J. Bidenas žvelgia į ateitį: nori skirti trilijonus dolerių JAV infrastruktūros modernizacijai

J. Bidenas žvelgia į ateitį: nori skirti trilijonus dolerių JAV infrastruktūros modernizacijai


JAV prezidentas Joe Bidenas ragino palaikyti savo didžiulį infrastruktūros modernizavimo paketą, kuris esą sukurti „Amerikos amžių“.


„Turime galvoti apie didesnius dalykus, veikti ryžtingiau ir atstatyti geriau“, – kalboje Ilinojaus valstijoje sakė J. Bidenas.


Turėdamas omenyje Ronaldo Reagano žymųjį 1984-ųjų pažadą, kad stipri ekonomika atnešė „rytą į Ameriką“, J. Bidenas tvirtino, kad jo planas sukurs „Amerikos amžių“.


Po rinkimuose svarbias valstijas važinėjantis ir savo planą pristatantis prezidentas skatino palaikyti du šiuo metu Kongrese svarstomus paketus.


Pirmasis, kurio dydis siekia 1 trln. dolerių, gali sulaukti abiejų partijų parlamentarų palaikymo. Juo būtų finansuojamas kelių ir tiltų remontas, sveikatai žalingų švino vamzdžių pašalinimas iš vandens tiekimo sistemos bei didelės spartos interneto plėtra.


Antrąjį, potencialiai kur kas didesnį paketą, sudaro lėšos švietimui, vaikų priežiūrai ir kitoms sritims, kurias J. Bidenas vadina „žmonių infrastruktūra“. Šio paketo respublikonai nepalaiko, tačiau, jei išlaikytų vienybę, demokratai galėtų jį priimti pasinaudoję parlamentinėmis procedūromis.

REKLAMA


J. Bidenas teigė, kad pirmasis paketas bus įgyvendintas. Sėkmė šioje srityje būtų didelė pergalė J. Bidenui, nes abi JAV didžiosios partijos itin retai sutaria dėl ko nors.


Vadinamoji „kietoji infrastruktūra“ padėtų pamatus „stipriai, tvirtai, tvariai ir konkurencingai ekonomikai“, tikino JAV prezidentas.


Tiesa, jis pabrėžė, kad ambicingas demokratų parengtas antrasis paketas yra reikalingas, nes labiau išsilavinusi tauta yra būtina „iš tikrųjų norint laimėti XXI a. ir dar kartą lyderiauti pasaulyje“.


„Turime investuoti į savo žmones“, – sakė jis, detalizuodamas planus gyventojams suteikti visuotinį nemokamą priešmokyklinį ugdymą ir du metus nemokamo bendruomenės koledžo po mokyklos. Taigi, iš viso valstybės finansuojamo švietimo trukmė prasitęstų nuo 12 iki 14 metų.


„Kas nors mano, kad XXI amžiuje, kuomet vyksta tokie technologijų ir viso kito pokyčiai, 12 mokymosi metų pakanka? Bet kuri šalis, kuri geriau mokys nei mes, geriau ir konkuruos nei mes“, – aiškino J. Bidenas.







  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 11 (2024)

    Savaitė - Nr.: 11 (2024)