Naujasis JAV prezidentas J. Bidenas pasirašė pluoštą įsakų: kas keisis?

Naujasis JAV prezidentas J. Bidenas pasirašė pluoštą įsakų: kas keisis?


JAV prezidentas Joe Bidenas vos pradėjęs eiti savo pareigas pasirašė pluoštą vykdomųjų įsakų, tarp kurių – sprendimas vėl prisijungti prie Paryžiaus klimato susitarimo ir reikalavimas dėvėti kaukes visuose federaliniuose pastatuose.


Tarp įsakų taip pat buvo sprendimai išlaikyti Jungtines Valstijas Pasaulio sveikatos organizacijoje (PSO), nutraukti draudimą atvykti į JAV gyventojams iš musulmoniškų šalių, stiprinti aplinkos apsaugą ir kovą su COVID-19.


J. Bidenas taip pat nutraukė sienos tarp JAV ir Meksikos statybą bei sustiprino mažumų įvairovę ir lygybę federalinėje JAV valdžioje.


Šiais įsakais siekta atšaukti Donaldo Trumpo priimtus sprendimus ir nustatyti aiškų J. Bideno administracijos politikos kelią, praėjus vos kelioms valandoms po jo inauguracijos.


„Kai kurie iš dalykų, kuriuos mes darysime, bus labai drąsūs. Kovosime su klimato kaita taip, kaip dar nekovojome“, – apie prisijungimą prie Paryžiaus klimato kaitos susitarimo, kurią 2016 m. pasirašė beveik visos pasaulio šalyse, siekdamos apriboti visuotinį atšilimą.

REKLAMA



Pasak naujojo prezidento, jo veiksmai dėl COVID-19 pandemijos, pasiglemžusios 400 tūkst. amerikiečių gyvybių, gali pakeisti krizės eigą.


Užsienio lyderiai greitai pasveikino J. Bideną dėl sprendimo sugrįžti prie Paryžiaus klimato susitarimo, prie kurio JAV prisijungė vadovaujant prezidentui Barackui Obamai ir tuometiniam viceprezidentui J. Bidenui.


„Sveiki sugrįžę. Esame kartu. Būsime stipresni, kad įveiktume mūsų laikų iššūkius. Stipresni, kad pastatytume savo ateitį. Stipresnį, kad apsaugotume planetą“, – sakė Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas.


Jungtinių Tautų (JT) generalinis sekretorius Antonio Guterresas taip pat pasveikino šį sprendimą, teigdamas, kad tai yra didelis žingsnis JAV – vienai didžiausių pasaulyje teršėjų pasaulyje.


„Tačiau mūsų dar laukia ilgas kelias. Laukiame Jungtinių Valstijų lyderystės spartinant pastangas pasiekti nulinį“ taršos emisijų lygį, teigė A. Guterresas, ragindamas imtis ambicingų tikslų 2030-iesiems ir daugiau finansavimo kovai su klimato kaita.


J. Bideno deleguotas kovos su klimato kaita įgaliotinis Johnas Kerry'is prezidento sprendimą vadino „JAV patikimumo ir įsipareigojimo įrodymu, nustatančiu lyderystės klimato srityje grindis, o ne lubas“.


Meksika sveikina J. Bideno sprendimą nutraukti sienos statybas


Meksika trečiadienį pasveikino JAV prezidento Joe Bideno sprendimą nutraukti Donaldo Trumpo pradėtos sienos JAV ir Meksikos pasienyje statybas ir panaikinti kitus su imigracija susijusius ankstesniojo prezidento nutarimus.


„Meksika sveikina sienos statybos nutraukimą, DACA palankią imigracijos iniciatyvą ir kelią dvigubos pilietybės link“, – tviterio paskyroje rašė Meksikos užsienio reikalų ministras Marcelo Ebrardas.

REKLAMA


Trumpinys DACA nurodo Atidėtų veiksmų atvykstančių vaikų atžvilgiu programą, skirtą įteisinti neteisėtai vaikystėje atvykusių jaunuolių imigracijos statusą, kurį D. Trumpas mėgino panaikinti.


Vienas pirmųjų J. Bideno darbų po trečiadienį įvykusios inauguracijos buvo įsako, atšaukiančio sienos JAV ir Meksikos pasienyje statybas, paskelbimas.


Meksikos prezidentas Andresas Manuelis Lopezas Obradoras buvo vienas paskutiniųjų J. Bideną su pergale rinkimuose pasveikinusių aukšto rango lyderių. Jis tvirtino norėjęs palaukti, kol bus išspręsti teisiniai ginčai, D. Trumpui bandžius panaikinti rinkimų rezultatus.


Santykiai tarp kaimynių buvo taip pat įtempti ir po to, kai JAV buvusį Meksikos gynybos ministrą apkaltino ryšiais su karteliais.


Trečiadienį A. M. Lopezas Obradoras palinkėjo J. Bidenui sėkmės inauguracijos iškilmėse ir teigė, kad pritaria jo iškeltiems politikos prioritetams, įskaitant migracijos klausimus.


J. Bidenas teigia, kad D. Trumpas jam parašė „labai kilnų laišką“


JAV prezidentas Joe Bidenas teigia, kad buvęs prezidentas Donaldas Trumpas laikėsi tradicijos ir Ovaliniame kabinete jam paliko „labai kilnų“ laišką.


„Prezidentas parašė labai kilnų laišką“, – žurnalistams Baltuosiuose rūmuose sakė J. Bidenas.


„Laiškas yra privatus, todėl nekalbėsiu apie jį, kol nepasikalbėsiu su juo (D. Trumpu)“, – teigė naujasis JAV prezidentas.


Iki trečiadienio nebuvo aišku, ar D. Trumpas laikysis tradicijos ir paliks laišką savo įpėdiniui, nes buvęs prezidentas pasirinko praleisti J. Bideno inauguracijos ceremoniją bei oficialiai jo taip ir nepasveikino su pergale rinkimuose.







  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 11 (2024)

    Savaitė - Nr.: 11 (2024)