A. Merkel apie Baltarusijos krizę: Rusija ten turi įtakos

A. Merkel apie Baltarusijos krizę: Rusija ten turi įtakos


Dėl aštrėjančios migrantų krizės pasienyje su Lenkija Vokietijos kanclerė Angela Merkel paragino Baltarusijos diktatorių Aliaksandrą Lukašenką imtis veiksmų. Jungtinėms Tautoms turi būti sudarytos sąlygos teikti pagalbą vietoje, sakė A. Merkel trečiadienio vakarą per savo Krikščionių demokratų sąjungos (CDU) ir Krikščionių socialinės sąjungos (CSU) frakcijos posėdį Bundestage.


A. Merkel, kuri prieš tai telefonu kalbėjosi su Rusijos prezidentu Vladimiru Putinu, anot susitikimo dalyvių, sakė: „Rusija ten turi įtakos, švelniai tariant“. Į žmones ten esą ir iš žmogiškosios perspektyvos reikia žiūrėti kaip į aukas. Jie, pasak A. Merkel, atvyko į Baltarusiją suvilioti melagingais pažadais. Žmonių kontrabandininkai esą suprato, kad A. Lukašenka gali būt jiems naudingas.


Nuo lapkričio pradžios Vokietijos policija registravo iš viso 1 246 neteisėtai per Baltarusiją atvykusius migrantus. Nuo metų pradžios jų suskaičiuota 9 087. Tai daugiausiai migrantai iš Irako, Sirijos ar Afganistano.


U. von der Leyen: tai ne migrantų krizė, tai hibridinė ataka


Aštrėjant migrantų padėčiai pasienyje su Lenkija, Europos Komisijos pirmininkė Ursula von der Leyen metė sunkius kaltinimus Baltarusijos vadovybei. „Tai ne migrantų krizė, – pareiškė ji trečiadienį po susitikimo su JAV prezidentu Joe Bidenu Baltuosiuose rūmuose Vašingtone. – Mes visiškai pritariame teiginiui, kad tai autoritarinio režimo hibridinė ataka, kuria mėginama destabilizuoti demokratiškas kaimynes. Nepavyks to padaryti. Mes ginsime savo demokratiją“.


U. von der Leyen kalbėjo apie „iššūkį visai Europai“. Komisijos pirmininkė pabrėžė: „Kitos savaitės pradžioje mes labai greitai išplėsime savo sankcijas Baltarusijai“. Komisija esą per krizę glaudžiai bendradarbiauja su Lietuva, Latvija ir Lenkija. Ji teigė kalbėjusi su trijų šalių premjerais ir pasiūliusi tolesnę paramą.







  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 16 (2024)

    Savaitė - Nr.: 16 (2024)