Specialistė pataria: 10 ingredientų, kurie geriausiai padės išlaikyti odos jaunystę

Specialistė pataria: 10 ingredientų, kurie geriausiai padės išlaikyti odos jaunystę


Pastebima, kad sumažėjęs odos stangrumas ar raukšlelės ima kamuoti vis jaunesniame amžiuje. Pirmieji odos senėjimo požymiai ypač linkę išryškėti šaltuoju sezonu, kai odai trūksta drėgmės ir susilpnėja jos apsauginis barjeras. Tačiau šimtai, o gal tūkstančiai odos jaunystę žadančių išsaugoti ingredientų situaciją tik apsunkina – kaip iš tokios daugybės išsirinkti tinkamus?


Odos priežiūros specialistė Orinta Ramanauskaitė vardija, kokių odos senėjimo procesus galinčių sulėtinti ingredientų labiausiai verta ieškoti odos priežiūros priemonių sudėtyje ir kaip juos derinti tarpusavyje.


1. Vitaminas C – vienas galingiausių antioksidantų, dažnai sutinkamų odos priežiūros priemonių sudėtyje. „Vitaminas C gali padėti apsaugoti DNR ląsteles nuo UV spindulių sukeliamų pažeidimų, stabdyti priešlaikinį odos senėjimą, skatinti jos regeneraciją, kolageno ir elastino pluoštų gamybą. Jis taip pat gali prisidėti prie tolygesnės odos spalvos, mažindamas pigmentines dėmes ir slopindamas melanino gamybą“, – teigia specialistė.

REKLAMA


2. Glikolio rūgštis – tai viena iš populiariausių AHA rūgščių, kuri pasižymi priešraukšliniu poveikiu. „Glikolio rūgštis dėl savo struktūros gali giliai prasiskverbti į odą, paveikdama net pamatinį jos sluoksnį. Ji gali prisidėti prie odos regeneracijos, pašalindama negyvas ragines odos ląsteles ir tuo pačiu skatindama naujų ląstelių gamybą. Glikolio rūgštis taip pat gali stimuliuoti kolageno ir elastino skaidulų gamybą, taip stangrindama odą“, – sako O. Ramanauskaitė.


3. Pieno rūgštis – kita AHA rūgščių grupės narė, padedanti pritraukti ir sulaikyti drėgmę, sustiprinti apsauginį barjerą, kuris neleidžia odai dehidratuoti. Ši rūgštis taip pat gali stimuliuoti keramidų gamybą, skatinti odos regeneraciją. „Pieno rūgšties molekulės yra didesnės, lyginant su glikolio rūgštimi, todėl ji tiks jautresnei odai prižiūrėti“, – teigia specialistė.


4. Migdolų rūgštis – dar viena priešraukšliniu poveikiu pasižyminti ir AHA rūgščių grupei priklausanti rūgštis. Ji padeda šalinti negyvas ragines odos ląsteles, skatinti odos regeneracinius procesus, stimuliuoti kolageno gamybą. „Lyginant su kitomis AHA rūgštimis, kaip pieno ar glikolio, migdolų rūgštis absorbuojasi iš lėto, veikia palaipsniui, todėl tinka jautriai, kitų rūgščių netoleruojančiai veido odai“, – sako O. Ramanauskaitė.

REKLAMA


5. Retinolis – tai vitamino A forma, kuri efektyviai kovoja su odos senėjimu. „Vitaminas A gali padėti atstatyti pažeistas kolageno skaidulas, stimuliuoti naujų kolageno skaidulų susidarymą. Taip pat retinolis gali skatinti odos regeneraciją, naujų ląstelių gamybą, taip mažindamas raukšles ir lygindamas odos reljefą“, – sako O. Ramanauskaitė.


Anot specialistės, retinolio turinčias priemones reikėtų naudoti tik prieš einant miegoti. Rekomenduojama retinolį tepti greitai, nešildant delnuose, kad nebūtų didelio kontakto su šviesa ir šiluma. O kitą rytą po retinolio naudojimo rekomenduojama teptis apsaugą nuo UV spindulių.


6. SPF filtras nuo saulės turėtų atsidurti jūsų kosmetinėje nepriklausomai nuo metų laiko. „UV spinduliai – tai pagrindiniai odos priešlaikinio senėjimo kaltininkai. Jie gali ardyti kolageno ir elastino skaidulas, pažeisti ląstelių DNR ir taip skatinti odos senėjimo procesus, raukšlių atsiradimą. Šaltuoju sezonu rinkitės SPF 30, o karštomis vasaros dienomis, kai UV indeksas aukštas, patarčiau naudoti priemones su SPF 50“, – teigia specialistė.


7. Keramidai – tai odos ląstelėse esantys lipidai, atliekantys svarbų vaidmenį odos apsaugos sistemoje. „Keramidų kiekis su amžiumi mažėja, todėl gali susilpnėti lipidinis barjeras ir oda gali tapti neatspari išoriniams dirgikliams. Jeigu keramidų mūsų odoje trūksta, tai gali skatinti odos uždegiminius procesus, drėgmės praradimą, raukšlių susidarymą. Priemonės su keramidu tampa ypač aktualios po 30-ies, kada jų odoje gali sumažėti net iki 40 proc.“, – sako specialistė.



8. Hialurono rūgštis – tai vienas iš populiariausių ingredientų kosmetikos priemonių sudėtyje. Ir ne veltui – viena hialurono rūgšties molekulė geba pritraukti iki 1000 kartų daugiau vandens nei pati sveria, taip sulaikydama drėgmę odoje. „Naudojant priemones su hialurono rūgštimi gali gerėti odos elastingumas. Be to, hialurono rūgštis gali prisidėti prie mažesnio raukšlių matomumo, oda gali atrodyti putlesnė, prisotinta drėgmės“, – sako specialistė.


9. Niacinamidas – tai vitaminas B3, apsaugantis odą nuo oksidacinio streso, kuris sukelia priešlaikinį odos senėjimo procesą. „Niacinamidas gali stimuliuoti kolageno sintezę, gerinti odos išvaizdą, drėkinti ar padėti sulaikyti drėgmę odoje“, – priduria O. Ramanauskaitė.


Priešingai nei rūgštys ar retinolis, niacinamidas nėra jautrus saulei, todėl jį galima naudoti ir ryte. Jis gerai veikia su įvairiais kitais ingredientais, nesukeldamas odos dirginimo


10. Peptidai – tai aminorūgštys, kurios natūraliai susidaro odoje. „Peptidai turi labai svarbią funkciją – jie gali skatinti kolageno gamybą. Su amžiumi kolageno kiekis mažėja, todėl gali ryškėti odos senėjimo požymiai. Priemonės su peptidais gali didinti odos stangrumą, sumažinti raukšles bei pagerinti odos elastingumą. Taip pat peptidai padės sustiprinti odos apsauginį barjerą. Jų dėka gali didėti odos atsparumas išoriniams žalingiems veiksniams, kurie skatina senėjimo procesus“, – sako odos priežiūros specialistė.


Ingredientai, kuriuos pravartu derinti kartu


O. Ramanauskaitė pabrėžia, kad net ir suradus kosmetikos priemonių sudėtyje šiuos ingredientus, reikėtų atkreipti dėmesį į taisykles, kaip jie tarpusavyje derinami kartu.

REKLAMA


„Pavyzdžiui, retinolis gali sausinti odą, todėl jį visada reikėtų naudoti su drėkinamaisiais kremais. Taip pat labai svarbu su kitomis priemonėmis derinti kremą su SPF, kuris suteiks būtiną apsaugą nuo kenksmingo UV spindulių poveikio. Jį ypač svarbu naudoti kartu su priemonėmis, kurios turi vitamino C, retinolio arba AHA rūgščių. Šių elementų naudojimas padidina jautrumą saulei, todėl į savo odos priežiūros rutiną vertėtų įtraukti bent 30 SPF apsaugą, net ir žiemos metu“, – sako O. Ramanauskaitė.


Ingredientai, kurių kartu naudoti nerekomenduojama


Tam tikri ingredientai, veikdami kartu, gali ne tik nepadėti, bet ir pabloginti odos būklę. „Nerekomenduojama sluoksniuoti stiprių veikliųjų medžiagų, nes tai gali sausinti ir sukelti dirginimą, pavyzdžiui, retinolis su AHA rūgštimis – ne pati geriausia pora. Taip pat nerekomenduojama kombinuoti AHA rūgščių su peptidais, nes taip gali susilpnėti pastarųjų poveikis. Dar viena netinkama pora – vitaminas C ir retinolis. Šių priemonių naudojimas kartu gali sudirginti odą, padidinti jos jautrumą. Tokiu atveju geriau dienos metu naudoti vitaminą C, o retinolį naudoti vakare“, – teigia O. Ramanauskaitė.


Anot specialistės, nėra vienos formulės, tinkamos visiems – odos priežiūros priemones reikėtų rinktis pagal savo odos tipą ir problematiką.


„Jei turite sausą ar jautrią odą, turėtumėte vengti produktų, kuriuose yra potencialiai dirginančių ingredientų. Turintiems riebesnę odą, pravartu rinktis ingredientus, kurie nekemša porų. Todėl jeigu dvejojate, kokie odos priežiūros ingredientai jūsų odos tipui tiktų labiausiai, verčiau pasikonsultuokite su specialistais“, – sako internetu konsultuojanti specialistė.








  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 11 (2024)

    Savaitė - Nr.: 11 (2024)