Ar jūsų organizmas pasiruošęs rudeniui?

Ar jūsų organizmas pasiruošęs rudeniui?


Dažnai girdime sakant, kad pasirūpinę natūraliais vitaminais vasarą, geriau jausimės rudenį. Tačiau jei vasarą daugiau laiko praleidote biure, o ne saulėtame paplūdimyje, taupydami laiką valgėte greitą maistą, o ne vaisius ir daržoves, rudeniui sukauptos vitaminų atsargos gali greitai išsekti. Be to, šis šaltasis sezonas dėl įvairių virusinių infekcijų, kurias buvome pamiršę galiojant karantinui, gali tapti tikru iššūkiu mūsų organizmams.


Pastaruosius dvejus metus labiausiai baiminomės koronaviruso infekcijos, tačiau dėl tuomet galiojusio karantino režimo, kur kas mažesnės socializacijos ir geresnių higienos įgūdžių turėjome puikias sąlygas išvengti ir kitų virusinių infekcijų. Jei šį rudenį karantinas nebus paskelbtas, ar anksčiau vyravę virusai ir bakterijos nesugrįš su trenksmu? Kad taip nenutiktų, svarbu stiprinti imunitetą.


Omega 3


„Rūpintis savo organizmo būkle ir vitaminų atsargomis svarbu visus metus, o rudenį, kai siaučia įvairūs virusai ir kenčiame nuo darganoto oro, tai ypač svarbu. Tiek jauniems, tiek vyresniems rudenį reikia riebiųjų rūgščių omega 3, kurios stiprina imuninę sistemą ir regėjimą. Jos svarbios dar ir dėl to, kad sugrįžus į intensyvų darbo ar mokslo režimą mūsų organizmams padeda užtikrinti normalią smegenų funkciją ir širdies darbą“, – įsitikinusi sveikos gyvensenos šalininkė Ramunė Simonaitienė.

REKLAMA


Omega 3 gausu linų sėmenyse, todėl rekomenduojama jų aliejumi pagardinti salotas. Papildyti šių riebiųjų rūgščių atsargas taip pat galima vartojant čija sėklas, graikiškus riešutus, ikrus ir lašišą. Tiesa, R. Simonaitienė pastebi, kad dažniausiai šių produktų žmonių mitybos racione nepakanka, tuomet pasitelkiami maisto papildai, pavyzdžiui, žuvų taukai arba krilių aliejus. Omega 3 iš krilių (mažų vėžiagyvių) pastaruoju metu ypač vertinamas, nes turi daugiau antioksidantų ir yra geriau įsisavinamas žmogaus organizme nei žuvų taukai.


Vitaminas D


Kitas vitaminas, kurio mūsų organizmams dažniausiai pradeda trūkti rudenį, yra vitaminas D. Statistika rodo, kad jo trūksta 9 iš 10 Lietuvos gyventojų. Vasarą šviečiant saulei jis mūsų organizmuose gaminasi natūraliai, bet artėjant žiemai, kai gauname vis mažiau saulės spindulių, šio vitamino gali pradėti trūkti, todėl labai svarbu dar vasarą sukaupti gausias jo atsargas.

REKLAMA


„Šis vitaminas labai reikalingas gerai nuotaikai, normaliai psichinei būklei, kaulams ir dantims, taip pat mineralų pasisavinimui. Jei vasarą retai būnama saulėje, rudenį belieka ieškoti kitų būdų, kaip papildyti jo atsargas. Dažniausiai vartojami maisto papildai tablečių pavidalu, tačiau moksliniai tyrimai atskleidė, kad geriausiai pasisavinamas aerozolinis vitaminas D, kadangi per burnos gleivinę patenka tiesiai į kraują“, – pasakoja R. Simonaitienė.


Vitaminas C


Vasara – geriausias metas kaupti ir vitaminą C, kurio gausu vaisiuose, uogose ir daržovėse. Jei saulėtojo sezono metu jų valgėme pakankamai, organizmui atsargų turėtų užtekti bent keliems mėnesiams. Šis vitaminas padeda ląstelėms, kraujagyslėms ir kaulams išlikti sveikiems. Šaltuoju metų laiku vitaminas C labai svarbus, nes stiprina imuninę sistemą, gerina odos būklę.


Kaip suprasti, kad organizme jų trūksta?


Anot R. Simonaitienės, vitaminų trūkumą organizme išduoda pojūčiai ryte. „Jei atsikeliate žvalūs, gyvybingi, geros nuotaikos, vitaminų jums, ko gero, netrūksta. Jei sunku pramerkti akis, stinga energijos, kamuoja nuolatinis nuovargis, pabudę galvojate tik apie puodelį kavos, vertėtų susirūpinti. Visų pirma reikėtų sveikiau maitintis ir dažniau užsiimti fiziškai aktyvia veikla. Kai kuriais atvejais gali prireikti ir maisto papildų ar vitaminų“, – sako sveikos gyvensenos šalininkė.



Jų trūkumą gali išduoti ir dažnai kankinančios peršalimo ligos, pasikartojančios pūslelinės ir miežis, savaime atsirandančios mėlynės. Gali pablogėti regėjimas, plaukų, nagų ir odos būklė. Ilgalaikis vitaminų trūkumas gali paskatinti psichologines ligas – nuovargį, apatiją ar net depresiją.

Pataria sportuoti lauke


Sveikos gyvensenos šalininkė rekomenduoja šalant orams nebijoti išsimaudyti šaltesniame ežero vandenyje, per storai neprisirengti (ypač vaikams). Kiek įmanoma ilgiau sportuoti gamtoje, o ne sporto klubuose. Jos įsitikinimu, reikia stengtis gauti kuo daugiau deguonies ir taip natūraliai stiprinti imunitetą.


„Patarčiau valgyti žalias, fermentuotas arba raugintas sezonines daržoves, vengti neaiškios kilmės atvežtinių salotų, pomidorų, agurkų, marinuotų produktų“, – pataria pašnekovė.








  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 19 (2024)

    Savaitė - Nr.: 19 (2024)





Daugiau >>