudę ir per pirmąsias 10 minučių išgėrę 1–2 stiklines vandens pažadinsite virškinimo sistemą, taigi, lengviau įsisavinsite rytinį maistą. Pusryčiauti derėtų maždaug po valandos. Jeigu jums paprastas vanduo neskanus, paskaninkite jį keliais citrinos ar greipfruto griežinėliais.

REKLAMA


Dienos metu pusvalandį prieš valgį taip pat rekomenduojama išgerti stiklinę vandens. Tuomet išsiskirs daugiau skrandžio sulčių, ir maistas bus greičiau suvirškintas. Be to, iš dalies užpildę skrandį mažiau suvalgysite maisto. Tai itin aktualu norintiesiems numesti svorio. Tačiau jeigu norite pavalgyti sočiau, tuomet vandens prieš valgį geriau negerti.


Valgio metu – pagal poreikį


Ar galima gerti skysčių valgio metu? Lietuvos dietologų draugijos narė, Vilniaus dietologijos centro gydytoja dietologė Eglė Kliukaitė pataria visų pirma stebėti savo savijautą. Jeigu, pavyzdžiui, valgant kepsnį su daržovėmis troškina, tuomet pagurkšnokite vandens. Kas tuomet vyksta mūsų organizme? Vandeniu saikingai praskiestas valgomas maistas greičiau virškinamas, lengviau įsisavinamos maisto medžiagos.


Valgio metu gerkite paprastą geriamąjį vandenį. Jį galite paskaninti arbūzo, agurko, citrinos griežinėliais ar šviežiomis uogomis. Tačiau kai valgydami troškulio nejuntate, gerti vandens nereikėtų.

REKLAMA


Pavalgę negerkite


Neretas yra įpratęs atsigerti po sočių pietų ar vakarienės. Svarbu atminti, kad išgerti stiklinę vandens iš karto pavalgius, ypač daug ir sočiai, nėra sveika. Tuomet skrandis prisipildo, išsipučia, juntamas sunkumas, kaupiasi dujos, nes skrandyje esant per dideliam kiekiui maisto trinka virškinimo procesas. Taigi gausiau pavalgius atsigerti patariama ne anksčiau nei po 1–1,5 valandos.


Vartojamų skysčių kiekį reikėtų riboti ir vakare prieš miegą, nes organizmas naktį skysčių nešalina, todėl jie kaupiasi. Aišku, išgėrus stiklinę vandens prieš miegą nieko neatsitiks (kai kurie mitybos specialistai net rekomenduoja tai daryti), tačiau jei išgersite litrą ar daugiau vandens, ypač karštą dieną, nenustebkite, jeigu ryte veidrodyje išvysite paburkusius paakius. Be to, naktį greičiausiai teks ne kartą apsilankyti tualete.


Atsigerkite prieš aktyvią fizinę veiklą


Mitybos specialistai rekomenduoja vartoti vandens ir prieš bet kokią aktyvią fizinę veiklą – prieš dirbant fiziškai gana sunkų darbą, plaukiojant baseine ar ežere, ruošiantis pėsčiomis nueiti keletą ar keliolika kilometrų, mankštintis ir pan. Tuomet jums sušilus organizmas turės vandens atsargų prakaitui išskirti.


Reikėtų nepamiršti atsigerti vandens ir aktyvios mankštos ar veiklos metu. Tada lengviau pasišalins raumenų veiklos metu susidariusios toksinės medžiagos, normalizuosis širdies ritmas, bus geresnė bendra savijauta.


„Be abejo, dauguma šių patarimų tinka sveikiems žmonėms. Jeigu sergate širdies ir kraujagyslių sistemos, inkstų ar šlapimo pūslės ligomis, dėl vandens ir kitų skysčių vartojimo ypatumų derėtų pasitarti su mitybos specialistu ar šeimos gydytoju. Pavyzdžiui, varginant inkstų nepakankamumui vandens ir kitų skysčių vartojimas griežtai ribojamas, o sergant peršalimo ligomis, apsinuodijus maistu ar smalkėmis, atvirkščiai, vandens reikėtų vartoti kuo daugiau. Neretai daugiau vandens geriama nuolat vartojant vaistus“, – sako gydytoja dietologė E. Kliukaitė.







  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 13 (2024)

    Savaitė - Nr.: 13 (2024)