Nieko įmantraus: sveikatai gerinti tiks ir bulvės

Nieko įmantraus: sveikatai gerinti tiks ir bulvės

Bulvės turi labai daug naudingų savybių, padedančių kovoti su gastritu, padidėjusiu skrandžio sulčių rūgštingumu, skrandžio ir dvylikapirštės žarnos opomis.


Bulvės – itin sveikas produktas. Jų gydomosios savybės žinomos nuo seno. Maždaug 20–25 proc. bulvių gumbo svorio sudaro angliavandeniai (krakmolas), apie 2 proc. – baltyminės medžiagos ir 0,3 proc. – riebalai. Gumbuose esantys baltymai priklauso visaverčių baltymų grupei ir yra gausūs įvairių amino rūgščių. Bulvėse esama daug kalio (568 mg 100 g žaliosios masės), fosforo (50 mg), daug magnio ir geležies. Gumbuose taip pat gausu C, B grupės, PP, D, K, E vitaminų, folio rūgšties, karoteno ir organinių rūgščių.


Bulvėse esantis kalis padeda pašalinti iš organizmo vandens ir druskų perteklių, o tai pagerina medžiagų apykaitą, todėl bulvės laikomos nepakeičiamu dietinės mitybos produktu. Ypač turtingos kalio keptos bulvės – jos apskritai išsaugo maksimumą naudingųjų medžiagų. Jas taip pat rekomenduojama vartoti sergant hipertonija, ateroskleroze, esant širdies nepakankamumui.


Vis dėlto didelis angliavandenių kiekis lemia tai, kad bulvės gana kaloringos. Jos beveik du tris kartus kaloringesnės negu kitos daržovės. Todėl linkę pilnėti žmonės turėtų apriboti jų vartojimą. Beje, ir kitiems jomis piktnaudžiauti nederėtų. Bulvėse esantis krakmolas grynuoju pavidalu mūsų organizmo nepasisavinamas, todėl dietologai pataria vartoti bulves ne dažniau kaip du tris kartus per savaitę.

REKLAMA


Kartu bulvės turi labai daug naudingų savybių, padedančių kovoti su gastritu, padidėjusiu skrandžio sulčių rūgštingumu, skrandžio ir dvylikapirštės žarnos opomis. Kitaip nei daugelis kitų baltymų turintys produktai, bulvės turi šarminį poveikį žmogaus organizmui, o tai labai svarbu asmenims, kenčiantiems nuo padidėjusio rūgštingumo.


Nieko įmantraus: sveikatai gerinti tiks ir bulvės

Didelis angliavandenių kiekis lemia tai, kad bulvės gana kaloringos. Jos beveik du tris kartus kaloringesnės negu kitos daržovės.


Kaip gydytis bulvėmis: liaudiški receptai


* Turint alerginių dėmių, nudegimų pėdsakų, sutrūkinėjusių kraujagyslių, patartina kasdien patrinti veidą perpjauta žalios bulvės skiltele. Tokia procedūra atgaivina odą, pašalina nuovargio pėdsakus. Galima pasigaminti ir kaukę: karštą bulvę sugrūskite, įmuškite kiaušinio trynį, įpilkite šiek tiek pieno, kad susidarytų tiršta klampi košelė, ir ją užtepkite ant veido. Palaikykite 20 minučių. Kaukę nuplaukite šiltu vandeniu, o vėliau dar nuskalaukite šaltu. Ši kaukė ne tik atšviežina veido odą, bet ir ją pamaitina, išlygina raukšleles. Sausa oda tampa švelni, lygi ir stangri. Moterims, perkopusioms per keturiasdešimt, ypač vertinga kaukė iš šviežių bulvių, kurios išverdamos neluptos. Tiesiog sutrinkite bulvę, sumaišykite su grietine ir užtepkite ant veido. Po 20 minučių nuplaukite.


* Žalių bulvių sultys gerai apvalo visą organizmą. Sumaišytos su morkų ir salierų sultimis jos padeda esant sutrikusiam virškinimui, sergant nervų ligomis. Kasdien vartojant morkų, agurkų, burokėlių ir bulvių sulčių (po 500 ml) mišinį, galima tikėtis veiksmingo rezultato per gana trumpą laiką, tik svarbu tuo metu nevalgyti mėsos ir žuvies produktų.


* Sutrikus širdies veiklai, patartina gerti po 100 ml bulvių sulčių triskart per dieną nevalgius tris savaites. Po to būtina padaryti vienos savaitės pertrauką, o vėliau kursą pakartoti. Šio gydymosi kurso metu išgeriama iš viso nuo 5 iki 15 litrų bulvių sulčių.

REKLAMA


* Sutrikus skrandžio ar žarnyno veiklai (esant gastritui, padidėjusiam rūgštingumui, opai, vidurių užkietėjimui), rekomenduojama gerti po vieną stiklinę žalių bulvių sulčių rytais prieš valgį. Išgėrus reikėtų pusvalandį pagulėti. Pusryčiauti galima po valandos. Taip darykite dešimt dienų iš eilės, po to padarykite dešimties dienų pertrauką ir vėl pakartokite procedūrą.


* Jeigu kasdien panardinsite rankas penkioms minutėms į bulvių nuovirą, oda taps švelni, kaip šilkinė. Vonelės iš bulvių nuoviro – efektyvus kovos su lūžinėjančiais nagais metodas. Kasdien naudojamas koncentruotas bulvių nuoviras gali nugalėti net įsisenėjusią grybelinę infekciją.


* Bulvės seniai naudojamos kvėpavimo takų ligoms gydyti. Sergant kataru ar bronchitu, reikia išvirti neluptų bulvių, jas sumaigyti, įpilti vieną šaukštą aliejaus, įlašinti du tris lašus jodo ir išmaišyti. Tokią košelę, užteptą ant skepetaitės, reikia uždėti ant krūtinės ir kiek palaikyti.


* Sergant hipertonija, patartina išsikepti bulvių su lupenomis.


* Kankinant hemorojui, rekomenduojama sutarkuoti žalią bulvę, išspausti jos sultis ir kriauše sušvirkšti į tiesiąją žarną. Iš žalios bulvės išpjauta piršto storumo žvakelė buku galu, įstumta į tiesiąją žarną ir palikta per naktį, padeda pašalinti nemalonius hemorojaus simptomus. Ryte tuštinantis tokia žvakelė lengvai pasišalins.


* Kamuojant chroniškam kosuliui, neluptas 4–5 stambias bulves išvirkite taip, kad jos nesubyrėtų. Uždėkite ant nugaros ir krūtinės keletą lapų popieriaus, o ant jų – pusiau perpjautas karštas bulves. Iš viršaus gerai užsiklokite vilnoniu audiniu. Bulvėms po truputį atšąlant, vieną po kito ištraukite po jomis esančius popieriaus lapus. Šią procedūrą tinka daryti nakčiai.



*Išsivirkite neluptų bulvių ir nupilkite vandenį. Užsidenkite galvą marle, pasilenkite virš puodo ir pakvėpuokite bulvių garais. Tai labai padeda sergant peršalimo, kvėpavimo takų ligomis, sloga.


*Gydant karpas, reikia paimti nedidelę bulvytę, perpjauti perpus ir perpjauta puse jas patrinti.


*Norint pagreitinti pūlinių ar pūlingų žaizdų gijimą, rekomenduojama ant jų uždėti šviežių, į košelę sutarkuotų bulvių kompresą. Pūliuojančią vietą, uždėję tokį kompresą, apriškite ir bulvių košelę keiskite kas tris valandas.


* Tiems, kurie serga anemija ar Bazedovo liga, rekomenduojama šviežiai išspaustas bulvių sultis gerti po pusę stiklinės du tris kartus per dieną, likus pusvalandžiui iki valgio. Gydymosi kursas – dvi trys savaitės. Šiai procedūrai geriausiai tinka raudonos spalvos bulvių gumbai.


* Šviežių bulvių sultis gerkite po ketvirtadalį stiklinės, jei kankina dažni galvos skausmai.


* Kamuojant meteorizmui, gerkite po pusę ar tris ketvirčius stiklinės šviežiai išspaustų bulvių sulčių rytais keturis kartus per dieną, likus 20 minučių iki valgio.


* Atsiradus skrandžio ir dvylikapirštės žarnos opų, išsivirkite nuluptų bulvių emaliuotame inde be druskos. Nuovirą nupilkite ir gerkite po pusę ar visą stiklinę tris kartus per dieną.


Svarbu


Atminkite, kad pažaliavę ir daigus išleidę bulvių gumbai turi žalingos medžiagos solanino. Skutant tokias bulves, būtina lupti kuo storiau, pašalinant visą žalumą ir akutes. Niekada nevirkite bulvių variniuose ar skardiniuose induose, kadangi prarasite didelę dalį vitamino C. Verdant garuose šio vitamino išlieka dvigubai daugiau negu verdant vandenyje. Vitamino C daugiau išlieka, jeigu bulvės verdamos neluptos.

REKLAMA


Parengė Marta Jonušaitė


Daugiau svarbių, įdomių ir naudingų temų rasite: "Namie ir sode"







  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 13 (2024)

    Savaitė - Nr.: 13 (2024)



Daugiau >>