Seimo etikos sargai apsisprendė: VSD pranešėjo komisija viršijo įgaliojimus, neteisėtai atskleidė pranešėjo tapatybę

Paulius Peleckis/BNS


Seimo Etikos ir procedūrų komisija (EPK) antradienį konstatavo, kad Valstybės saugumo departamento (VSD) pranešėjo istoriją nagrinėjusi parlamentinė komisija neteisėtai atskleidė Tomo Gailiaus tapatybę. Išvadose taip pat teigiama, kad komisijos pirmininkas Vytautas Bakas tyrimo metu veikė šališkai, o parlamentinė komisija viršijo įgaliojimus.


Komisija pateikė dvi alternatyvias išvadas, kurių vieną rengė Dovilė Šakalienė, Aušrinė Norkienė, Andrius Bagdonas, kitą – Irena Haase.


Visgi, 5 komisijos nariams balsavus už pirmąjį variantą, 4 – už antrąjį, buvo nuspręstą, kad laikinoji parlamentinė komisija padarė procedūrinių pažeidimų.


Praėjusią savaitę EPK dėl galimų procedūrinių pažeidimų parlamentinio tyrimo metu gavo skundą ir iš Prezidentūros. Pasak A. Norkienės, jį pasirašė prezidento vyriausiasis patarėjas Jarekas Niewierowiczius.


Taip pat sulaukta kreipimosi iš Seimo narės Agnės Širinskienės, informavo A. Norkienė. Anot politikės, Mišrios grupės narė prašo įvertinti galimus Seimo statuto pažeidimus, kai parlamentas po pateikimo nepaskyrė pagrindinio komiteto pranešėjo komisijos tyrimo išvadų svarstymui.

REKLAMA


A. Norkienės teigimu, Seimo etikos sargai antradienį apsispręs, ar bus nagrinėjami ir pastarieji skundai.


Ketvirtadienį Seimas po svarstymo pritarė VSD pranešėjo istoriją tyrusios laikinosios komisijos išvadoms.


Prieš savaitę parlamentas VSD pranešėjo komisijos išvadoms pritarė po pateikimo, tačiau netrukus dalis opozicijai priklausančių parlamentarų kreipėsi į Konstitucinį Teismą (KT), prašydami išsiaiškinti, ar parlamentinio tyrimo komisija veikė teisėtai.


Išvadose yra teikiami siūlymai, susiję su atliktu parlamentiniu tyrimu. Seimas raginamas svarstyti dėl Žvalgybos kontrolierių įstatymo pakeitimų, suteikiant ombudsmenui teises ir pareigą atlikti kriminalinę žvalgybą atliekančių institucijų veiklos teisėtumo priežiūrą. Taip pat siūloma stiprinti VSD ir STT parlamentinę kontrolę, peržiūrėti parlamentinės kontrolės teisinė reglamentavimą, jog institucijos Seimui privalėtų pateikti visą reikalingą informaciją. Tarp rekomendacijų – ir raginimai užtikrinti Seimo vaidmenį skiriant ir atleidžiant VSD ir STT vadovus, jų pavaduotojus.


ELTA inf.







  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 20 (2024)

    Savaitė - Nr.: 20 (2024)