Plytelių ABC arba kodėl didelės plytelės tinka ir mažai erdvei

Plytelių ABC arba kodėl didelės plytelės tinka ir mažai erdvei


Kuriant stilingą, jaukią ir patogią vonios kambario erdvę, itin svarbu išsirinkti tinkamas plyteles. Jos atlieka ne tik sienų ar grindų dangos funkciją, bet ir yra puikus namų dekoro elementas, suteikiantis erdvei išskirtinumo.


Interjero dizainerė Dovilė Sakevičė dalinasi patarimais, kaip plyteles priderinti prie viso namų interjero, o „Senukų“ ekspertai atskleidžia, kokias dažniausiai plyteles klientai įsigyja savo namams.


Turi derėti prie namų interjero


Plytelių pasirinkimas yra išties didelis. Tačiau prieš einant į parduotuvę, reikėtų išsigryninti pageidaujamą plytelių spalvinę gamą ir medžiagiškumą – planuojama rinktis marmuro, betono, akmens imitacijos ar vienspalves plyteles.


„Spalvinis ir tekstūrinis plytelių pasirinkimas turėtų sietis su visu namų interjeru – namuose vyraujančias spalvas, medžiagiškumą reikėtų atkartoti vonios kambaryje. Tad prieš renkantis plyteles, reikia turėti aiškią interjero viziją bei plyteles derinti prie jos“, – sako D. Sakevičė.

REKLAMA


Dizainerė atkreipia dėmesį, kad „aklai“ vadovautis interjero tendencijomis neverta. Kas gražu – tas gali būti visai nepraktiška. Ji rekomenduoja rinktis neutralių tonų ir ramesnių raštų plyteles – šviesios spalvos visada erdvę didins ir suteiks švaros, lengvumo įspūdį, tad mažoms erdvėms verta rinktis pastelinių spalvų atspalvius. O norint vonios kambariui suteikti papildomų akcentų, verta interjerą pagyvinti ryškesniu kilimėliu, rankšluosčiu, muiline ir kitais aksesuarais, kuriuos galima bet kada pakeisti.


Prekybos tinklo atstovai patvirtina, jog dažniausiai pirkėjai mažoms namų erdvėms renkasi šviesias spalvas – žemės tonus, šiltas pastelines ir šviesias spalvas – jos praplečia erdvę ir padeda sukurti jaukią aplinką. Nors pastaraisiais metais didžiausio susidomėjimo sulaukia matiniai plytelių paviršiai, mažoms erdvėms jie rekomenduoja rinktis blizgias sienų plyteles, atspindinčias šviesą ir suteikiančias kambariui erdvumo pojūtį. Šių metų tendencija – didelės plytelės, atkartojančios tikro akmens vaizdą, „Terazzo“ plytelės, įvairių spalvų marmuro, betono, granito, onikso imitacijos.

REKLAMA


Sprendimas – vientisa erdvė


Tam, kad optiškai padidintumėte mažą erdvę, svarbu nesuskaidyti jos į atskiras dalis. Tad kuriant vientisą erdvę, galima tas pačias plyteles naudoti tiek grindims, tiek sienoms.


„Dažnai klientai bijo naudoti vienos rūšies plyteles tiek grindims, tiek sienoms. To daryti tikrai nereikėtų, nes vonios kambario baldai, santechnika, šviestuvai ir aksesuarai gali padėti išpildyti bei pagyvinti vonios interjerą“, – dalijasi D. Sakevičė.


Ji pastebi, kad klientai dažnai baiminasi rinktis didesnių gabaritų plyteles mažoms erdvėms.


„Tendencijos rodo, kad plytelių matmenys vis didėja. Apskaičiavus kambario grindis ar sienas, erdvę įmanoma iškloti keliomis plytelėmis. Dėl to bus daug mažiau siūlių – tai kurs vientisesnės erdvės įspūdį, ypač jei plytelės turi raštą. Tai itin aktualu kuriant mažų erdvių interjerą“, – pasakoja interjerų kūrėja.


Pasak specialistų, nors vonios kambaryje galima naudoti įvairių dydžių plyteles, vis labiau populiarėja didesnių matmenų, pavyzdžiui, 60x120 cm, plytelės. Ekspertai atkreipia dėmesį, kad tokias plyteles lengviau eksploatuoti, jos padeda sukurti vientisą vaizdą. Taip yra todėl, kad didelės plytelės yra pjautos – rektifikuotos, tad yra žymiai tikslesnės. Gamintojai rekomenduoja tarp jų palikti tik 1,5-2 mm glaisto tarpą, tuo metu tarp nerektifikuotų plytelių reikėtų formuoti 3-5 mm tarpą.



Dar kelios erdvės išplėtimo gudrybės


Interjero dizainerė turi dar kelis patarimus, kaip kurti erdvesnės patalpos įspūdį. Tam pasitarnaus ne tik šviesūs atspalviai, bet ir blizgios sieninės plytelės, blizgių paviršių baldinės plokštės.


„Veidrodis taip pat gali tapti puikia detale, papildančia interjerą, vizualiai išplečiančia kambarį bei kuriančia erdvesnių patalpų įspūdį. Jei papildomai apšviesite veidrodį, jis šviesos kiekį padvigubins, o erdvę dar labiau išplės. Veidrodyje atsirandantys atspindžiai kurs išskirtinumo, gylio ir erdvės įspūdį“, – akcentuoja D. Sakevičė.


Mažoms vonioms ji rekomenduoja projektuoti dušo kabiną, o ne vonią, bei pataria rinktis šiek tiek mažesnių matmenų dušo padėklą arba prioritetą teikti vientisoms vonios grindims ir dušo pagrindą suformuoti iš tų pačių grindų plytelių.


Ekspertai atkreipia dėmesį, kad itin didelę įtaką erdvės suvokimui daro interjero apšvietimas. Kuo šviesesnė erdvė – tuo ji bus jaukesnė, erdvesnė, nes apšvietimas gali estetiškai išplėsti erdvės suvokimą.







  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 13 (2024)

    Savaitė - Nr.: 13 (2024)