Sveikatos problemos prie šventinio stalo: kaip jų išvengti?

Sveikatos problemos prie šventinio stalo: kaip jų išvengti?


Sutrikęs virškinimas, galvos ar pilvo skausmai, jo spazmai, pūtimas, apsinuodijimas, padidėjęs skrandžio rūgštingumas, viduriavimas, vidurių užkietėjimas, alerginės reakcijos – problemos, kuriomis šventiniu laikotarpiu dažniausiai skundžiasi žmonės.


Vaistininkė įvardija šių negalavimų priežastis ir galimas pasekmes bei pataria, kaip komplektuoti vaistinėlės turinį, kad būtumėte pasiruošę suteikti pirmąją pagalbą.


„Sveikatos problemos pasireiškia dėl saiko trūkumo prie gausiai nukrauto šventinio stalo. Šventiniu laikotarpiu dažniausiai stengiamės aplankyti kuo daugiau artimųjų, o jų namuose laukia daugybė skanių, bet riebių vaišių. Norisi visko paragauti, dėl to nevaržome savęs ir neretai persivalgome, skrandis patiria didelį krūvį ir nebespėja suvirškinti tiek daug įvairaus maisto, o tada atsiranda ir negalavimai“, – aiškina G. Šimkė.


Kiekvieno organizmas skirtingai reaguoja į patirtą stresą dėl persivalgymo. Dėl šios priežasties, vieni, praėjus kelioms dienoms po šventinio valgymo maratono, jaučiasi gerai, o kitiems gali pasireikšti tokios ilgalaikės pasekmės kaip ūmus skrandžio uždegimas (gastritas), pereinantis į lėtinę formą ar iššaukiantis padidėjusį rūgštinimą, erozijos skrandyje ar žarnyne, kasos uždegimas.

REKLAMA


Kaip elgtis prie šventinio stalo?


Vaistininkė sako, kad sėdant prie šventinio stalo, pirmiausia reikėtų žinoti, kokių produktų ar medžiagų netoleruoja jūsų organizmas, pavyzdžiui, pieno produktų ar glitimo. Vaišinantis patiekalais taip pat reikėtų atsižvelgti ir į turimas alergijas citrusiniams vaisiams, riešutams, jūros gėrybėms ir t.t.


„Jeigu turite skrandžio problemų – erozijų, padidėjusį skrandžio rūgštingumą, sutrikęs jūsų kasos ar kepenų darbas ir t.t. – rinkitės ne tą maistą, kurio nori akys, o tokį, kuris nekenkia organizmui. Labai svarbu valgyti mažomis porcijomis, neskubant gerai sukramtyti maistą, nepiktnaudžiauti dideliais riebių patiekalų ir alkoholio kiekiais. Taip pat nevalgyti maisto, jeigu abejojate dėl jo šviežumo, nemaišyti tarpusavyje nederančių patiekalų, pavyzdžiui, mėsos ir pyrago, bei vartoti daug skysčių, geriausia vandens“, – pataria G. Šimkė.


Pirmoji pagalba: ką turėti vaistinėlėje?


Artėjant didžiausioms metų šventėms pravartu namų vaistinėlę papildyti šiais medikamentais:


• kasos virškinimo fermentais ar augalinės kilmės preparatais, kurių sudėtyje esančios medžiagos, pavyzdžiui, papainas, bromelainas, margainis, kiaulpienės, gencijonai ar ramunėlės, lengvina skrandžio darbą;
• aktyvuotos anglies kapsulėmis ar paprasčiausiais „angliukais“, kurie slopina apsinuodijimo simptomus, nes sutraukia organizme esančius toksinus;

REKLAMA


„Tam, kad anglis „padarytų“ savo darbą, reikalingas nemažas jos kiekis – viena tabletė kiekvienai dešimčiai kūno kilogramų, tad jeigu žmogus sveria 60 kilogramų, vienu kartu reikėtų suvartoti šešias tabletes. Be to, daugelis pamiršta, kad aktyvuotos anglies tabletes reikia sukramtyti – taip padidinamas medikamento paviršiaus plotas ir jis gali neutralizuoti didesnį toksinų kiekį. Tačiau anglies kapsulių forma kramtyti nereikia ir reikalinga mažesnė jų dozė: 1–3 per dieną“, – aiškina G. Šimkė.


• karčiojo kiečio (pelyno) arbata – šio augalo sudėtyje gausu kartumyno, pasižyminčio virškinimo sutrikimų ir žarnyno spazmų lengvinimu. Dėl šios priežasties pelyno arbatą galima naudoti tiek sustojus skrandžiui, tiek persivalgius, tiek apsinuodijus;
• pankolio, ramunėlių, kmynų, mėtų arbata – jos padeda, kai vargina skrandžio negalavimai ar žarnyne kaupiasi dujos;
• viduriavimą stabdančiais preparatais, kurių veiklioji medžiaga – diosmektitas. Jis sujungia bakterijas, sukėlusias viduriavimą ir jas pašalina, dėl to viduriavimas greičiau baigiasi;


„Dažniausiai nėra aišku, kas sukėlė viduriavimą šventiniu laikotarpiu (apsinuodijimas ar bakterinis susirgimas), todėl nerekomenduoju rinktis vaistų su loperamido hidrochloridu, kuris stipriai stabdo žarnyno peristaltiką ir lemia tai, kad šio tuštinimosi sutrikimo sukėlėjai yra „įkalinami“ organizme“, – įspėja vaistininkė.



• vaistais, mažinančiais skandžio rūgšties išsiskyrimą. Jais ypač svarbu pasirūpinti tiems, kam nustatyta GERL (gastroezofaginė refliukso liga), o maisto gausa ir įvairovė gali lemti jos paūmėjimą;
• kitais medikamentais, kurių gali prireikti, pavyzdžiui, vaistais nuo skausmo ar karščiavimo, antihistamininiais vaistais nuo alergijos arba įprastai naudojamais preparatais, pavyzdžiui, insulinu, jeigu segate cukriniu diabetu, kraujo spaudimą mažinančiomis priemonėmis, jeigu sergate hipertenzija ir t.t.


Pataria, kaip pasirūpinti savimi iš anksto


Artėjant šventėms, kurių metų virškinimo sistema patiria gerokai didesnes apkrovas nei įprastai, G. Šimkė rekomenduoja profilaktiškai vartoti gerąsias bakterijas, kurios stiprina žarnyną.


„Taip pat pravartu į mitybą įtraukti arbatžoles, stiprinančias kepenų, inkstų veiklą ir gerinančias virškinimą, išbandyti maisto papildus, stiprinančius kepenis ir gerinančius jų darbą bei vartoti daug antioksidantų savo sudėtyje turinčius preparatus“, – priduria vaistininkė.


Prisiminkite, skrandis – ne šiukšlių dėžė, tad, jeigu jaučiatės sotūs prie šventinio stalo, neverskite savęs ištuštinti savo lėkštės tik dėl to, kad jausitės nepatogiai joje palikę maisto. Prioritetą teikite savo sveikatai, gerai savijautai ir kokybiškam laikui su artimaisiais, o ne maistui, vadovaukitės vaistininkės patarimais ir išvengsite negalavimų.







  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 13 (2024)

    Savaitė - Nr.: 13 (2024)