Kineziterapeutė: nugaros skausmas tarp menčių gali slėpti ir skrandžio ar net širdis ligas

Kineziterapeutė: nugaros skausmas tarp menčių gali slėpti ir skrandžio ar net širdis ligas


Kaklo ar apatinės nugaros dalies skausmas yra daug dažnesnis, bet ir skausmas tarp menčių arba krūtininės stuburo dalies skausmas, pasak kineziterapeutų, gali pasireikšti nors kartą gyvenime iki 30 proc. žmonių.


Kas jį paprastai sukelia, kokiais atvejais skausmas tarp menčių yra pavojingas ir kada reikėtų skubėti pas specialistą, pasakoja Medicinos diagnostikos ir gydymo centro Reabilitacijos ir sporto medicinos centro kineziterapeutė Gerda Badikonytė.


Nugaros skausmą tarp menčių žmonės dažnai apibūdina kaip buką, geliantį ar duriantį. Kartu su tokiu skausmu, pasak kineziterapeutės G. Badikonytės, gali atsirasti ir kurios nors rankos silpnumas, ypač atliekant judesius virš galvos.


„Nugaros skausmas tarp menčių taip pat pasireiškia ribota rankos judesių amplitude. Žmogui tampa sunku pakelti ranką virš peties, atliekant judesius atsiranda spragsėjimo garsas mentės srityje, pakinta mentės padėtis, dar vadinama atsikišusia. Pažeistoje nugaros pusėje pastebima pakitusi laikysena“, – paaiškino specialistė.


Kokios yra dažniausios nugaros skausmo tarp menčių priežastys?


Prasta laikysena, trauma ar tam tikros stuburo problemos gali sukelti viršutinės nugaros dalies skausmą.

REKLAMA


• Raumenų patempimas


Dažna skausmo tarp menčių priežastis, kaip teigė Reabilitacijos ir sporto medicinos centro kineziterapeutė G. Badikonytė, yra raumenų patempimas: „Viršutinėje nugaros dalyje yra keletas skirtingų formų ir dydžių raumenų, kurie padeda atlikti kaklo, pečių ir rankų judesius. Šių raumenų patempimas gali atsirasti sporto, svorio kėlimo, nešimo ar kitų veiklų, kurioms reikia tempimo, metimo, rankos judesių virš galvos, metu“.


• Netaisyklinga laikysena


Deginantis skausmas nugaros viršuje gali pasireikšti ir esant netaisyklingai laikysenai. Ilgas sėdėjimas, netaisyklinga sėdėjimo padėtis, pavyzdžiui, palinkimas į priekį dirbant kompiuteriu ar kojų sukryžiavimas sėdint – tokios kūno padėtys, anot specialistės, gali sukelti viršutinės nugaros dalies raumenų įtampą, patempimą ir skausmą.


• Stresas


Padidėjusi stresinė įtampa taip pat turi įtakos šio skausmo atsiradimui. „Stresas sukelia kūno raumenų įtampos padidėjimą. Kaklas ir pečių juosta tampa dažniausiai paveikiama sritis, todėl tai gali sukelti ir tarpumenčio skausmą. Užsitęsusios raumenų įtampos pečių juostos srityje atveju gali atsirasti ir galvos skausmas“, – pasakojo kineziterapeutė G. Badikonytė.

REKLAMA


• Traumos


Patyrus įvairių traumų, tokių kaip rotatorių manžetės plyšimas, stuburo slankstelių lūžiai ar peties išnirimas, taip pat gali būti juntamas nugaros skausmas ar tarpumenčio skausmas.


• Miofascialinis skausmas


Pasak kineziterapeutės, miofascialinio skausmo (raumenų jungiamųjų audinių) atveju žmogui gali skaudėti tam tikras raumenų grupes – tam įtakos gali turėti trigeriniai taškai.


• Skoliozė


Jei asmeniui nustatoma skoliozė, pastebimas stuburo iškrypimas į šoną. Tokiu atveju sukuriama netinkama apkrova stuburui ir specifiniams sąnariams – gali būti provokuojamas ir skausmas tarp menčių.


• Kitos priežastys


Kineziterapeutė G. Badikonytė išvardijo ir daug kitų priežasčių, kurios daro įtaką skausmo tarp menčių atsiradimui: tarpslankstelinio disko išvarža, stuburo kanalo susiaurėjimas (stenozė), juosiančioji pūslelinė, refliukso liga, fibromialgija ar nervo kompresija ir kt.


Kada skausmas nugaroje tarp menčių yra pavojingas?


Jei mentės skausmą lydi tam tikri simptomai, tai gali reikšti, jog reikia nedelsiant kreiptis skubios medicininės pagalbos.


Kineziterapeutė patarė ypač atkreipti dėmesį į šiuos požymius:


- dusulys,
- krūtinės skausmas,
- galvos svaigimas,
- padidėjęs prakaitavimas,
- kojų tinimas ar skausmas,
- karščiavimas,
- padidėjęs ar nereguliarus širdies susitraukimų dažnis,
- staigus kalbėjimo sutrikimas,
- regos praradimas,
- vienos kūno pusės paralyžius,
- sąmonės netekimas.



„Staigus nugaros skausmas ar skausmas tarp menčių ir netipinių simptomų atsiradimas gali būti susiję su širdies infarktu, aortos plyšimu ar plaučių embolija“, – pabrėžė kineziterapeutė G. Badikonytė.


Nugaros skausmas tarp menčių: gydymas ir prevencija


Pajutęs viršutinės nugaros dalies skausmą dažnas neskuba pas gydytoją, bet bando sau padėti namų sąlygomis ar pirmiausia konsultuojasi su vaistininku. Kineziterapeutė paaiškina, kokiais atvejais galima malšinti skausmą namų priemonėmis ir jo išvengti, o kada būtinas rimtas gydymas.


Kokių priemonių galite imtis namuose?


Esant nedideliam pažeidimui ar raumens patempimui, namuose rekomenduojama atlikti lengvus tempimo pratimus, pailsėti, jeigu reikia, galima vartoti nesteroidinius vaistus nuo uždegimo. Toks skausmas, anot kineziterapeutės G. Badikonytės, turėtų praeiti per 2–3 dienas.


Jei norite išvengti skausmo nugaroje tarp menčių, patariame:


- stengtis dienos eigoje išlaikyti taisyklingą laikyseną;
- vengti ilgai sėdėti, ypač vienoje pozoje;
- daryti pertraukas ir jų metu atlikti kelis stiprinimo ar tempimo pratimus;
- būti atsargiems keliant sunkų svorį, judesius atlikti taisyklingai ir nepakenkti sau;
- prieš fizinę veiklą atlikti apšilimą, paruošti kūną artėjančiam krūviui;
- laikytis sveiko gyvenimo būdo – reguliariai užsiimti fizine veikla, sveikai maitintis, vengti didelės stresinės įtampos, pakankamai miegoti.


Kada dėl nugaros skausmo reikėtų kreiptis į kineziterapeutą ir rinktis reabilitaciją?


Jaučiant nuolatinį nugaros skausmą, trukdantį atlikti kasdienę veiklą, reikėtų kreiptis į gydytoją. Lėtinio skausmo atveju taip pat rekomenduojama specialisto pagalba. „Fizinės medicinos ir reabilitacijos gydytojas ar kineziterapeutas atlieka nuoseklų asmens ištyrimą ir būtinus diagnostinius tyrimus, tuomet sudaro tinkamą gydymo planą ir padeda jį vykdyti koreguodamas padėtis bei mokydamas taisyklingai atlikti judesius“, – sakė kineziterapeutė G. Badikonytė.


Atsiradus nugaros skausmui tarp menčių, dažniausiai skiriama kineziterapija – taikoma manualinė terapija, tempimo ir raumenų stiprinimo pratimai, koreguojama laikysena, mokoma ergonomiškų judesių. Taip pat gali būti skiriamas masažas ir fizioterapijos procedūros: impulsinės srovės, magneto terapija, ultragarso terapija ar kitos.








  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 11 (2024)

    Savaitė - Nr.: 11 (2024)