Kinija „medžioja“ taivaniečius užsienyje

Kinija „medžioja“ taivaniečius užsienyje


Pekinas spaudžia užsienio šalių vyriausybes deportuoti šimtus Taivano piliečių į Kiniją, teigiama naujoje ataskaitoje, o žmogaus teisių aktyvistai tai vadina „taivaniečių medžiokle“.


2016–2019 metais įvairios šalys Kinijai išdavė daugiau kaip 600 taivaniečių, taip siekiant „sumenkinti Taivano suverenitetą“, antradienį paskelbtoje ataskaitoje teigė teisių gynimo organizacija „Safeguard Defenders“.


Kinija tvirtina, kad demokratinis Taivanas yra jos teritorija, kurią, prireikus, vieną dieną susigrąžins jėga, ir pastaraisiais metais dėjo vis daugiau pastangų diplomatiškai izoliuoti Taivaną.


2009 metais Kinija ir Taivanas susitarė, kad abiejų šalių policija grąžins užsienyje esančius įtariamuosius į atitinkamas jų gyvenamas teritorijas.


Tačiau 2016 metais išrinkus Taivano prezidentę Tsai Ing-wen, Pekinas ėmė vis labiau ignoruoti šį susitarimą, teigiama nevyriausybinės organizacijos ataskaitoje.


Tsai mėginant įtvirtinti salos savitumą, Kinija vis agresyviau reiškia pretenzijas į Taivaną.


„Safeguard Defenders“ ataskaitoje sakoma, kad Pekinas spaudė vyriausybes, įskaitant Filipinus ir Kambodžą, išduoti Kinijai šimtus taivaniečių, daugiausia kaltinamų sukčiavimu telekomunikacijų srityje, nepaisant Taivano vyriausybės ir JT Žmogaus teisių tarybos pastangų užkirsti kelią priverstiniam išdavimui.

REKLAMA


Pasak NVO, Kinijai išduoti asmenys buvo „savavališkai sulaikyti, kankinami, dingę be žinios, o jų prisipažinimai transliuojami per televiziją“.


Ataskaitoje teigiama, kad Ispanijai teko daugiausia žinomų priverstinio išdavimo atvejų – daugiau kaip 200, nors ji yra saistoma Europos žmogaus teisių konvencijos.


2017 metais Ispanijos teismas nusprendė, kad 121 įtariamųjų sukčiavimu grupė iš Kinijos ir Taivano gali būti išduota Kinijai, remdamasis tuo, kad Pekinas plačiai laikosi „vienos Kinijos politikos“, pagal kurią Taivanas diplomatiniu požiūriu laikomas Kinijos dalimi.


Ispanijos vyriausybė pademonstravo „aiškų nepaisymą“ savo įsipareigojimų žmogaus teisių srityje ir „nesupratimą apie žmogaus teisių pažeidimų Kinijoje rimtumą“, teigė „Safeguard Defenders“.


Priešingu kitos Europos šalies teismo sprendimu, Čekijos Aukščiausiasis Teismas pernai atmetė Kinijos prašymą išduoti aštuonis Taivano piliečius, motyvuodamas kankinimų rizika ir prasta Pekino reputacija žmogaus teisių požiūriu.

REKLAMA


Reaguodama į ataskaitą, Taivano vyriausybė trečiadienį pareiškė, kad Kinija „neturi jurisdikcijos“ Taivano piliečių, įtrauktų į baudžiamąsias bylas užsienyje, atžvilgiu. Jie, pasak jos, turėtų būti grąžinti į Taivaną ir ten stoti prieš teismą.


Madride įsikūrusi NVO „Safeguard Defenders" stebi ir remia žmogaus teisių aktyvistus Azijoje.


Vienas iš jos įkūrėjų Peteris Dahlinas 2016 metais buvo deportuotas iš Kinijos po to, kai buvo 23 dienas sulaikytas ir priverstas prisipažinti per televiziją.








  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 17 (2024)

    Savaitė - Nr.: 17 (2024)