Lenkijos premjeras gina ES biudžeto veto: jis nukreiptas prieš „Europos oligarchiją“

Lenkijos premjeras gina ES biudžeto veto: jis nukreiptas prieš „Europos oligarchiją“


Lenkijos premjeras Mateuszas Morawieckis trečiadienį gynė Lenkijos sprendimą vetuoti ES biudžeto priėmimą bei ekonomikos atsigavimo po koronaviruso planą ir perspėjo, kad Briuselio bandymas susieti ES valstybėms narėms skiriamą finansavimą su teisės viršenybės principo laikymusi lems bloko žlugimą.


„ES su Europos oligarchija, baudžiančia silpnesnes valstybes nares, nėra ta pati ES, į kurią įstojome, tai ES be ateities“, – ES viršūnių susitikimo išvakarėse parlamente sakė M. Morawieckis.


„Sakome „taip“ Europos Sąjungai, tačiau nepritariame, kad mus baustų lyg vaikus, nepritariame mechanizmams, pagal kuriuos su Lenkija elgiamasi ne taip, kaip su kitomis valstybėmis“, – teigė jis.


„Tai nepriklausomumo problema“, – sakė premjeras ir pareiškė, kad finansavimo susiejimas su teisės viršenybės principo laikymusi gali „privesti prie ES žlugimo“.


„Šiandien šis instrumentas nukreiptas prieš mus, Vengriją, gal ir Slovėniją, ar kurią kitą šalį Vidurio Europoje. Po kelių, galbūt dvejų, galbūt trejų metų, priemonės gali būti nukreiptos prieš bet kurią kitą valstybę“, – tvirtino M. Morawieckis.

REKLAMA


„Tai lūžio taškas ES istorijoje. Sprendimų darymas, remiantis savavališkomis reguliavimo nuostatomis, gali privesti prie žlugimo“, – sakė jis.


Vengrija ir Lenkija pirmadienį blokavo 1,8 trilijono eurų dydžio biudžeto priėmimą ir ekonomikos atsigavimo po koronaviruso planą dėl siūlymo susieti ES valstybėms narėms skiriamą finansavimą su teisės viršenybės principo laikymusi.


EP teigia nenusileisiantis ginče dėl ES biudžeto

Europos Parlamentas (EP) teigia nenusileisiantis Vengrijai ir Lenkijai ginče dėl ilgalaikio ES biudžeto, abiem valstybėms nusprendus jį blokuoti dėl sąsajos tarp lėšų išmokėjimo ir teisės viršenybės principo laikymosi.


„Iš mūsų pusės daugiau nuolaidų nebus“, – teigiama trečiadienį paskelbtame institucijos pranešime, tądien įvykus EP politinių grupių lyderių susitikimui.


Prieš ketvirtadienį įvyksiantį virtualų ES lyderių susitikimą jie paragino valstybes nares „pritarti paketui ir kuo greičiau pradėti ratifikavimo procesą.“

REKLAMA


Prancūzija teigia, kad ES biudžetą priimti gali ir be oponentų dalyvavimo


ES svarsto „galimus praktinius sprendimus“, leisiančius išeiti iš aklavietės dėl bloko biudžeto ir ekonomikos atsigavimo po koronaviruso plano. Gali tekti biudžetą priimti ir be oponentų Vengrijos, Lenkijos bei Slovėnijos, trečiadienį teigė Prancūzijos Europos reikalų ministras Clement Beaune'as.


„Vokietijai pirmininkaujant ES, ieškome praktinių sprendimų“, – senatoriams Paryžiuje sakė jis. Kraštutiniu atveju svarstysime, kaip sprendimus priimti be valstybių, blokuojančių planą, dalyvavimo, teigė ministras.


Vengrija ir Lenkija blokavo 1,8 trilijono eurų dydžio biudžeto priėmimą ir ekonomikos atsigavimo po koronaviruso planą dėl siūlymo susieti ES valstybėms narėms skiriamą finansavimą su teisės viršenybės principo laikymusi.


Šios šalys tvirtina, kad tai esą leistų ES institucijoms savavališkai nuspręsti, ar valstybės laikosi tokio principo.


C. Beaune'as teigė, kad ES pareigūnai svarstys galimybę „tikslinti“ teisės viršenybės principo laikymosi reikalavimą, tačiau pats reikalavimas „tikrai nebus kvestionuojamas, nes rizikuojame savo vertybėmis ir Europos projektu“.


„Kelios vyriausybės, nenorinčios judėti pirmyn, negali įkaitu laikyti visos Europos, tai neatitinka mūsų politinio projekto pagrindų“, – perspėjo ministras.







  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 17 (2024)

    Savaitė - Nr.: 17 (2024)