JAV nukovė vieną ieškomiausių teroristų pasaulyje – rugsėjo 11-osios išpuolį sumaniusį „Al Qaedos“ vadovą

JAV nukovė vieną ieškomiausių teroristų pasaulyje – rugsėjo 11-osios išpuolį sumaniusį „Al Qaedos“ vadovą


Prezidentas Joe Bidenas pirmadienį paskelbė, kad per bepiločio lėktuvo smūgį Kabule JAV nukovė „Al Qaedos“ vadovą Aymaną Al Zawahiri, vieną ieškomiausių pasaulyje teroristų ir 2001 m. rugsėjo 11 d. išpuolių sumanytoją.


Per niūrų televizijos kreipimąsi J. Bidenas sakė davęs galutinį sutikimą didelio tikslumo smūgiui, kuris savaitgalį Afganistano sostinėje buvo sėkmingai nukreiptas į A. Al Zawahiri. „Teisingumas įvykdytas ir šio teroristų lyderio nebėra“, – sakė J. Bidenas ir pridūrė, jog tikisi, kad A. Al Zawahiri žūtis atneš ramybę 3000 žmonių, žuvusių Jungtinėse Valstijose rugsėjo 11 d., šeimoms.


Vienas aukšto rango administracijos pareigūnas sakė, kad A. Al Zawahiri buvo savo namų balkone Kabule, kai į jį buvo nukreiptos dvi „Hellfire“ raketos. Tai įvyko praėjus valandai po saulėtekio liepos 31 d., Afganistane nebuvo jokių JAV karių. "Mums nežinoma, kad jis kada nors būtų palikęs savo prieglobstį. Nustatėme A. Al Zawahiri tapatybę, kai jis ne kartą buvo išėjęs į balkoną, kur galiausiai ir buvo nukautas", - sakė pareigūnas. Pasak jo, prezidentas davė leidimą smogti liepos 25 d., kai izoliavosi sveikdamas nuo COVID-19. J. Bidenas sakė, kad per operaciją civilių aukų nebuvo.

REKLAMA


Tai, kad A. Al Zawahiri gyveno Afganistano sostinėje Kabule, JAV pareigūnas pavadino akivaizdžiu susitarimo, Talibano ir JAV pasirašyto Dohoje 2020 m. ir atvėrusio kelią JAV pasitraukimui iš Afganistano, pažeidimu.


Tai pirmasis žinomas JAV smūgis į „Al Qaedos“ taikinį Afganistane po 2021 m. rugpjūčio 31 d., kai Amerikos pajėgos pasitraukė iš šalies. Po rugsėjo 11-osios išpuolių A. Al Zawahiri, Egipto chirurgas, užaugęs pasiturinčioje šeimoje Kaire ir vėliau tapęs smurtą propaguojančiu radikalu, slapstėsi 20 metų. Jis perėmė vadovavimą „Al Qaedai“, kai 2011 m. Pakistane JAV specialiosios pajėgos nukovė Osamą bin Ladeną, už jo galvą buvo žadamas 25 mln. JAV dolerių atlygis.


Savaitgalį Afganistano vidaus reikalų ministerija paneigė socialinėje žiniasklaidoje pasirodžiusius pranešimus apie bepiločio lėktuvo ataką Kabule ir sakė naujienų agentūrai AFP, kad raketa pataikė į „tuščią namą“ sostinėje, aukų nebuvo. Tačiau anksti antradienį Talibano atstovas Zabihullah Mujahidas tviteryje paskelbė, kad iš oro buvo atakuota rezidencija miesto Šerpūro rajone. "Islamo emyrato saugumo ir žvalgybos agentūros ištyrė incidentą ir savo pirminiuose tyrimuose nustatė, kad ataką įvykdė amerikiečių bepiločiai orlaiviai", - parašė jis tviteryje.

REKLAMA


Ši žinia paskelbta likus mėnesiui iki pirmųjų galutinio JAV karių išvedimo iš Afganistano metinių. Pagal 2020 m. Dohos susitarimą Talibanas pažadėjo neleisti, kad Afganistanas vėl taptų tarptautinio džihadizmo starto aikštele, tačiau ekspertai mano, kad grupuotė niekada nenutraukė ryšių su „Al Qaeda“. JAV žino, kad aukšto rango Talibano pareigūnams buvo žinoma, jog A. Al Zawahiri yra Kabule, sakė J. Bideno pareigūnas.


71 metų A. Al Zawahiri neturėjo stiprios charizmos, padėjusios O. bin Ladenui suburti džihadistus visame pasaulyje, tačiau savo analitinius įgūdžius noriai panaudojo „Al Qaedos“ veiklai. Manoma, kad jis buvo pagrindinis strategas – tikrasis operacijų, įskaitant rugsėjo 11-osios išpuolius, vadovas, taip pat asmeninis O. bin Ladeno gydytojas.


Manoma, kad per tuos metus po JAV įsiveržimo į Afganistaną „Al Qaeda“ nusilpo. Baltųjų rūmų pareigūnas sakė, kad A. Al Zawahiri buvo „vienas iš paskutinių likusių reikšmingų asmenybių“.








  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 17 (2024)

    Savaitė - Nr.: 17 (2024)