Sezoninis gastrito paūmėjimas

Sezoninis gastrito paūmėjimas


Žiemos pradžioje gali pablogėti sergančių skrandžio ligomis žmonių savijauta. Paūmėja šiuo laikotarpiu ir žinomiausia skrandžio liga – gastritas.


Remigija Zinkevičienė


Gastritas – skrandžio vidinio sluoksnio (gleivinės) uždegimas. Šia liga serga įvairaus amžiaus žmonės: tiek vaikai, tiek senjorai. Gastritas gali būti ūmus ir lėtinis. Iš pirmos stadijos liga gana greitai pereina į antrąją, lėtinę. Lėtinis gastritas – labai dažna liga, kuria serga net iki 50 procentų išsivysčiusių pasaulio šalių gyventojų.


Gastritą gali sukelti daugelis veiksnių. Ūminį skrandžio gleivinės uždegimą gali sukelti reguliarus persivalgymas, aštrus, sunkiai virškinamas, sugedęs, labai riebus, šaltas arba labai karštas maistas. Turi įtakos valgymas paskubomis, alkoholiniai gėrimai, stresas, kai kurie vaistai bei maistas, turintis alergenų (šokoladas, žemuogės, kiaušiniai). Tinkamai gydant ūminį gastritą po keleto dienų pasveikstama. Negydomas ūminis gastritas pereina į lėtinį. Lėtinis gastritas gali prasidėti ir sergant lėtinėmis ligomis (širdies ir kraujagyslių, inkstų ligomis, mažakraujyste, tuberkulioze). Įsisenėjęs ir netinkamai gydomas gastritas yra pagrindinė skrandžio ir dvylikapirštės žarnos opaligės priežastis.

REKLAMA


Ūmaus gastrito simptomai: praėjus maždaug pusvalandžiui po valgio pradeda gausiai skirtis seilės arba, atvirkščiai, perdžiūsta burna, pradeda pykinti. Vemiama nesuvirškintu maistu su gleivių priemaišomis, liežuvis pasidengia pilkšvai baltomis apnašomis. Gali prasidėti ūmus pilvo ir galvos skausmas bei svaigimas, pakilti kūno temperatūra. Jeigu pažeista ne tik skrandžio, bet ir žarnų gleivinė, gali prasidėti viduriavimas arba vidurių užkietėjimas. Pajutus ūminio gastrito požymius reikia nedelsiant kreiptis į gydytoją.


Vaistinių augalų arbatos


* Ramunėlių, mėtų ir melisų arbata ramina uždegimo apimtą skrandžio gleivinę. Ramunėlės slopina uždegimą, o jose esanti medžiaga bisabololis apsaugo ir stiprina gleivinę. Mėtos mažina skrandžio gleivinės jautrumą pykinimą sukeliantiems dirgikliams ir dezinfekuoja. Melisos ramina sudirgintas skrandžio sieneles ir mažina spazmus. Tad sumaišykite po šaukštelį ramunėlių žiedų, pipirmėčių ir melisų lapų, šį vaistažolių mišinį užpilkite 250 ml verdančio vandens, uždenkite ir palikite 10 minučių pritraukti, nukoškite. Geriausia šią arbatą mažais gurkšneliais išgerti valgant.

REKLAMA


* Gervuogių lapų arbata: 2 šaukštelius gervuogių lapų užpilkite 250 ml verdančio vandens, uždenkite ir 15 minučių palikite pritraukti, nukoškite. Arbatą gerkite pagardinę citrina ir medumi. Gervuogių lapų arbata ypač veiksminga, kai nežinia dėl ko skauda skrandį.


* Saldymedžio šaknų arbata malšina skrandžio spazmus ir uždegimą: šaukštelį susmulkintų saldymedžių šaknų užpilkite 250 ml verdančio vandens, palikite 5 minutes pritraukti, nukoškite. Gerkite arbatos po puodelį valgydami.


* Jeigu skrandžio skausmus sukėlė nervinė įtampa, patariama gerti saldymedžių ir valerijonų šaknų arbatos mišinio: sumaišykite šaknis lygiomis dalimis, 2 šaukštelius mišinio užpilkite 250 ml verdančio vandens, uždenkite ir palikite 10 minučių pritraukti, nukoškite. Gerkite arbatos mažais gurkšneliais po puodelį kiekvieną kartą valgydami.


Dėmesio: saldymedžiai iš organizmo šalina kalį, todėl jų preparatus reikėtų derinti su patiekalais, turinčiais daug kalio. Saldymedžių preparatai visiškai netinka nėščioms moterims.

Augalai kaip vaistai


Gastrito gydymas turi būti individualus. Gydantis tenka augalus ir maistą parinkti atsižvelgiant į gastrito tipą, ligonio amžių ir individualias savybes, tad prieš gydantis vaistiniais augalais būtina pasitarti su gydytoju. Pasak liaudies medicinos žinovų, lėtinį gastritą veiksmingiausiai gydo karčiosios vaistažolės.


Jei skrandžio sulčių rūgštingumas padidėjęs, gastritą patariama gydyti paprastosiomis jonažolėmis, skėtinėmis širdažolėmis, vaistinėmis medetkomis, svilarožėmis, pelkiniais pūkeliais, aviečių žiedais ir uogomis, bulvių, morkų ir moliūgų sultimis.



Jei skrandžio sulčių rūgštingumas sumažėjęs, liaudies medicinos žinovai pataria gydytis balinių ajerų, plačialapių gysločių, trilapių puplaiškių, islandinių kerpenų, medėjančių alavijų ir kraujažolių preparatais.


Sergantiems bet kurio tipo gastritu ypač naudinga gerti erškėtrožių nuoviro, nes jis ne tik pastebimai pagerina skrandžio darbą, bet ir padeda apsisaugoti nuo avitaminozės: 2–3 šaukštus džiovintų erškėtrožių uogų užpilkite litru vandens, pavirkite 15 minučių ant mažos ugnies, palikite valandą nusistovėti, nukoškite. Sergantiems gastritu šio nuoviro patariama gerti vietoj arbatos.


Gydomieji aliejai


* Gastrito gydymas šaltalankių aliejumi – vienas populiariausių šios ligos gydymo būdų. Šaltalankių aliejumi ypač veiksminga gydyti gastritą, kai skrandžio sulčių rūgštingumas yra padidėjęs. Šio aliejaus patariama gerti po šaukštelį 3–4 kartus per dieną pusvalandį prieš valgį.


* Gydymas alyvuogių aliejumi: sergantiems gastritu patariama suvartoti per dieną 1–2 šaukštus alyvuogių aliejaus. Be to, alyvuogių aliejus veiksmingai valo kepenis, tulžies pūslę ir jos kanalus.


Gastritas ir bičių produktai


* Viena geriausių gastrito profilaktikos priemonių yra medus, jis gydo uždegimo pažeistą skrandžio gleivinės paviršių ir stiprina visą organizmą, o ypač nervų sistemą. Be to, medus turi įtakos skrandžio sulčių išsiskyrimui: 1,5–2 valandas prieš valgį išgėrus šilto medaus tirpalo, sulčių rūgštingumas sumažėja, o išgėrus šalto medaus tirpalo 10 minučių prieš valgį – padidėja.


* Skausmą ir uždegiminį procesą malšina ir spiritinis bičių pikio tirpalas (iš vaistinės), jo patariama vartoti 3–4 savaites po 10 lašų į pusę stiklinės vandens (arba pieno) 3 kartus per dieną pusvalandį prieš valgį. Bičių pikis yra stiprus alergenas, todėl patariama gydymą pradėti nuo 1–2 lašų, ypač vyresnio amžiaus žmonėms.


* Nuo gastrito paūmėjimo padeda apsisaugoti medaus gira: plonomis riekelėmis supjaustykite citriną (su žieve), sumaišykite su 400 g medaus ir tokiu pat kiekiu razinų. Mišinį užpilkite 4 litrais šalto virinto vandens, jame išmaišykite šaukštą ruginių miltų ir 10 gramų mielių. Po paros į mišinį įpilkite dar 1 litrą šalto virinto vandens. Kai citrinų riekelės ir razinos išplauks į paviršių, mišinį nukoškite ir išpilstykite į butelius. Paguldytus butelius su gira laikykite šaldytuve, o po 2–3 dienų jau galėsite gerti.







  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 11 (2024)

    Savaitė - Nr.: 11 (2024)