Praktiškas ir taupus namų apšvietimas – į ką reikia atkreipti dėmesį?

Praktiškas ir taupus namų apšvietimas – į ką reikia atkreipti dėmesį?


Įsirengiant būstą, tenka sukti galvą ne tik renkantis tarp milžiniškos moderniausių įrenginių, baldų ar interjero detalių pasiūlos, bet ir suplanuoti tinkamą apšvietimą, kuris būtų gražus, praktiškas ir taupus. Kokį vaidmenį atlieka apšvietimas mūsų namuose ir kaip jį suplanuoti teisingai, pasakoja ekspertai.


Apšvietimas – vienas pagrindinių pagalbininkų, kuriant namų jaukumą. Todėl, jei šviesos bus per daug ar ji bus labai ryški, namai gali labiau priminti biurą ar prekybos centrą, o ne jaukią poilsio zoną. Anot ekspertų, neapgalvotas namų apšvietimas gali tapti nemenka problema ir neatlikti pagrindinių funkcijų.


Tinkamai parinktas ir išdėstytas apšvietimas namuose gali būti ne tik interjero detalė, bet ir kurti jaukią namų atmosferą ir atlikti praktiškas funkcijas – atskirti namų zonas, jas tinkamai paruošti pagal paskirtį. „MOKI VEŽI“ ekspertai pataria didžiojoje namų dalyje rinktis šiltus šviesos šaltinių atspalvius, o šaltus palikti tik virtuvėje ar darbo kambaryje.

REKLAMA


Svarbu apgalvoti iš anksto


Pradedant planuoti apšvietimą, svarbiausia turėti aiškų būsto išplanavimą ir žinoti, kur stovės konkretūs objektai. Tai padės lengviau nuspręsti, kur reikalingas stiprus ir ryškus apšvietimas, o kur jis gali būti blankesnis.


Šiuo metu parduotuvėse galima rasti ypatingai daug skirtingų formų ir funkcionalumo šviestuvų, todėl prieš įsigyjant svarbu pasidomėti, kaip veikia konkretaus tipo šviestuvai. Ekspertai pataria pagalvoti ir apie išmanius sprendimus, kurie net gali padėti sumažinti elektros sąnaudas. Pavyzdžiui, įsigyti išmanų šviesos jungiklį, kuri galima susieti su mobiliuoju įrenginiu ir taip valdyti apšvietimą namuose, net esant toli nuo jų. Tokiu būdu galima išjungti šviesą namuose, kai yra nenaudojama.


Planuojant apšvietimą svarbu atsižvelgti ir į skirtingus kambarius, ir į jų zonas. Pavyzdžiui, darbinėse erdvėse ar laiptų zonoje reikėtų įrengti ryškų apšvietimą, o miegamojo ir svetainės zonos turėtų būti labiau pritemdytos, kad stipri šviesa netrukdytų tinkamai pailsėti.

REKLAMA


Apšvietimas padeda atskirti zonas


Ekspertų teigimu, reikėtų nepamiršti ypatingą dėmesį skirti ir vonios kambario apšvietimui. Rekomenduojama įrengti kelis šviesos šaltinius – vienas turėtų būti neryškus, naudojamas atsipalaidavimui vonioje, o kitas – ryškus, apšviečiantis veidrodį ar vonią, kuris palengvins tam tikrų procedūrų atlikimą.


Naujuose projektuose galima pastebėti, kad vis labiau populiarėja bendros ir atviros namų erdvės. Tinkamas apšvietimas gali padėti suskirstyti tokias erdves į zonas pagal skirtingas paskirtis – pavyzdžiui, turint didelę svetainę, parinkus tinkamą apšvietimą, galima atskirti valgomąjį, laisvalaikio ir poilsio zonas.


Ekspertai pataria valgomojo zonai pasirinkti šiltai blankią, neakinančią šviesą. Planuojant laisvalaikio zonos apšvietimą, svarbu atsižvelgti į jūsų užsiimamą veiklą ir įrengti dviejų tipų apšvietimus – ryškesnį darbui ir silpnesnį poilsiui. Rekomenduojama suplanuoti ir apšvietimu atskirti skirtingas virtuvės zonas – virš stalviršio, kur atliekama daugiausia darbo įrengti ryškų ir stiprų apšvietimą, o likusią erdvę palikti labiau prieblandoje.


Atkreipkite dėmesį į spalvos toną


Viena pagrindinių klaidų, įrengiant apšvietimą – jo paskirties neapgalvojimas. Dar prieš vedant laidus, svarbu apmąstyti, kur stovės kokie baldai, kokios bus konkrečių erdvių paskirtys. Taip pat dažnai pasitaikanti klaida – pasirenkamas netinkamas šviesos ryškumas ar šviestuvai ir sumontuojami netinkamose vietose.


Ekspertai sako, kad žmonės dažnai klysta ir pasirenkant apšvietimo spalvos toną. Anot jų, namuose reikėtų vengti šaltų atspalvių ir rinktis šiltą apšvietimą, kadangi būtent tokia šviesa sukuria jaukią ir malonią atmosferą ir leidžia pailsėti. Svarbu atsiminti, kad šaltas apšvietimas turėtų būti naudojamas tik darbo zonoje – virš virtuvės darbastalio ar darbo kambaryje.

Ekspertai taip pat pataria apsvarstyti reguliuojamo šviesos intensyvumo įrengimo galimybę. Integruotas reguliuojamas apšvietimas leis tą patį šviesos šaltinį išnaudoti kelioms paskirtims. Pavyzdžiui, primažinus šviesos intensyvumą, šviestuvą galėsite naudoti poilsio metu, o padidinus intensyvumą, tas pats šviesos šaltinis leis užsiimti darbine veikla, kuri reikalauja ryškesnio apšvietimo.








  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 11 (2024)

    Savaitė - Nr.: 11 (2024)