Kas yra dopingas meldoniumas, palietęs net mėgėjų sportą?

Kas yra dopingas meldoniumas, palietęs net mėgėjų sportą?


Meldoniumas, arba kitaip mildronatas, sportininkams gerai žinomas vaistinis preparatas. Tiesa, sportininkams jis draudžiamas, kadangi laikomas dopingu. Kas yra meldoniumas, palietęs ne tik profesionalų, bet ir mėgėjų sportą?


Meldoniumas – struktūrinis karnitino pirmtako gamabutirobetaino (GBB) analogas, skirtas lengvam lėtiniam širdies nepakankamumui papildomai gydyti. Jis plečia kraujagysles, aktyvina anaerobinę glikolizę, stimuliuoja ATP gamybą ir transportavimą, atkuria deguonies patekimo į ląstelę ir jo sunaudojimo pusiausvyrą ir taip apsaugo ląsteles nuo pažeidimų. Preparatas padeda apsaugoti širdį.


Esant lėtiniam staziniam širdies veiklos nepakankamumui, vaistas padidina miokardo kontraktiliškumą, padeda organizmui išlaikyti fizinį krūvį ir greitai pasiruošti naujiems krūviams.


„Tai yra puikus preparatas pagyvenusiems žmonėms, padedantis palaikyti širdies funkcines galimybes. Ar jis labai didintų darbingumą? Ne“, – 2018 m. portalui Delfi.lt yra sakęs Lietuvos olimpiečių vyriausiasis gydytojas Dalius Barkauskas.

REKLAMA


Tipinio dopingo ypatybių – nedaug

Apie meldoniumą pradėta garsiai kalbėti 2016 metais, kai sporto pasaulyje nuskambėjo su šiuo preparatu susiję dopingo skandalai. Preparato aptikta šimtų sportininkų organizmuose.


Neseniai meldoniumas nuskambėjo ir Lietuvos mėgėjų sporte. Meldoniumo rasta šį rugsėjį Vilniaus maratone triumfavusios Vilmantės Stašauskaitės organizme. Atletė 42,195 km nuotolį įveikė per 2:47:32 val., kartu ji tapo ir Lietuvos maratono čempione.


Bėgikė savo feisbuko profilyje pateikė paaiškinimą, kaip ši draudžiama medžiaga pateko į jos organizmą.


„Esu mėgėja bėgikė, sportuoju savarankiškai. Niekada nebuvau supažindinta su antidopingo taisyklėmis, niekada nemačiau sąrašų su leistinomis ar neleistinomis medžiagomis, nesu niekur padėjusi savo parašo, jog žinau, kas tai, kokios medžiagos galimos, kas, kaip ir panašiai. Dėl papildų niekada su niekuo nesitariau, savarankiškai skaitydavau internete, ko reikia organizmui, pagal internetą pirkau sau papildus ir vitaminus.

REKLAMA


Nepretendavau niekada į jokias nacionalinės rinktinės gretas. Nebandžiau vykdyti normatyvų. Sportas yra mano hobis, aš iš jo nesu uždirbusi pinigų, negaunu paramos ar stipendijos iš jokių klubų ar organizacijų. Buvau tikrinta dėl dopingo vartojimo rugsėjo 10 d. Vilniaus maratono metu, gavau laišką su atsakymu, jis kaip jau žinote, yra teigiamas. Dabar suprantu, kad padariau nusižengimą, už jį labai gailiuosi ir suprantu savo klaidą“, – savo feisbuko paskyroje situaciją paaiškino bėgikė V. Stašauskaitė.


Tuo tarpu Lietuvos olimpinės rinktinės vyriausiasis gydytojas Dalius Barkauskas paaiškina, kad meldoniumo poveikis sportininko organizmui – nedidelis ir netgi šiek tiek diskutuotinas.


„Tai – rekreacinis preparatas. Tipinio dopingo preparato ypatybių jis turi ne tiek ir daug. Sakyčiau, kad stipresnis dopingo preparatas yra kofeinas.“


Meldoniumas laikomas dopingu nuo 2016 metų pradžios, kuomet jis įtrauktas į Pasaulinės antidopingo agentūros (WADA) draudžiamų preparatų sąrašą.







  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 30 (2024)

    Savaitė - Nr.: 30 (2024)