JAV su nerimu stebi Irano pažangą branduolinės programos srityje

JAV su nerimu stebi Irano pažangą branduolinės programos srityje


Jungtinės Valstijos su nerimu reagavo į Irano pareiškimą, kad šalis Fordo branduoliniame komplekse pradėjo gaminti iki 60 proc. prisodrintą uraną.


Nacionalinės saugumo tarybos atstovas Johnas Kirby‘is antradienį sakė, kad JAV su „dideliu susirūpinimu“ stebi Teherano pažangą branduolinės programos, o taip pat balistinių raketų srityje.


„Mes neleisime Iranui pasiekti branduolinio ginklo pajėgumų, - pabrėžė J. Kirby‘is. – Užtikrinsime, kad prezidentas (Joe Bidenas) turėtų visas galimybes“.


Irano naujienų agentūra „Isna“ prieš tai pranešė, kad šalis už 180 km į pietus nuo Teherano esančioje Fordo gamykloje pradėjo gaminti iki 60 proc. prisodrintą uraną. 2015 metais su Iranu pasirašyta tarptautinė sutartis numato urano sodrinimo apribojimą iki 3,67 proc. Atominei bombai pasigaminti reikia iki 90 proc. prisodrinto urano.


Branduolinis susitarimas turėjo apriboti Irano branduolinę programą ir užtikrinti, kad šalis nekurs branduolinės bombos. Dėl to susiderėjo JAV, Kinija, Rusija, Vokietija, Prancūzija, Didžioji Britanija ir Iranas.


Tačiau 2018 metais, kai JAV prezidentas buvo Donaldas Trumpas, Vašingtonas vienašališkai pasitraukė iš susitarimo ir įvedė naujas sankcijas Teheranui. Tada ir Iranas laipsniškai atsisakė sutartyje numatytų savo įsipareigojimų. Pokalbiai dėl sutarties atnaujinimo jau kelis mėnesius įstrigę.







  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 17 (2024)

    Savaitė - Nr.: 17 (2024)