Kokių produktų negalima derinti, jei norite sulieknėti

Kokių produktų negalima derinti, jei norite sulieknėti

Kava ir tokie produktai, kuriuose yra cukraus, labai nenaudingas derinys tiems, kurie nori sulieknėti


Sportuojate ir atsisakėte torčiukų, tačiau nereikalingi kilogramai vis tiek netirpsta? Peržvelkite savo mitybos racioną dar skrupulingiau: pasirodo, egzistuoja vieni su kitais nesuderinami produktai!


Kava ir saldumynai


Pamirškite tokį derinį kaip kava ir cukrus. Esmė ta, kad kava jau pati savaime greitina medžiagų apykaitą dėl chlorogeno rūgšties ir kofeino. Maistas, valgomas užsigeriant kava, įsisavinamas greičiau ir geriau. O jei valgysite ir saldumynus, prasidės insulino skyrimosi pikas. Ląstelės labai greitai įsisavina gliukozę ir reikalauja naujos dozės, todėl atsiranda alkio pojūtis. Taigi reikia naujos maisto porcijos, ir – kaip padarinys – išsiskiria insulino. Be to, pakartotinai jo išsiskiria dar gausiau, tad palaipsniui kasa pripranta gaminti šio hormono vis daugiau ir daugiau. Insulinas pats yra kuklus hormonas, tačiau kaupia atsargas, todėl įpranta siųsti nereikalingą gliukozę į riebalų saugyklą. Štai kodėl ant talijos ir klubų pamažu formuojasi vadinamieji gelbėjimosi ratai.


Taigi labai nenaudingas derinys – kava ir tokie produktai, kuriuose yra cukraus.


Šokoladas ir kiaušiniai


Jei mėgstate kepti šeimai šokoladinius sausainius, į kurių sudėtį įeina kiaušinių, teks jus nuliūdinti. Šis derinys neleis sulieknėti dėl tam tikrų biocheminių reakcijų. Dėl jų padidėja ne tik gliukozės (šokoladas), bet ir cholesterolio (kiaušiniai) kiekis organizme. Priežastis – paprasta: gliukozė neturi vadinamojo cholesterolio blokavimo funkcijos.

REKLAMA


Taigi, jei recepte nurodyta, kad patiekalui reikės šokolado ir kiaušinių, pagaminkite šį skanėstą tik vaikams ir tiems, kurie nesiruošia lieknėti. O šokolado valgyti leidžiama po truputį. Tik neužgerkite jo kava!


Ankštinės daržovės ir mėsa


Ankštiniai augalai – tai augaliniai baltymai, kurių įsisavinimo koeficientas – labai mažas – 20–30 proc. O štai mėsa, žuvys – tai gyvūniniai baltymai, kurių įsisavinimo koeficientas – 96 proc. Ne visų žmonių kasa dirba taip gerai, kad perdirbtų ankštinių augalų ląstelieną. Dažnai kasos fermentai tiesiog nesuskaido sudėtinių angliavandenių ir ima varginti pilvo pūtimas. Virškinimo sistema nebesusidoroja, tad žarnyne kaupiasi nesuvirškintas maistas. Blogiausiu atveju šis maistas pradeda pūti. Prasideda intoksikacija ir vidurių užkietėjimas, jie neleidžia svoriui efektyviai kristi ir trukdo naudingajai mikroflorai sintetinti vitaminus. Mikrofloros sudėtis ir kokybė sumažėja ir ima kamuoti disbakteriozė.

REKLAMA


Todėl ankštinės daržovės, vartojamos su mėsa ir žuvimis, ne tik nepadės numesti svorio, bet ir gali sukelti funkcinių sutrikimų.


Bulvės ir mėsa


Visi mėgsta šį derinį. Tačiau bulvių sudėtyje yra krakmolo, tad jis, „susidūręs“ su baltymais, sukelia pilvo pūtimą. Reaguodama į mėsos baltymus virškinimo sistema išskiria fermentą pepsiną ir druskos rūgštį, o į bulvių angliavandenius – amilazę. Tai pernelyg skirtingos terpės tinkamam virškinimui. Minėtas derinys labiausiai pakenks būtent tiems, kurie kenčia nuo kasos sekrecijos nepakankamumo ir chroniško pankreatito, o tai būdinga žmonėms, varginamiems nutukimo.


Geriausia būtų išvis stengtis nevalgyti bulvių su mėsa. Deja...


Konditerijos gaminiai ir riešutai


Atrodytų, kas gali būti paprasčiau: ėmei ir užkandai riešutėlių su cukraus glazūra. Arba tortuko su riešutais. Tačiau to daryti neturėtų tie, kurie nori numesti svorio. Minėti produktai – pernelyg didelis krūvis kasai, dirbančiai be perstojo, o jei žmogus turi antsvorio, kasa būna tiesiog „perkrauta“. Į skrandį patekus minėtam produktų deriniui, kasai tenka išskirti daug fermentų, kad būtų geriau įsisavinami būtent augaliniai baltymai. Taip pat reikia daug fermentų dideliam kiekiui sočiųjų riebalų ir angliavandenių, esančių konditerijos gaminiuose, virškinti. Tuo pat metu iškart gaminama dar daugiau insulino, o to visai nereikia, nes šis hormonas nereikalingą gliukozę, kaip jau žinoma, pradeda kaupti ant klubų, sėdmenų ir pilvo.
Taigi riešutų su cukraus glazūra ir torto su riešutais nederėtų valgyti, jei svajojate atsikratyti nereikalingų kilogramų. Tokie deriniai, žinoma, skanūs, tačiau ne patys tinkamiausi siekiant įgauti ar išlaikyti grakščią figūrą.



Idealaus svorio formulė


Kas tai yra idealus svoris? Medicinoje svoris įvardijamas dviem terminais: normalus ir idealus svoris. Idealus svoris atitinka griežtus standartus, įskaitant amžių, ūgį, lytį, kūno sudėjimą. Normalus — toks, kurį žmogus turėdamas ir gražiai atrodo, ir komfortiškai jaučiasi. Be to, nebūtinai vieno žmogaus svoris gali būti didesnis už kito tik dėl riebalų. Svoriui turi įtakos ne tik jų kiekis, bet ir kaulų bei raumenų masė. Juk vienų kaulai gali būti stambūs, kitų – smulkūs, o raumenys stiprūs arba silpni.


Polinkį tukti lemia ir kūno sandara


Polinkis į apkūnumą priklauso ne tik nuo genų, bet ir nuo žmogaus kūno sandaros (somatinio tipo). Aukštas plonų kaulų žmogus mažiau linkęs kaupti papildomą svorį nei kresnas stambių kaulų. Lieknam aukštaūgiui ir svorio numesti yra kur kas paprasčiau. Jei bent vienas iš tėvų yra linkęs tukti, didelė tikimybė, kad ir vaikas gali turėti tokį polinkį. Be to, kai kurių žmonių organizmas degina riebalus greičiau nei kitų.







  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 16 (2024)

    Savaitė - Nr.: 16 (2024)