Konservuojame daržovių derlių

Konservuojame daržovių derlių


Daugelis daržą puoselėjančiųjų jau džiaugiasi gausiu mėgstamų daržovių derliumi. Cukinijos, pomidorai, baklažanai, agurkai, paprikos, šparaginės pupelės – ko tik neprisiauginome! Tad puikus metas pasiruošti daržovių atsargų žiemai. Tiesa, kartais ištinka ir nesėkmių: tai dangteliai nušoka, tai daržovės neišlaiko tekstūros, tai pelėsis stiklainiuose įsitaiso. O kartais… tiesiog būna neskanu. Kaip viso to išvengti?


Viktorija PETKEVIČIŪTĖ


Rinkitės tik geros kokybės daržoves


Niekuomet konservuoti nenaudokite pažeistų, suvytusių, pradėjusių gesti ar ilgai stovėjusių maisto produktų. Juk ir šaukštas deguto medaus statinę pagadina.


Rinkitės tik šviežias, išvaizdžias, panašaus dydžio, vienodai sunokusias, spalvingas daržoves, kurios keltų apetitą. Tiesa, daržovių mišrainėms ar pagardams tiks ir prastesnės išvaizdos produktai – mišrainėse jie pasislėps, o apgedusias jų dalis galėsite pašalinti. Tačiau jei konservuosite nesmulkintas daržoves, jos turi būti puikios būklės.

REKLAMA


Prieš dėdami į stiklainius daržoves kruopščiai nuplaukite ir nudžiovinkite. Neapsikraukite ir vienu kartu ruoškite tik tokį produktų kiekį, kurį pajėgsite apdoroti per 2–3 valandas. Antraip gali tekti skubėti. Tuomet procesas kels tik stresą, o tokiomis aplinkybėmis neišvengsite klaidų.


Švara – svarbiausia


Konservuodami visada dirbkite mūvėdami buitines pirštines, naudokite švarius peilius bei šaukštus, geriausia – medinius. Plaudami stiklainius naudokite naują indų plovimo kempinėlę. Tai verta daryti todėl, kad jau naudojamose kempinėse kaupiasi bakterijos ir riebalų likučiai, kurių stiklainiuose užsilikti negali.


Taip pat svarbu konservams naudoti nepažeistus stiklainius bei dangtelius – juose neturėtų būti nei skilimų, nei įbrėžimų. Stiklainius reikia kruopščiai išplauti soda arba paprastu indų plovikliu, ypač dėmesingai išvalant jų kaklelius. Ant indų paviršių neturėtų likti nė menkiausio nešvarumo – taip bakterijos neturės kur prisitvirtinti.

REKLAMA


Stiklainius reikia ir sterilizuoti. Šiandien kai kurie namuose turi indaploves su sterilizavimo funkcija, tad šis būdas paprasčiausias. Jei tokio įrenginio neturite, pasinaudokite kitu senu geru metodu. Išplautus stiklainius kakleliu į apačią sudėkite ant švariu rankšluosčiu išklotos skardos. Skardą su stiklainiais apie pusvalandį šildykite iki 100 °C įkaitintoje orkaitėje. Į sterilizuotus ir jau kiek atvėsusius stiklainius reikės sutalpinti produkciją.


Stiklainių dangteliai taip pat turi būti kuo švaresni ir sterilesni. Jei jie metaliniai, užpilkite juos verdančiu vandeniu, palaukite keletą minučių, perplaukite sodos tirpalu, tuomet dėmesingai išskalaukite ir išdžiovinkite.


Marinatui svarbios proporcijos


Konservuotų daržovių skonį didele dalimi lemia marinatas ir naudojami prieskoniai. Kad marinatas būtų skanus ir pagerintų jūsų daržo gėrybių skonį, reikia atsižvelgti į tam tikras proporcijas. Jis turėtų būti nei per saldus, nei per sūrus, nei per rūgštus, tad verta vadovautis tiksliomis recepto, pagal kurį gaminate, nuorodomis.


Jeigu norite pasiruošti sveikesnį marinatą, vietoj baltojo rafinuoto cukraus galite rinktis ir rudąjį nerafinuotą arba pasaldinti marinatą medumi. Dar vienas ir bene svarbiausias konservavimo komponentas – actas. Nors daugelis įpratę naudoti jį tradicinį, galima ir paeksperimentuoti naudojant obuolių ar net ryžių actą, kurie išsiskiria salstelėjusiu, ryškesniu skoniu, suteikiančiu daržovių konservams saldaus rūgštumo.



Derinkite prieskonius


Konservuodami neapsiribokite vien druska, pipirais ir actu. Naudokite ir įvairiausias prieskonius ar žoleles, kurių galima išbandyti įvairius derinius. Ir čia kalbame ne vien apie seniai klasika tapusius krapus, serbentų ar laurų lapus. Ruošiamoms daržovėms gaivumo suteiks mėtos, čiobreliai, išskirtinesnio skonio – gvazdikėliai, kalendros, rozmarinai ir pan. Jeigu mėgstate aštriau, į stiklainį galite įmesti ir česnakų, aitriųjų ar Chalapos paprikų. Verta išbandyti ir garstyčias, imbierus, ciberžoles.


Be to, kiekvienas, mėgstantis sukiotis virtuvėje ir turintis nemenką konservavimo patirtį, patikins, kad ruošiant konservus verta rinktis ne kokią nors ypatingą, bet pačią paprasčiausią rupią akmens druską. Ji pasižymi puikiomis konservuojamosiomis savybėmis, nes yra be jokių priedų. Su joduota ar kitokia druska konservuojami produktai gali tiesiog nesilaikyti.


Suvartokite per sezoną


Paruoštus daržovių konservus apie 10 parų laikykite kambario temperatūroje. Jei per šį laiką stiklainių dangteliai neišsipučia ir neatsidaro, neatsiranda pelėsio, konservus perkelkite į žiemojimo vietą. Kai kurios maistinės medžiagos ir vitaminai, esantys daržovėse, veikiami temperatūros, saulės spindulių bei deguonies, greitai skaidosi. Todėl stiklainius su konservais laikykite pritemdytoje, vėsioje, sausoje vietoje. Hermetiškai uždarytus, tinkamai paruoštus konservus patariama laikyti 5–10 °C temperatūroje. Specialistų teigimu, konservuotas daržoves įprastai galima saugoti ir vartoti iki metų. Tad geriausia kiekvienos partijos konservus pažymėti lapeliu su konservavimo data. Taip vėliau žinosite, kad produktas dar tikrai tinkamas vartoti.

REKLAMA


Jei atšoko dangteliai


Laikomų konservų dangteliai kartais išsipučia arba atšoka. Šį reiškinį maisto technologai vadina bombažu. Jis gali nutikti dėl kelių priežasčių, pavyzdžiui, kai kaitinami perpildyti stiklainiai arba kai laikomi konservai peršąla. Dangteliai gali pakilti ir dėl rūdijimo proceso. Mažiau rūdija dangteliai tų konservų, kuriuose daugiau cukraus ir riebalų. Taip pat bombažą sukelia mikrobiologinės priežastys, kai į stiklainius konservuoti sudedama nepakankamai švari žaliava, produkcija kaitinama trumpiau, nei reikia, ar nesandariai uždaromi stiklainiai. Specialistai įspėja, kad visais šiais atvejais valgyti konservų negalima.


Daugiau įdomių ir aktualių straipsnių rasite žurnale „Savaitė“. Jį galite gauti tiesiai į savo namus – užsiprenumeravę arba skaityti elektroninę žurnalo versiją.







  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 17 (2024)

    Savaitė - Nr.: 17 (2024)