Dar kartą mirčių rekordą užfiksavusios JAV prezidentas D. Trumpas: COVID-19 pikas jau praėjo

Dar kartą mirčių rekordą užfiksavusios JAV prezidentas D. Trumpas: COVID-19 pikas jau praėjo


JAV prezidentas Donaldas Trumpas pažadėjo ketvirtadienį pristatyti planus, kaip bus atveriama šalies ekonomika. Jis pareiškė, kad užsikrėtimo COVID-19 atvejų pikas JAV jau praėjo, nors per pastarąją parą šalyje buvo užregistruotas rekordinis mirčių nuo šios ligos skaičius.


JAV nuo COVID-19 per pastarąsias 24 val. mirė beveik 2 600 žmonių. Bendras aukų skaičius šalyje siekia daugiau nei 28 tūkst., o užsikrėtusių skaičius – daugiau nei 640 tūkst.


Tačiau D. Trumpas žurnalistams sakė, kad agresyvi kovos prieš virusą strategija veikia, ir „duomenys rodo, kad šalyje COVID-19 susirgimų pikas jau praėjo“. Prezidentas pažadėjo paskelbti gaires dėl kai kurių šalies regionų gyvenimo atnaujinimo. Jis teigė, kad mažiau paveiktos valstijos apribojimus galėtų lengvinti dar iki gegužės 1 d.


JT vadovas: į normalų gyvenimą galėsime grįžti tik atsiradus vakcinai


Panašu, kad vakcina nuo COVID-19 yra vienintelis dalykas, galintis sugrąžinti mus į įprastą gyvenimą, trečiadienį teigė Jungtinių Tautų (JT) generalinis sekretorius Antonio Guterresas. Jis viliasi, kad vakcina nuo koronaviruso atsiras dar prieš baigiantis šiems metams.

REKLAMA


„Saugi ir efektyvi vakcina gali būti vienintelė priemonė, pasauliui sugrąžinsianti normalaus gyvenimo jausmą, ji išgelbės milijonus gyvybių ir padės sutaupyti nesuskaičiuojamai daug trilijonų dolerių“, – A. Guterresas sakė vaizdo konferencijos, kurioje dalyvavo ir maždaug penkiasdešimties JT priklausančių Afrikos šalių atstovai, metu.


Jis paragino paspartinti vakcinos kūrimo procesą, kad ši būtų kuo greičiau pasiekiama visoms šalims. Tai, pasak JT generalinio sekretoriaus, atneš universalią naudą ir leis kontroliuoti pandemiją.


„Privalome dėti plataus užmojo pastangas, kad užtikrintume, jog suinteresuotos šalys taikys suderintą, integruotą, svertinį metodą. Tokiu būdu vakcinos tyrimai būtų atliekami didžiausiu įmanomu greičiu ir mastu, būtent to reikia, kad visoms šalims ji būtų prieinama iki 2020 m. pabaigos“, – tvirtino jis.


Kovo 25 d. A. Guterresas paragino kuo greičiau surinkti 2 mlrd. dolerių dydžio JT humanitarinės kovos su COVID-19 paramos fondą. Trečiadienį generalinis sekretorius teigė, kad kol kas pavyko surinkti maždaug 20 proc. reikiamos sumos.

REKLAMA


J. Stoltenbergas: NATO turi apsaugoti strategiškai svarbias įmones


Priešiškos valstybės gali pasinaudoti koronaviruso pandemijos sukelta ekonomine krize ir įsigyti kontrolinius strategiškai svarbių įmonių akcijų paketus NATO valstybėse narėse, perspėjo NATO generalinis sekretorius Jensas Stoltenbergas.


„Šios pandemijos geopolitinis poveikis gali būti reikšmingas“, – po virtualaus NATO šalių gynybos ministrų susitikimo, kuriame aptartas koronaviruso poveikis, sakė J. Stoltenbergas.


„Kai kas gali bandyti pasinaudoti ekonominiu nuosmukiu kaip proga investuoti į mūsų kritines industrijas ir infrastruktūrą, o tai gali paveikti ilgalaikį mūsų saugumą ir galimybes susidoroti su kita krize, kai ši prasidės“, – teigė NATO vadovas.


Nors J. Stoltenbergas neminėjo priešiškų valstybių, manoma, kad jo žodžiai skirti Kinijai, kuri pastaruoju metu perka Europos uostų ir telekomunikacijų bendrovių akcijas.


Jo teigimu, ministrai „pabrėžė kritinių industrijų ir infrastruktūros svarbą“ ir pažymėjo, kad patikimos telekomunikacijų yra būtinos krizės metu.


J. Stoltenbergas taip pat pabrėžė būtinybę kovoti su dezinformacija, kuria siekiama suskaldyti Aljansą.


„Geriausias atsakas dezinformacijai ir propagandai yra laisva ir nepriklausoma žiniasklaida, žurnalistų darbas“, – teigė J. Stoltenbergas.


Jis taip pat pridūrė, kad, nors NATO jau dabar padeda valstybėms narėms kovoti su pandemija, pavyzdžiui, skraidindama medicininę įrangą, Aljansas „iki kitos krizės“ gali išmokti, kaip dar geriau integruoti savo pajėgumus į civilinę sistemą.



Paklaustas apie JAV sprendimą sustabdyti finansavimą Pasaulio sveikatos organizacijai (PSO), jis atsisakė kritikuoti Vašingtoną.


„NATO nėra tos organizacijos narė“, – teigė J. Stoltenbergas, tačiau pripažino, kad NATO naudojasi PSO gairėmis misijose ir operacijose.


„Tikiu tarptautinio bendradarbiavimo ir skaidrumo svarba“, – tikino jis.








  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 13 (2024)

    Savaitė - Nr.: 13 (2024)





Daugiau >>