10 priemonių, kurios turėtų atsirasti jūsų namų vaistinėlėje

10 priemonių, kurios turėtų atsirasti jūsų namų vaistinėlėje


Oficialiai prasidėjęs peršalimo ligų ir gripo sezonas neramina – kaip pasirūpinti savo sveikata? Nors kartais išvengti viruso nepavyksta, greita reakcija ir laiku suteikta pagalba gali užkirsti kelią komplikacijoms ir padėti greičiau pasveikti.


Vaistininkė Urtė Jankauskaitė dalijasi atmintine, kokiomis namų vaistinėlės priemonėmis pravartu pasirūpinti ir kaip pagelbėti sau ar savo artimiesiems susirgus.


U. Jankauskaitė pastebi, kad pastaraisiais metais vis daugiau gyventojų suskumba pasirūpinti namų vaistinėle iš anksto. „Šią tendenciją galėjo lemti ir COVID-19 pandemija – gyventojai nenumoja ranka į pirmuosius peršalimo ligų simptomus, atidžiau vertina savo negalavimus ir nori būti pasiruošę reaguoti greitai“, – teigia specialistė.


Anot vaistininkės, iš anksto pasirūpinę būtinomis namų vaistinėlės priemonėmis, galime sustabdyti ligos progresavimą ir greičiau atsistatyti. Be to, tai gali padėti išvengti tolimesnio viruso platinimo šeimos nariams ar aplinkiniams.

REKLAMA


Tad į kokias priemones atkreipti dėmesį?


1. Termometras


Nors žmogaus kūno temperatūra dienos metu kinta natūraliai, staigus jos padidėjimas gali būti pirmuoju ligos požymiu. „Daugeliu atvejų karščiavimas yra kūno reakcija į virusinę arba bakterinę infekciją. Kūno temperatūros rodmuo termometre gali tapti vienu iš indikatorių, kokios pagalbos prašosi mūsų organizmas. Pavyzdžiui, peršalimo simptomams nėra būdinga aukšta temperatūra, dažnai ji siekia 37-38 laipsnius. Tai gali rodyti, kad kūnas natūraliai kovoja su nepageidaujamais ligos sukėlėjais. Tačiau aukštesnė nei 39 ar 40 laipsnių temperatūra jau gali turėti rimtų šalutinių poveikių, todėl būtina reaguoti nedelsiant“, – sako U. Jankauskaitė.


2. Priemonės nuo temperatūros, skausmo ir uždegimo


Anot U. Jankauskaitės, jeigu kūno temperatūra nesiekia 38 laipsnių, dažniausiai preparatų jos mažinimui vartoti nerekomenduojama, verčiau leisti organizmui pačiam kovoti su ligos sukėlėju. Jeigu temperatūra aukštesnė už 38 laipsnius, laikosi ilgai ir sukelia nepageidaujamų reiškinių kaip galvos skausmas, kaulų laužymas, raumenų skausmas, pykinimas ar kūno skausmas – tokiu atveju ją galima sumažinti medikamentais.

REKLAMA


Tam tinkami vaistai su veikliosiomis medžiagomis ibuprofenu ar paracetamoliu. Abu vaistai mažina skausmą, kūno temperatūrą bei veikia priešuždegimiškai. Ibuprofenas skausmą malšina kiek stipriau, tuo tarpu paracetamolis gali efektyviau sumažinti aukštą temperatūrą. Lengvo ir vidutinio skausmo malšinimui taip pat gali būti naudojami preparatai su veikliąja medžiaga deksketoprofenu.


„Tačiau piktnaudžiauti vaistais nuo temperatūros taip pat nerekomenduojama. Jeigu pavartojote vaistą ir po valandos temperatūra nenukrito – neskubėkite griebtis antros tabletės. Rekomenduojama palaukti bent keturias-šešias valandas, kad organizmas spėtų pasisavinti veikliąsias medžiagas ir sureaguoti. Jeigu dvejojate dėl vaistų vartojimo, būtinai pasikonsultuokite su gydytoju arba vaistininku“, – pataria specialistė.


3. Preparatai nuo kosulio ir gerklės skausmo


Ilgai trunkantis kosulys gali sukelti krūtinės skausmą, miego sutrikimus ar galvos svaigimą. Tačiau, anot vaistininkės, svarbu atkreipti dėmesį, kad preparatai nuo kosulio – labai skirtingi ir šių nereikėtų painioti.


„Pirmiausia būtina nustatyti, koks kosulys jus kamuoja – sausas ar drėgnas. Sausam kosuliui gali padėti preparatai, kurie sumažintų gleivinės dirginimą. Jeigu kamuoja drėgnas kosulys, jo slopinti nereikėtų, atvirkščiai – rinktis priemones, kurios gali palengvinti atsikosėjimą“, – sako specialistė.



4. Kvėpavimą lengvinančios priemonės


Vienas iš pagrindinių peršalimo ligų simptomų – sloga ir užgulta nosis. Todėl, anot U. Jankauskaitės, pravartu į namų vaistinėlės sudėtį įtraukti kvėpavimą lengvinančių priemonių.


„Kai susergate, nosies gleivinė gali paburkti ir ištinti. Preparatai, vadinami dekongestantais, gali sutraukti nosies kraujagysles, tuo pačiu sumažindami kraujo tekėjimą į patinusį audinį. Paburkimui mažėjant, nosies ertmė atsikemša ir gali būti lengviau kvėpuoti. Susidarius sekretui nosies ertmėje, į pagalbą galite pasitelkti ir nosies gleivinės plovimą jūros vandeniu, kuris taip pat palengvina sekreto išsivalymą ir kvėpavimą“, – teigia vaistininkė.


5. Arbatos


Sergant ir karščiuojant svarbu vartoti skysčius, su kuriais iš organizmo gali pasišalinti ir ligas sukeliantys mikroorganizmai. Vienas geriausių būdų papildyti organizmą skysčiais – nuolat gurkšnoti šiltą žolelių arbatą. „Galite rinktis iš arbatų mišinių, kurie skirti tokiems negalavimams kaip karščiavimas ar kosulys. Jų sudėtyje rekomenduojama ieškoti tokių žolelių kaip šalavijas, čiobreliai, aviečių lapai, liepų žiedai. Puodelį arbatos paskaninus šaukšteliu medaus atsikosėti gali būti dar lengviau, o įdėjus griežinėlį citrinos papildysite gėrimą imunitetui būtinu vitaminu C“, – pataria vaistininkė.


6. Elektrolitai


Dėl aukštos temperatūros kūnas gausiai prakaituoja, todėl organizmas gali netekti ne tik skysčių, bet ir mineralinių medžiagų, kurių balansą rekomenduojama atstatyti elektrolitais. „Prakaituodami netenkame tokių elementų kaip kalis, magnis ar natris. Jų trūkumas organizme gali sąlygoti galvos skausmą, širdies darbo sutrikimus. Tokiais atvejais pravartu vartoti elektrolitus, kurie gali padėti atstatyti šių medžiagų balansą“, – teigia farmacijos specialistė.

REKLAMA


7. Vaistai, skirti vaikams


Auginantiems kūdikius ar mažamečius vaikus, namų vaistinėlėje rekomenduojama turėti specialiai vaikams skirtų vaistų nuo skausmo, temperatūros ar peršalimo simptomų.


„Vaikams ir suaugusiems skirti preparatai skiriasi savo vartojimo forma ir veikliųjų medžiagų kiekiu. Pavyzdžiui, suaugusiems dažniausiai skiriami preparatai tablečių ar karštų gėrimų forma, o vaikams, priklausomai nuo amžiaus, rekomenduojamos žvakutės, suspensijos arba karšti gėrimai. Taip pat suaugusiems skirtuose preparatuose veikliųjų medžiagų dozuotės būna didesnės, negu preparatuose, skirtuose vaikams“, – sako U. Jankauskaitė.


8. Maisto papildai imunitetui


Atsiradus pirmiesiems peršalimo ligos simptomams, rekomenduojama pastiprinti imunitetą C ir D vitaminais, cinku. „Įtraukite į savo mitybą citrusinius vaisius, kuriuose gausu imunitetui svarbių vitaminų. Pasitelkite į pagalbą imbierą, česnaką ar augalinius ekstraktus kaip šeivamedis ar ežiuolė. Taip pat nepamirškite riebios žuvies, kuri gali papildyti organizmą būtinu vitaminu D ir omega-3 riebalų rūgštimis. Jeigu šių produktų jūsų mityboje trūksta, savo vaistinėlėje pravartu turėti ir maisto papildų imunitetui“, – teigia vaistininkė.


9. Greitieji COVID antigeno testai


COVID-19 ligos simptomai yra labai panašūs į kitų peršalimo ligų simptomus. Turėdami COVID-19 antigeno testą po ranka, galėsite pasitikrinti namuose, nerizikuodami virusą perduoti aplinkiniams.


10. Prevencinės priemonės nuo virusų


Jeigu suserga jūsų šeimos narys, svarbu nedelsiant imtis prevencinių priemonių, kad neužsikrėstų kiti namų gyventojai. Vienos iš jų paviršių ir rankų dezinfekcija bei kaukių dėvėjimas. Rekomenduojama specialiomis priemonės dezinfekuoti dažniausiai liečiamus objektus, pavyzdžiui, durų rankenos, šviesos jungikliai ar net mobilieji telefonai.

REKLAMA


„Kitas būdas, norint apsisaugoti nuo viruso specialūs purškalai, kurie gali blokuoti viruso patekimą į organizmą. Nosies ertmėje jie suformuoja apsauginį sluoksnį, kuris tarsi neleidžia ligų sukėlėjams prikibti prie gleivinės. Šiuos preparatus galima vartoti profilakfiškai. Jie tinka apsaugai nuo daugelio virusų, taip pat ir COVID-19“, – sako vaistininkė.


Komplektuojant savo namų vaistinėlę vaistininkė rekomenduoja konsultuotis su specialistu, kuris padės individualiai išsirinkti tinkamas priemones visai šeimai ir patars, kaip teisingai vartoti, dozuoti ir derinti vaistus.







  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 16 (2024)

    Savaitė - Nr.: 16 (2024)