Švenčių belaukiant: specialistė pasidalijo patarimais, kaip dekoruoti šventinį stalą ir kokių etiketo taisyklių prie jo laikytis

Švenčių belaukiant: specialistė pasidalijo patarimais, kaip dekoruoti šventinį stalą ir kokių etiketo taisyklių prie jo laikytis


Artėjant šventėms, vis daugiau laiko praleidžiame joms pasiruošti: daugelis jau galvojame apie dovanas artimiesiems, ieškome naujų papuošimų namams ir planuojame, kaip sutiksime šias Kalėdas. Vienu iš svarbiausių atributų tampa šventinis stalas, prie kurio dažnai susirenka visi mums brangiausi žmonės. Tad kaip reikėtų jį dekoruoti ir kokių etiketo taisyklių privalu laikytis?


Apie visa tai pasakoja etiketo ekspertė Indrė Sapagovaitė-Briedelienė.


Pagrindines stalo etiketo taisykles turėtų žinoti kiekvienas


Kaip teigia I. Sapagovaitė-Briedelienė, kone visų etiketo taisyklių pritaikymas yra tiesiogiai priklausomas nuo situacijos ir aplinkybių, tad kas tinka vienoje aplinkoje, gali būti visai nereikšminga kitoje. Būtent todėl, etiketo taisyklės, kurios galioja įprastinės vakarienės metu, šiek tiek skiriasi nuo to, kai ruošiamės susiburti prie šventinio stalo.


„Valgydami kiekvieną dieną galime naudoti stalo etiketo taisykles, bet įprasta aplinka taip smarkiai neįpareigoja. Visai kas kita yra tos situacijos, kai esame prie šventinio stalo su žmonėmis, kurie yra mums ne tiek artimi, kaip tie, su kuriais kartu gyvename. Tačiau praktika ilgainiui tampa įpročiu, todėl mėgstu sakyti, kad neapleisdami etiketo taisyklių prie kasdienio stalo, atsisėdę labiau formalioje aplinkoje apie tai jau galėsime negalvoti, nes įpročiai bus seniai nusistovėję ir tai nekels papildomo streso. Šie dalykai ypač svarbūs auginant vaikus, nes jie mokosi imdami pavyzdį iš tėvų elgesio, tad tai, kaip valgome kasdien, ugdo ir moko prisitaikyti „rimtesnėse“ situacijose“, – pasakoja etiketo žinovė.

REKLAMA


Specialistė priduria, kad vis dėlto egzistuoja keletas pagrindinių etiketo prie stalo taisyklių, kurias turėtų žinoti kiekvienas, nepaisant to, ar sėdama valgyti įprastos vakarienės, ar ruošiamasi sėsti prie šventinio stalo.


„Visų pirma, prieš įsidedant maistą ar įsipilant gėrimą sau, reikėtų pademonstruoti mandagumą ir pirmiausia pasirūpinti sėdinčiais šalia. Visų antra, etiška kalbėti tik tuomet, kai burnoje nebėra kąsnio ir įrankiai padėti pertraukos pozicijoje ant lėkštės. Na ir trečia, reikėtų nepamiršti stebėti aplinką ir atsižvelgiant į ją atitinkamai elgtis, kad kitiems nesukeltume diskomforto valgyti šalia mūsų“, – teigia I. Sapagovaitė-Briedelienė.


Laisvė saviraiškai ir kūrybai


Ruošiantis dekoruoti stalą, daugelis siekia sukurti puošnų ir šventiškai atrodantį stilių, tačiau šioje vietoje labai lengva persistengti. Tam, kad visko nepaverstumėte beskonybe ir pigiai atrodančiu kiču, I. Sapagovaitė-Briedelienė pataria laikytis iš Prancūzijos atkeliavusios taisyklės.

REKLAMA


„Norint išlaikyti subtilumą dekoruojant stalą, galima prisiminti prancūzų taikomą aprangos taisyklę – ne daugiau 3. Tai reiškia, kad planuodami stalo dekoro elementus, turėtumėte naudoti ne daugiau kaip trijų spalvų paletę. Tuomet, kad ir kaip sudėliosite dekorą, jis atrodys stilingai, subtiliai ir taip, lyg būtumėte praleidę daug laiko jį planuojant. Kitas patarimas – rinktis kokybiškesnių medžiagų ir tekstūrų elementus. Pavyzdžiui, reikėtų naudoti ne popierines, o medžiagines servetėles, tiesti ne susiglamžiusią staltiesę, o skirti laiko ją preciziškai išlyginti“, – patarimais dalijasi ekspertė.


Nepaisant išsakytų taisyklių, I. Sapagovaitė-Briedelienė priduria, kad stalo dekoravimas yra laisvė ir erdvė saviraiškai bei kūrybai. Todėl kad ir kokios taisyklės ar tendencijos dominuotų, galima jų nepaisyti ir puošti stalą taip, kaip patiems norisi bei naudoti tuos elementus, kuriuos jau turite. Tam, kad stalas atrodytų gražiai, daug nereikia – užtenka suderintų spalvų, pasikartojančių detalių, simetrijos ir pritaikymo prie savo namų aplinkos.


Svarbiausia – dėmesys detalėms


Pasiteiravus apie stalų puošimo tendencijas, Monika Jasikevičienė teigė, kad jos priklauso nuo šventės tipo. Vienokie akcentai naudojami vaikų gimtadieniams, kitokie – krikštynoms, o dar kitokie – mamos jubiliejui.


„Kalbant apie vaikų šventes, vis dar dominuoja teminiai gimtadieniai, kuriuose gausu balionų. Populiarios animacinių filmukų temos konkuruoja su vaikų svajonių profesijomis ir herojais – kosmonautais, lenktynininkais ar fėjomis. Pastebime, kad anksčiau buvusi madinga atskiro saldaus stalo tendencija po truputį mažėja ir gimtadienio desertai dabar dažniausiai dedami ant bendro šventinio vaikų stalo. Tėveliai vaikų gimtadienių metu dažniausiai renkasi furšeto su užkandžiais tipo stalą. O bendro šventinių pietų stalo serviruotė dažniau pasirenkama per mažų vaikų gimtadienius, kai į šventę susirenka patys artimiausi giminaičiai ir draugai.


Jeigu kalbėtume apie krikštynas – tai jauki ir labai graži šeimos šventė. Todėl čia labiau kreipiame dėmesį į detales. „Dėžutyje“ ruošiame ilgą, bendrą šeimos stalą. Daug dėmesio skiriame staltiesėms, spalviškai derančioms servetėlėms, lėkštėms, taurėms, žvakidėms, stalą dekoruojame sezoninėmis gėlėmis bei žvakėmis. Klientams siūlome kurti jaukių krikštynų atmosferą, pagrindinį dėmesį skiriant krikštukui – stalą galima dekoruoti vaikučio vardo kaladėlėmis, traukinukais, vaivorykštėmis ir kitais mielais vaikystę simbolizuojančiais akcentais. Vardo pagalvėlė kiekvienam svečiui – šių metų „Dėžučio“ naujiena, kuri tapo labai populiari ir, manome, kad tokia išliks dar ilgai. Tokios pagalvėlės – tai nuostabi dekoro detalė, puiki vietos prie stalo žyma ir graži dovanėlė svečiui“, – pasakoja M. Jasikevičienė.

Švenčių organizavimo specialistė teigia, kad pastaraisiais metais šventėse dominuoja foto sienelės su balionų arkomis, prie kurių puikuojasi saldus stalas. Nors toks dekoras suteikia karališkos šventės įspūdį, tačiau ši tendencija ilgai užsilaikyti neturėtų. Pasak M. Jasikevičienės, tokio dekoro populiarumas po truputį mažės ir šventėse bus akcentuojamasi į subtilesnę puošybą.







  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 17 (2024)

    Savaitė - Nr.: 17 (2024)