Renkamės ir prižiūrime rudeninį paltą

Renkamės ir prižiūrime rudeninį paltą


Vos atvėsus orams iš spintos traukiame paltą. Jis – būtinas kiekvieno rudens atributas. O galbūt dar tik svarstote įsigyti naują? Jei taip, keli patarimai padės išsirinkti tinkamiausią šį viršutinį drabužį ir jį prižiūrėti.


Viktorija PETKEVIČIŪTĖ


Renkantis paltą svarbu atsižvelgti į kelis dalykus. Pirma, pasirinkti tinkamą jo dizainą, kuris tiktų būtent jūsų kūno tipui. Antra, matuotis ir pasirinkti geriausiai tinkantį palto dydį, antraip bus nepatogu arba paltas kybos it maišas ir vers jaustis nejaukiai. Trečia, verta atkreipti dėmesį į palto audinio sudėtį ir jo priežiūros subtilybes. Atminkite, kad į paltą vertėtų žvelgti kaip į ilgalaikę investiciją, nes tinkamai prižiūrimas jis gali būti dėvimas net daugiau nei dešimtmetį.


Nebijokite spalvų ir akcentų


Naujas sezonas mados pasaulyje, kaip ir kasmet, diktuoja naujas tendencijas. Rinkdamiesi paltą rudens-žiemos sezonui vien dėl praktinių sumetimų dažnai galvojame apie tamsias spalvas. Žinoma, tamsiai medžiagai ne toks baisus lietus, o juodos spalvos paltas užtikrina dalykišką įvaizdį, tad tinka ir į susitikimą, ir į darbą, ir į vakarėlį.

REKLAMA


Tačiau norėdami paįvairinti savo garderobą, išbandykite ir kitas spalvas. Šį sezoną ypač madingos spalvos – vyno, ugninė raudona, alyvuogių žalia, įvairūs mėlynos, rausvos spalvų bei kreminiai atspalviai. Be to, jei mėgstate kurti įspūdį ir traukti dėmesį, šį rudenį puikus metas dėvėti žvilgančių, metalą primenančių audinių paltus bei striukes.


Šiemet atrodysite ypač stilingai, jei pasirinksite dviejų tonų paltą, kuriame dailiai derėtų dvi kontrastuojančios spalvos. Taip pat neprašausite išsirinkę dygsniuotą, kailio imitacijos ar spalvotos odos paltą arba jaukią ilgą pūstą striukę.


Koks geriausiai tinka?


Renkantis sau tinkamiausią paltą verta prisiminti, jog kiekvieno palto dizainas sukurtas taip, kad formuotų ir tinkamai pabrėžtų kūno linijas. Kitaip tariant, priklausomai nuo modelio, drabužis gali kūną įrėminti, apkrauti, vizualiai iškraipyti jo proporcijas. Taigi nesirinkite konkretaus sukirpimo palto vien todėl, kad jis „šiemet madingas“. Žinodami savo kūno tipą, galime pasirinkti tokį drabužį, su kuriuo jausimės geriausiai ir kurį norėsime vilkėti net ir kelerius metus iš eilės. Kokių kūno tipų būna ir kas jiems geriausiai tinka?

REKLAMA


* Smėlio laikrodis. Jūsų krūtinė ir klubai yra panašios apimties, liemuo – ryškus. Geriausias pasirinkimas turint tokį figūros tipą – laisvo stiliaus paltas su diržu, kuriuo galėtumėte perjuosti liemenį. Diržas puikiai išryškins taliją ir suteiks žavesio bendram įvaizdžiui. Tad verta rinktis klasikinius sagomis susegamus lietpalčius su diržu arba tiesiog sujuosiamus laisvo stiliaus vilnonius paltus. Jei esate nedidelio ūgio, nesirinkite itin ilgų ar žemiau kelių paltų – jie vizualiai dar labiau jus sumažins.


* Kriaušė. Jūsų krūtinė ir juosmuo akivaizdžiai siauresni nei jūsų klubai. Rinkitės tokį drabužį, kuris akcentuotų jūsų pečių liniją ir liemenį kartu pailgindamas jūsų kojas. Toks paltas nukreips dėmesį nuo jūsų plačių klubų ir sukurs smėlio laikrodžio figūros įvaizdį. Taip pat atkreipkite dėmesį į ilgį. Venkite trumpesnio modelio puspalčių, kurie baigiasi ties klubais, – puikiausiai tiks paltas iki kelių. Rinkitės modelius su įdomiomis apykaklėmis ir platesniais atlapais, kitais akcentais, pavyzdžiui, vilnonį paltą su išsiskiriančia kailine apykakle arba paltą su antpečiais. Taip pat jums tiks sujuosiami paltai, išryškinantys liemenį. Jei nemėgstate apykaklių, rinkitės bušlatą – uniformos tipo dvieilį paltą, kuris vizualiai suteiks daugiau apimties jūsų viršutinei kūno daliai.


* Apverstas trikampis. Jūsų pečiai yra platesni nei jūsų klubai ir tai suteikia kūnui atletiškumo įspūdį. Jei jūsų kūnas priklauso šiam tipui, galima sukurti vizualią viršutinės ir apatinės kūno dalių pusiausvyrą. Todėl neverta rinktis gremėzdiško stiliaus palto, kuris tik paryškintų jūsų ir taip plačią pečių liniją. Venkite paltų su petukais. Kadangi jūsų klubai palyginti siauroki, o kojos greičiausiai taip pat lieknos, tai gali pridėti dar daugiau neproporcingumo. Rinkitės ilgus paltus be didelių atlapų ir apykaklių. Apversto trikampio kūno tipui tinkamiausi vadinamojo A raidės silueto paltai, platėjantys į apačią. Jie sukuria platesnių klubų iliuziją. Taip pat jums puikiai tiks laisvo stiliaus nesusegami paltai, dažnai turintys daugiau erdvės rankoms ir pečiams.



* Obuolys. Jūsų kojos ir rankos – gana lieknos, o vidurinė kūno dalis yra plačiausia. Norint ją vizualiai susiaurinti, reikėtų nukreipti dėmesį nuo liemens. Rinkitės laisvesnio stiliaus paltus, kurie išryškintų jūsų kojas – verta atkreipti dėmesį į jums tinkamą palto ilgį. Turint obuolio formos figūrą palto ilgis turėtų siekti daugiausia šlaunų viršutinę dalį. Jei paltas dekoruotas, stenkitės rinktis tokį, kurio papuošimai būtų viršutinėje arba apatinėje rūbo dalyje – taip nukreipsite dėmesį nuo liemens. „Obuoliui“ geriausiai tinka kokono stiliaus bei A raidės silueto paltai, paslepiantys platų liemenį.


* „Petite“. Petite prancūziškai reiškia „mažytė“. Jei esate smulki ir nedidelio ūgio, žemesnė nei 160 cm, rinkitės tokios medžiagos paltą, kad jis apsivilkus neatrodytų gerokai per didelis. Smulkioms moterims labiausiai tiks trumpi paltai su dviem sagų eilėmis bei trumpos odinės striukės su kailiu. Parinkus tinkamą dydį, smulkesnio kūno tipui tinka ir klasikiniai vilnoniai bei odiniai paltai, tik svarbu, kad jie būtų neilgi. Geriausiai smulkioms moterims dera puspalčiai, dengiantys klubus. Venkite paltų iki kelių, nes jie vizualiai trumpina kojas.


* Kvadratas. Jūsų krūtinė ir klubai yra panašios apimties, tačiau liemuo nėra aiškiai išreikštas. Jei esate ganėtinai aukšta, jums tiks faktiškai bet kokio ilgio paltai. Rinkitės kokono tipo, ilgus odinius paltus su ryškiais raštais, taip pat įdomių tekstūrų paltus. Eksperimentuokite su dekoratyviais užtrauktukais, diržais, sagomis, kišenėmis, apykaklėmis.


Tinkama priežiūra – ilgas dėvėjimas


Žinodami, kaip prižiūrėti ir valyti paltą, išlaikysite geriausią jo išvaizdą ilgus metus. Pirmiausia – tai jokia naujiena – paltą derėtų reguliariai valyti. Tačiau kartais, norėdami sutaupyti, imamės valyti namų sąlygomis. Šis būdas tinka, jei jį gamintojas nurodo etikėje, – tuomet reikėtų tiesiog vadovautis instrukcijomis. Bet skalbti paltą patiems (nebent paltas – medvilninis ar sintetinis) – gana rizikinga, nes parinkus netinkamą skalbimo būdą jis gali išblukti, apsivelti, susitraukti, susigadinti jo pamušalas ir t. t.

REKLAMA


Taigi patariama kiekvieną sezoną nunešti jį į valyklą, kur drabužiu bus pasirūpinta profesionaliai. Juk dažnai paltams tinka tik sausas valymas, tad namų sąlygomis to nelabai galime padaryti. Tačiau namų sąlygomis galite paltą valyti specialiu tam skirtu šepečiu bei pūkų rinkikliu. Tai padės palaikyti palto audinio tekstūros išvaizdą ir pašalins stambesnius nešvarumus bei visokius „svetimkūnius“.


Jei pastebite ant palto dėmių, būkite ypač atsargūs bandydami jas valyti, nes galite išblukinti ar kitaip sugadinti audinį. Jei paltą sutepėte ką tik, stenkitės nešvarumus pašalinti tuojau pat servetėle, jiems nespėjus įsigerti. Švelniai nuimkite juos nuo audinio, tik jokiu būdu netrinkite. Jei nešvarumai įsigeria, pabandykite dėmę išvalyti specialiomis rūbų dėmėms šalinti skirtomis priemonėmis, tačiau būkite atsargūs ir pirmiausia išbandykite priemonę mažiau matomoje vietoje – jei jūsų pasirinkta priemonė audinio neblukina, puiku. Jei vis dėlto pastebite audinio pokyčių, verčiau neškite paltą į valyklą.


Taip pat patariama kvepintis ar kosmetikos priemones (dezodorantą, plaukų priežiūros priemones ir t. t.) purkšti prieš apsivelkant paltą. Antraip minėtos priemonės gali ant jo palikti pėdsakų. Norėdami išvengti greito apykaklės susitepimo (tai lemia makiažo priemonės, prakaitas, odos riebalai), dažniau ant kaklo ryšėkite šalį ar skarą. Jei jūsų paltas šviesus, venkite ant peties nešioti sunkias ar galinčias dažyti rankines. Jeigu paltas sušlampa, palikite jį natūraliai išdžiūti. Lyginti paltą, jei tokia galimybė nurodyta gamintojo, geriausia visuomet pakabintą vertikaliai garų lygintuvu. Jei neturite garų lygintuvo, galima lyginti paltą įprastu lygintuvu uždengus sudrėkintu audiniu.


Tiek dėvimą, tiek nedėvimą paltą spintoje patariama kabinti ant paminkštintų arba medinių pakabų, kurių kraštai paplatinti, – taip rūbas išlaikys geriausią formą. Jei norite apsaugoti savo vilnonį ar kailinį drabužį nuo kenkėjų, ypač kandžių, paltą laikykite užsegamoje plastikinėje, tačiau geriausia – medvilninėje ar lininėje įmautėje, o į spintą padėkite specialią kandžius atbaidančią priemonę.


Daugiau įdomių ir aktualių straipsnių rasite žurnale „Savaitė“. Jį galite gauti tiesiai į savo namus – užsiprenumeravę arba skaityti elektroninę žurnalo versiją.








  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 17 (2024)

    Savaitė - Nr.: 17 (2024)