A. Baerbock: Ukraina negali tapti NATO nare karo įkarštyje

A. Baerbock: Ukraina negali tapti NATO nare karo įkarštyje


Diskusijoje dėl Ukrainos siekio greitai tapti NATO nare Vokietijos užsienio reikalų ministrė Annalena Baerbock nubrėžė aiškias ribas. Aljansas laikosi „atvirų durų politikos“, sakė ji ketvirtadienį NATO užsienio reikalų ministrų susitikime Osle. Tačiau esą yra aišku, „kad karo įkarštyje negalime kalbėti apie naują narystę“.


Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis ragina Aljanso šalis liepą Vilniuje vyksiančiame NATO viršūnių susitikime atverti kelią Ukrainai į šią organizaciją. Nuo balandžio NATO narė yra Suomija. Narystės taip pat siekia Švedija.


V. Zelenskis argumentuoja, kad šiuo metu vargu ar kas daugiau nei Ukrainos kariai prisideda prie euroatlantinio saugumo. Nei Ukrainoje, nei Europoje, nei kitose NATO šalyse dauguma gyventojų nesupras, jei Kyjivas Lietuvoje negaus „pelnyto kvietimo“, sakė jis balandį.


Agentūros dpa informacija, tokios Aljanso narės, kaip JAV ir Vokietija, už uždarų durų aiškiai pareiškė, kad kol kas nenori duoti pažadų, kurie smarkiai skirtųsi nuo 2008 m. NATO deklaracijos. Šioje deklaracijoje tuometiniai valstybių ir vyriausybių vadovai susitarė, kad Ukraina ir Gruzija turėtų prisijungti prie NATO, tačiau neįvardijo konkretaus tvarkaraščio.


ELTA inf.







  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 11 (2024)

    Savaitė - Nr.: 11 (2024)