Pavasario iššūkiai odai – kokių 7 būtinų medžiagų jums gali pritrūkti?

Pavasario iššūkiai odai – kokių 7 būtinų medžiagų jums gali pritrūkti?


Kamuoja sausėjanti, pleiskanojanti ar išblyškusi oda? Nenumokite į tai ranka – suprastėjusią odos būklę gali lemti ir pavasario pradžioje dažnam būdingas vitaminų ir mineralų trūkumas.


Farmacininkė Vilija Navikienė dalijasi sąrašu mikroelementų, kurių stoka gali lemti odos problemas, ir pataria, kaip papildyti jų atsargas.


„Turbūt teko girdėti posakį: „esi tai, ką valgai“. Jį puikiai galime pritaikyti ir mūsų odos sveikatai – jeigu per žiemą piktnaudžiavome saldumynais, rafinuotais angliavandeniais, kofeino ar alkoholio turinčiais gėrimais, nevalgėme pakankamai vaisių ar daržovių, prasidėjus pavasariui tai gali atsispindėti ir mūsų odoje“, – teigia specialistė.


V. Navikienė dalijasi sąrašu vitaminų ir mikroelementų, kurių trūkumas dažniausiai gali lemti odos problemas ir pataria, kokių maisto produktų įtraukti į savo valgiaraštį šį pavasarį.


1. Probiotikai


Anot farmacininkės, jeigu suprastėja virškinamojo trakto veikla, sutrinka gerųjų ir blogųjų bakterijų balansas, šie negalavimai netrukus gali atsispindėti ir mūsų odoje. Tai ypač aktualu pavasarį, kai imuninė sistema gali būti nusilpusi ir organizmui gali trūkti būtinų mikroelementų.

REKLAMA


„Gerai odos būklei ypatingai svarbus sklandus virškinimas. Neretai tokios problemos kaip spuogai, padidėjęs odos jautrumas, uždegiminiai procesai gali reikšti problemas virškinamajame trakte. Norint pagerinti jo veiklą, svarbu užtikrinti, kad organizme netrūktų gerųjų bakterijų arba kitaip – probiotikų. Jie gali padėti spręsti net ir tokias odos problemas kaip egzema, aknė ar atopinis dermatitas“, – sako specialistė.


Gerųjų bakterijų kiekį organizme galite papildyti valgydami natūraliai fermentuotą maistą – raugintus kopūstus, varškę, jogurtą. Jeigu šių produktų jūsų mityboje trūksta, galite vartoti maisto papildus, kuriuose būtų gerųjų bakterijų ir joms skirto maisto – prebiotikų.


2. Vitaminas D


Anot farmacininkės, mūsų oda – tai pirminė gynybos linija prieš kenksmingas bakterijas ir išorinius patogenus. Kad ši funkcija veiktų tinkamai, labai svarbus vitaminas D, kuris pasižymi priešuždegiminėmis savybėmis ir gali turėti antimikrobinį poveikį. „Vitaminas D – tai galingas antioksidantas, galintis pagreitinti odos ląstelių atsinaujinimo ir regeneracijos procesus. Tuo pačiu jis gali padėti kovoti su odos priešlaikinio senėjimo požymiais“, – teigia farmacininkė.

Nors geriausias vitamino D šaltinis – saulė, Lietuvoje saulėtų dienų dar gali tekti palaukti. Todėl vitamino D galite gauti valgydami riebią žuvį, pavyzdžiui, silkę, lašišą, sardines, skumbrę. Taip pat vitamino D yra kiaušinių tryniuose, laukiniuose grybuose. Jeigu šių produktų nepakanka ir kraujo tyrimas rodo vitamino D trūkumą, papildomai galite vartoti maisto papildus.

REKLAMA


Geležis


Blyški oda ir tamsūs ratilai po akimis gali signalizuoti geležies trūkumą, kuris neretai pasireiškia pavasario pradžioje.


„Dėl geležies trūkumo gali sumažėti hemoglobino kiekis kraujyje. Tokiu atveju gali sutrikti deguonies apykaita ir jis nebegali būti tinkamai paskirstomas po visą kūną, taip pat ir odą. Tai gali lemti odos papilkėjimą, išblyškimą. Geležis taip pat vaidina svarbų vaidmenį žaizdų gijimo procesuose. Galiausiai, mažos geležies atsargos gali lemti plaukų slinkimą ir lūžinėjimą. Norint papildyti geležies atsargas, pravartu į savo mitybos racioną įtraukti mėsos subproduktus, raudoną mėsą, žalios spalvos lapines daržoves, ankštines daržoves“, – teigia farmacijos specialistė.


3. Omega-3 riebalų rūgštys


Omega-3 riebalų rūgštys gali padėti sukurti apsauginį odos barjerą ir aprūpinti odą būtinu drėgmės kiekiu. Tai gali padėti atitolinti odos senėjimo procesus.


„Omega-3 gali padėti kovoje su sausumu ir niežtėjimu. Omega-3 riebalų rūgštys taip pat gali padėti apsaugoti ląsteles nuo išorinės pažaidos, kurią sukelia saulės spinduliai – vieni pagrindinių odos senėjimo kaltininkų“, – sako specialistė.


Omega-3 riebalų rūgščių gausu linų sėmenyse, čija sėklose, graikiškuose riešutuose. Taip pat lašišoje, skumbrėje, sardinėse.


4. B grupės vitaminai


B grupės vitaminų trūkumas gali lemti odos bėrimus, sausumą ir pleiskanojimą, taip pat skilinėjančius lūpų kampučius. Oda gali tapti jautresnė saulei ir priežiūros priemonėms, todėl ji gali greičiau parausti.



„Visa vitaminų B grupė itin svarbi odos sveikatai. Pavyzdžiui, vitaminas B1 (tiaminas) yra svarbus kolageno gamybai ir regeneracijai. Vitaminas B3 padeda apsaugoti odą nuo žalingų laisvųjų radikalų, tokių kaip UV spinduliai, kurie gali pažeisti ir sendinti odą. Vitaminas B5 (pantoteno rūgštis) yra naudingas sausai odai, nes gali padėti išlaikyti odos drėgmę. Vitaminas B12 padeda išlyginti odos atspalvį ar spręsti pigmentacijos problemas“, – teigia V. Navikienė.


Visi B grupės vitaminai, išskyrus B12, yra tirpūs vandenyje, todėl jų perteklius organizme nesikaupia – šių vitaminų svarbu kasdien gauti su maistu. Todėl į savo mitybą įtraukite daugiau viso grūdo produktų, kiaušinių, natūralaus jogurto, mėsos, ankštinių daržovių.


5. Cinkas


Plaukų slinkimas, šiurkšti ir sausa oda, spuoguotumas ar lėtas žaizdų gijimas – tai simptomai, kurie gali reikšti cinko trūkumą, kuris ypatingai svarbus odos sveikatai.


„Cinkas pasižymi priešuždegiminiu poveikiu, todėl dažnai naudojamas spuogų ir aknės kontrolei. Jis prisideda prie ląstelių augimo ir regeneracijos procesų, tuo pačiu padėdamas žaizdoms greičiau gyti. Cinkas vaidiną svarbų vaidmenį baltymų sintezėje, todėl jis reikalingas keratinui ir struktūriniam odos baltymui kolagenui susidaryti“, – sako specialistė.


Mūsų organizmas negali pasigaminti cinko pats, todėl į savo mitybą turėtume įtraukti tokius cinko gausius produktus kaip gyvuliniai baltymai, pavyzdžiui, jautiena, ėriena, pienas, sūris, kiaušiniai. Taip pat cinko turi vėžiagyviai, riešutai, jo gausu ir grūduose.


6. Vitaminas A


Vitaminas A yra riebaluose tirpus vitaminas, svarbus daugeliui kūno funkcijų, įskaitant ir gerą odos sveikatą. Vitamino A trūkumas gali sukelti odos sausumą, pleiskanojimą arba niežėjimą.

REKLAMA


„Vitaminas A svarbus odos ląstelių susidarymui ir atsistatymui. Jis taip pat padeda kovoti su uždegiminiais procesais, kurie gali lemti dalį odos problemų. Norint papildyti šio vitamino atsargas, pravartu į mitybą įtraukti mėsos kepenėlių, žuvies, kiaušinių ir pieno produktų. Taip pat vitamino A randama dalyje oranžinių daržovių kaip morkos, saldžiosios bulvės ar paprikos“, – sako V. Navikienė.


Farmacininkė priduria, kad pajutus bet kokius negalavimus ar nemalonius simptomus, visada pravartu atlikti kraujo tyrimus ir dėl vitaminų trūkumo pasikonsultuoti su specialistais – gydytojais ar vaistininkais. „Jeigu nusprendėte vitaminų atsargas papildyti maisto papildų pagalba, visada peržiūrėkite savo vartojamų preparatų sudėtis – dažnai įvairūs maisto papildai sudėtyse turi tų pačių veikliųjų medžiagų, kurių suvartojant per daug, kyla rizika perdozuoti. Pavyzdžiui, per didelėmis dozėmis vartojami B grupės vitaminai gali sukelti bėrimus“, – priduria vaistininkė.







  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 11 (2024)

    Savaitė - Nr.: 11 (2024)