Europos reakcija į migrantų šturmą prie Lenkijos sienos – dar daugiau sankcijų Baltarusijai

Europos reakcija į migrantų šturmą prie Lenkijos sienos – dar daugiau sankcijų Baltarusijai


Europos Komisijos (EK) pirmininkė Ursula von der Leyen, pirmadienio vakarą su Lenkijos, Lietuvos ir Latvijos premjerais aptarusi situaciją Lenkijos ir Baltarusijos pasienyje, pareiškė sieksianti, kad sankcijos Baltarusijai būtų išplėstos.


Oficialiame pareiškime dėl padėties Lenkijos ir Baltarusijos pasienyje EK vadovė nurodė, kad „Baltarusijos institucijos turi suprasti, kad taip ciniškai manipuliuojant migrantais daromas spaudimas Europos Sąjungai nepadės joms pasiekti savo tikslų“.


„Pokalbyje su Lenkijos ministru pirmininku Mateuszu Morawieckiu, Lietuvos ministre pirmininke Ingrida Šimonyte ir Latvijos ministru pirmininku Arturu Krišjaniu Kariniu išreiškiau ES solidarumą, ir mes kartu aptarėme, kokių priemonių ES gali imtis jų pastangoms kovojant su krize paremti“, – sakoma pareiškime.


EK vadovė paragino „valstybes nares galiausiai patvirtinti pratęstas sankcijas, nustatytas Baltarusijos institucijoms, kurios atsakingos už šį hibridinį išpuolį“.



Pasak U. von der Leyen, „pirmininkės pavaduotojas Margaritis Schinas, koordinuojant vyriausiajam įgaliotiniui ir EK pirmininkės pavaduotojui Josephui Borrelliui, artimiausiomis dienomis vyks į pagrindines kilmės ir tranzito šalis, kad užtikrintų, jog jų pačių piliečiai nepakliūtų į Baltarusijos institucijų spendžiamas pinkles.


ES, visų pirma, aiškinsis, kokias sankcijas, įskaitant įtraukimą į juodąjį sąrašą, taikyti trečiųjų šalių oro linijoms, kurios neteisėtai gabena žmones.


Galiausiai Europos Komisija ir JT bei jų specializuotos tarnybos aiškinsis, kaip išvengti humanitarinės krizės ir užtikrinti, kad migrantai, padedant jų nacionalinėms institucijoms, galėtų būti saugiai grąžinami į jų kilmės šalį.“


Pirmadienį į Lenkijos teritoriją iš Baltarusijos mėgino patekti šimtai migrantų. Pasienyje su Baltarusija dislokuotoms Lenkijos pajėgoms pavyko užkirsti tam kelią.

REKLAMA


Migracijos krizė Baltarusijos ir Europos Sąjungos pasienyje prasidėjo šią vasarą, kai prezidentas Aliaksandras Lukašenka paskelbė susilpninsiąs nelegalių migrantų srautų kontrolę dar kartą santykiams su Vakarų šalimis paaštrėjus.


I. Šimonytė su Lenkijos ir Latvijos premjerais aptarė bendrą atsaką į naujas A. Lukašenkos provokacijas pasienyje


Lietuvos premjerė Ingrida Šimonytė pirmadienio vakarą situaciją Europos Sąjungos (ES) ir Baltarusijos pasienyje aptarė su Lenkijos premjeru Mateuszu Morawieckiu ir Latvijos premjeru Krišjaniu Kariniu.


„Tarėmės dėl koordinuoto atsako dėl tarptautinės paramos ir sankcijų Baltarusijos režimui išplėtimo. Šita situacija yra nukreipta prieš ES ir jos tikslas yra manipuliuojant žmonių gyvybėmis ir orumu pasiekti visiškai ciniškų tikslų – sankcijų, kurios buvo nustatytos už Baltarusijos žmonių žmogaus teisių pažeidimus, atšaukimo“, – sakė Lietuvos premjerė.


Pirmadienio vakarą Lietuvos premjerė taip pat kalbėjosi ir su Europos Komisijos prezidente Ursula von der Leyen. Pokalbio metu akcentuota, kad Europos Sąjunga turi reikalauti Baltarusijos bendradarbiavimo su JTO ir tarptautinės organizacijomis bei leisti nelegalių migrantų kilmės valstybių vyriausybėms susigrąžinti savo piliečius.


Lietuvos premjerė pabrėžė, kad šiuo metu padėtis Lietuvos ir Baltarusijos pasienyje yra visiškai kontroliuojama. Pirmadienį premjerė buvo sukvietusi Lietuvos tarnybas aptarti situacijos pasienyje bei jų veiksmus esant situacijos eskalacijai.







  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 13 (2024)

    Savaitė - Nr.: 13 (2024)



Daugiau >>