Šventiškumas slypi detalėse: 5 ryškios idėjos Kalėdų stalo dekorui

Šventiškumas slypi detalėse: 5 ryškios idėjos Kalėdų stalo dekorui


Kalėdų stalas yra ypatingas, nes suburia visą šeimą, ant jo patiekiami skaniausi patiekalai, prie jo užsitęsia jaukūs pokalbiai. Ruošiantis artėjančioms šventėms, svarbu pagalvoti ne tik apie receptus, bet ir apie stalo dekorą, kuris ir sukuria ypatingą nuotaiką.


Kūrybininkė Krista Sabaitytė ir floristė, „Aiku Floral“ įkūrėja Aistė Paukštytė-Kuchta pasidalino penkiomis šventinio stalo dekoro idėjomis.


Šventinio stalo įvairovė: dekorui naudokite skirtingų faktūrų elementus


Kūrybininkė K. Sabaitytė sako, kad Kūčios lietuvių tradicijoje kuklios, o Kalėdų stalas – gausus. „Dėl to stalo puošyboje galima jaustis drąsiai, stalą dekoruoti gausiai, apjungti įvairių spalvų ir medžiagiškumo detales – medžio, stiklo ar keramikos. Puošiant stalą kaip dekoro elementus galime panaudoti ir vaisius ar daržoves“, – siūlo K. Sabaitytė.


Skirtingos tekstūros pabrėžia ir krikščioniškąją Kalėdų simboliką. Pavyzdžiui, mediena simbolizuoja Jėzaus žmogiškąją prigimtį, o spalvotas stiklas primena bažnyčių vitražus.

REKLAMA


Jaukumo suteiks šviesa: žvakės, šviestuvai, girliandos


Kita svarbi švenčių simbolika – šviesa, simbolizuojanti viltį, šventumą ir išmintį. Kalėdų stalui itin tinka žvakės, nes ugnis kartu yra dieviškumo simbolis.


„Ugnis svarbi ne tik religine prasme, bet ir emociškai. Žaižaruojanti žvakės liepsna ramina, užpildo namus jaukumu. Kalėdų stalui tinka tiek ilgos žvakės, tiek mažos, arbatinės žvakutės. Pastarąsias įdėjus į spalvoto stiklo žvakides, jos sukurs ryškų ir šventišką spalvų žaismą“, – pataria K. Sabaitytė.


Dekoras ir tvarumas: rinkitės tai ką, panaudosite ne kartą


Floristė A. Paukštytė-Kuchta įspėja, kad nors ant šventinio stalo vis dar galima pamatyti gėlių kompozicijas, kuriose naudojama floristinė puta. Vertėtų atsisakyti šio elemento dekoruojant bet kurią šventę – ši medžiaga yra žalinga aplinkai ir žmogui


Jei dekoro elementus dar tik planuojate įsigyti, rinkitės kokybiškus, kurie tarnaus dar ne vienerius metus bei bus pritaikomi ir kitomis progomis. „Iittala“ atstovė Lietuvoje Inga Derenkaitė pataria: „Kokybiški dizaino kūriniai ne tik ilgai tarnauja, bet su laiku net tampa vis vertingesni. Pavyzdžiui, Alvaro Aalto vaza, sukurta 1937 metais, kone iškart tapo ikonine ir tokia liko iki šiol. Dėl to dizaino produktai yra ir puikios dovanos, nes ne tik papuošia namus, bet ir išsaugo ar net augina savo vertę.“

REKLAMA


Nebijokite spalvų: stalą pagyvinkite ryškiais elementais ar net kontrastingų atspalvių gėlių žiedais


Nors Kalėdas siejame su žalia ir raudona spalvomis, K. Sabaitytė pabrėžia, kad kalėdiniam stalui tinka ir kur kas daugiau spalvų: „Net jei ir neįprasta to akcentuoti, verta prisiminti, kad Kalėdos yra gimtadienio šventė. O gimtadieniams dera visos spalvos! Ryškiais, spalvingais elementais akcentuojame džiaugsmą, stipriname šventės jausmą.“


I. Derenkaitė pasakojo apie „iittala“ spalvas: „Šiemet „iittala“ gamykla mini 140-ąjį veiklos jubiliejų ir šia proga išleido šventinę, spalvingą kolekciją. Joje vyrauja trys spalvos: ametisto spalva, tamsiai pilka bei spanguolių raudona. Ametisto spalva puikiai iliustruoja „iittala“ žinias ir patirtį, nes pagaminti šios spalvos stiklą yra labai sudėtinga. Ametisto spalva žaismingai atsiskleidžia natūralioje dienos šviesoje, o įjungus dirbtinį apšvietimą ji tampa raminančiai melsva. Tad toks objektas namų interjere yra tarsi gyvas, besikeičiantis priklausomai nuo apšvietimo.“


Eksperimentuokite: stalą puošiate ir šventę kuriate sau


A. Paukštytė-Kuchta ragina drąsiai eksperimentuoti ir kartais išdrįsti naudoti įvairius elementus ne pagal paskirtį: „Žaviuosi „iittala” prekės ženklo produktais dėl jų universalumo – taurė vyno ar dubuo gali tapti puikia vaza, o vaza puikiu užkandžių indu. Vienas dekoro elementas, pasitelkus fantaziją, skirtingų švenčių metu gali atrodyti naujai ir efektingai.“



Kad ir kiek šventinio stalo puošybos patarimų beišgirstumėte, nepamirškite, kad Kalėdų stalą puošiate sau ir savo šeimai. Pagalvokite, kas gražu ir prasminga būtent jūsų artimiesiems. Pakalbinkite močiutes, jos kartais kaupia savo rankų darbo austas staltieses, ar nertas servetėles. Galbūt giminėje yra bitininkų, kurie pasidalintų natūralaus vaško žvakėmis, o jeigu prie šventinio stalo turėsite vaikų, stalą galite papuošti jų kūryba.


Daugiau įdomių ir aktualių straipsnių rasite žurnale „Savaitė“. Jį galite gauti tiesiai į savo namus – užsiprenumeravę arba skaityti elektroninę žurnalo versiją.







  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 16 (2024)

    Savaitė - Nr.: 16 (2024)