V.Pranckietis oficialiai traukiasi iš LVŽS: partijoje veikia diktatas

V.Pranckietis oficialiai traukiasi iš LVŽS: partijoje veikia diktatas


Seimo pirmininkas Viktoras Pranckietis patvirtino, kad ketvirtadienį oficialiai traukiasi iš Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS). Po užsitęsusių ginčų su „valstiečių“ lyderiu Ramūnu Karbauskiu prašymą dėl pasitraukimo V.Pranckietis vakare įteiks „valstiečių“ Kauno rajono skyriaus narių susitikimo metu. R.Karbauskis – partijos diktatorius, konstatavo V.Pranckietis.


„Priežasčių nenurodau jokių. Visiems jos yra visiškai aiškios,“ – ketvirtadienį Seime žurnalistams sakė V.Pranckietis.


R.Karbauskis nebegali būti toliau „valstiečių“ lyderiu, sako V.Pranckietis, pridūręs, kad dėl jo diktatūrinio valdymo partijoje nuotaikos sunkios.


„Ir uždaruose balsavimuose yra balsuojama taip, kaip nurodoma,“ – teigė V.Pranckietis.


R.Karbauskis, pasak Seimo vadovo, LVŽS frakcijoje grasino pasitrauksiąs ir taip darė spaudimą frakcijos nariams.


„Tarkim pasakymas frakcijoje „Aš išeisiu, jeigu leisite sudaryti komisiją tyrimui dėl žemės ūkio“. Aš galvoju, gal reikėjo pasakyti, kad tada ir sėkmės. Tai buvo prieš daugiau nei metus,“ – kalbėjo V.Pranckietis.

REKLAMA


Sąsajų su partiečiais, V.Pranckiečio teigimu, jis nenutraukia.


„Nenutraukiu jokių sąsajų. Noriu, kad partija nutrauktų sąsajas su Ramūnu Karbauskiu ir tada aš galėsiu vėl kalbėtis kaip lygiavertis su kitais partijos nariais,“ – pridūrė Seimo pirmininkas, tačiau pabrėžė, kad neskatina kitų bendrapartiečių trauktis. Partija taps demokratiška pasitraukus R.Karbauskiui, pakartojo V.Pranckietis.


Planų stoti į kitą partiją V.Pranckietis sako neturįs, nors pasiūlymų sulaukęs.


„Neturiu kol kas jokių ateities norų susisieti save su kokia nors partija,“ – teigė V.Pranckietis.


Dėl I. Rozovos nuomonės nekeičia


Paaiškėjus, kad V.Pranckietis dar prieš daugiau nei metus turėjo Valstybės saugumo departamento (VSD) pateiktą neįslaptintą informaciją apie parlamentarės Irinos Rozovos ryšius su Rusijos diplomatais, dėl kurių pastaroji negavo leidimo dirbti su įslaptinta informacija, pats V.Pranckietis teigė padaręs viską, kas buvo jo prerogatyvoje.

REKLAMA


„Ne aš tylėjau, o tylėjo tie, kurie dabar kuria kaltinimą. Visa informacija buvo pateikta NSGK, jie viską žinojo. Vieniems rūpėjo, kitiems nerūpėjo, kiti nematė. Dabar ištraukė tiesiog dar vieną kortą,“ – ketvirtadienį argumentus pakartojo Seimo pirmininkas.


Tyrimas dėl I.Rozovos veiklos, pasak V.Pranckiečio, yra labai svarbus.


„Tas Rusijos įtakos tyrimas mūsų politikai ir politikams būtų labai aktualus ir svarbus ir jį galėtų atlikti Specialiosios komisijos teisėmis NSGK, kuris ir inicijuoja šį tyrimą po pusantrų metų,“ – sakė V.Pranckietis.


Tyrimas gali pasisukti mano atsakomybės link, neatmetė tokių galimybių V.Pranckietis.


„Būtų labai juokinga, bet tokių pastangų turbūt bus,“ – pridūrė Seimo vadovas.


Parlamentas nuspręs, ar inicijuoti man atstatydinimą, priminė parlamento pirmininkas.


„Seimo pirmininką renka ir atšaukia Seimas. Tai yra Seimo sprendimas, o ne partinis. Dabar, kada tapsiu nebe partijos nariu, tai manau, kad būsiu daug laisvesnis ir turbūt labiau priimtinas ir kitoms partijoms, nes tada galėsiu laisvai sakyti, kad atstovauju visam Seimui,“ – konstatavo V.Pranckietis.


Įtampa tarp LVŽS pirmininko R.Karbauskio ir V.Pranckiečio atsirado pastarajam nesutinkant savanoriškai pasitraukti iš Seimo pirmininko posto.


R.Karbauskio teigimu, V.Pranckietis turi užleisti poziciją „socialdarbiečiams“, nes taip yra numatyta pasirašytoje valdančiosios koalicijos sutartyje. Pats V.Pranckietis tokį spaudimą vadina šantažu ir asmeninėmis R.Karbauskio ambicijomis. Dėl viešų V.Pranckiečio pasisakymų LVŽS lyderis ir partijos valdyba apskundė V.Pranckietį partijos etikos sargams, kurie Seimo pirmininko elgesyje pažeidimų neįžvelgė.



Vėliau, kilus skandalui dėl I.Rozovos ryšių su Rusijos diplomatais, R.Karbauskis Seimo pirmininką kritikavo neperdavus informacijos Seimo valdybai. Jis taip pat pareiškė viltį, kad balsavimas Seime dėl nepasitikėjimo parlamento vadovu įvyks rugsėjį. Valdančiajai koalicijai, LVŽS lyderio manymu, turėtų pakakti balsų inicijuoti V.Pranckiečio atstatydinimą, tačiau jis neatmetė ir varianto, kad balsavimo dėl nepasitikėjimo Seimo vadovu metu atstatydinimą galėtų palaikyti ir opozicija.


Po užsitęsusio konflikto su R.Karbauskiu V.Pranckietis rugpjūčio 22 d. pareiškė, kad trauksis iš „valstiečių“ gretų savo noru. Tuomet Seimo vadovas patvirtino, kad oficialų pareiškimą trauktis iš partijos pateiks dar iki LVŽS tarybos posėdžio, kuriame planuota spręsti tolesnį jo likimą partijoje.
LVŽS tarybos posėdis vyks penktadienį – rugsėjo 6 d.








  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 18 (2024)

    Savaitė - Nr.: 18 (2024)